Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

İK Profesyoneli Pelin Bilen


Tüm Yöneticiler/İK'cılara Tavsiyeler

Bulma Yerleştirme mi yapıyorsunuz? Seçme Yerleştirme mi yapıyorsunuz?


Değerli İK’cılar/Yöneticiler eğer seçme yerleştirme yapacaksanız öncelikle her pozisyon için yetkinlikleri belirlemelisiniz. Ekibinizi oluştururken yetkinliklere göre arayışa geçmek gerekir. Şu şirkette çalışmış, şu okuldan mezun… Sadece bunları ölçmek yetmez. Organizasyonu kurdunuz, organizasyon şemasını oluşturdunuz, önce takım yetkinlikleri sonra da çalışan yetkinliklerini belirlemeniz gerekiyor. Elbette her firmanın temel yetkinlikleri olacaktır. Kalite, zaman yönetimi, müşteri odaklılık…gibi.

Bir muhasebecinin dışa dönüklüğü ile bir satış yöneticisinin dışa dönüklüğü bir olabilir mi? Ya da bir satış yöneticisinin bir muhasebeci kadar analitik olması gerekli mi? Mutlaka ortak yetkinlikler olacaktır ama ayrışan yetkinlikler de olmalı. İdari İşler çalışanlarından hoşgörülü, proaktif, uyumlu olması beklenirken; Satın Almada çalışanlardan müzakereci, ikna edici, araştırmacı olması beklenir. Bir Muhasebecinin, Satın Almacı kadar araştırmacı olması şart mıdır? Değildir elbet. Verileri doğru işlesin, doğru rapor versin yeter. Bir İK’cının ketum olması şart. Bir İşe Alımcının inisiyatif alabilmesi çok önemli bence. Ya da işten çıkış yapan bir İK’cının duygusal dayanıklılığının yüksek olması şart. Bir Satışçıda ticari zeka yüksek olmalı. Yetkinliğin tanımını yapıp, davranış modeli geliştirmek gerekir. 

Örnek 1. Genel Müdür, ‘Stratejik Düşünme’ yetkinliğine sahip olmama gibi bir lüksü yok. Yetkinlik: Stratejik Düşünme. Davranış Modeli: Büyük resmi görür, gelecek olasılıkları keşfeder. Yetkinliği tanımladınız, yetkinlik davranış modelini oluşturdunuz. Peki, mülakatta adayda bu yetkinliği nasıl ölçeceksiniz. Örnek olay sorarak, örnek olaydaki sorumluğunu sorarak, örnek olayda ne yaptığını ve nasıl sonuçlandırdığını sorarak ölçümleyebilirsiniz. Stratejik vizyonunuz veya büyük resme ilişkin düşüncenizin gerçekleştiği bir anınızı anlatır mısınız? Sorusuyla başlayabilirsiniz. Yetkinliği ölçümlemek için örnek konu-sorumluluk-ne yaptığı-sonuç şeklinde döngüyü tamamlamanız gerekiyor. Sonuç yok ise yetkinlik ölçülemez. 

Örnek 2. Yetkinlik: Müşteri Odaklılık. Davranış Modeli: Müşteriler ile güçlü bağlar kurmak, müşteri merkezli çözümler sunmak. Yetkinliği ölçmek için gelsin mülakat sorusu; Bir müşteriyi nerdeyse kaybettiğiniz ve durumu tersine çevirdiğiniz bir anınızı anlatır mısınız. Satış Yöneticisine sorabileceğiniz güzel bir soru. Evet organizasyonu kurdunuz, organizasyon şemasını oluşturdunuz, yetkinlikleri oluşturdunuz, yetkinliklere göre ekip oluşturdunuz. Nasıl yönettiğiniz de önemli. Net sayısal bölüm/çalışan hedefleri belirleyin. Bölüm/çalışan davranış modelleri belirleyin. Ölçülecek verileri belirleyin, ölçüm zamanları belirleyin, geri bildirim zamanları belirleyin. Ölçmeden yönetemezsiniz.

Son olarak kişileri yetkinliklerine göre mi, yeteneklerine göre mi yoksa yatkınlıklarına göre mi aldınız. Bunu net bilmelisiniz ki kişinin gelişimine katkıda bulunabilesiniz