Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

İK Profesyoneli Pelin Bilen


Eğitim Örgütlerine İK Önerileri

Eğitime herhangi bir süreç gibi, okula herhangi bir kurum gibi, öğretmene de herhangi bir kurumda çalışan iş gören gibi yaklaşılmamalıdır.


Eğitime herhangi bir süreç gibi, okula herhangi bir kurum gibi, öğretmene de herhangi bir kurumda çalışan iş gören gibi yaklaşılmamalıdır. Her şeyden önce eğitim, herhangi bir kurumda gerçekleşen üretime, her yönüyle benzeyen bir süreç değildir. Bu doğrultuda okullar da sahip olduğu amaçlar, insan kaynakları, yapılan işler açısından herhangi bir işletme gibi değildir. Okulların en önemli özelliği temel girdisinin insan kaynağı olması ve bu girdiyi işleyen, süreçleri yönetenlerin yine insan kaynağı olmasıdır. Bu durum eğitim örgütlerini diğer işletmelerden kesin olarak ayırır.

Okul yönetimi, bütün yönetim örgütleri arasında geleceğe yön vermesi açısından daha dikkatle ele alınması gereken bir olgudur. Bu bakımdan okul yöneticisinin görev ve sorumluluğu diğer yöneticilerden daha çok önem arz etmektedir. Çünkü okul yönetiminde yer alan bütün unsurlar insandır.

İK Önerilerimiz 

Günümüz okul yönetim anlayışı, insan kaynakları yönetimi anlayışının benimsendiği, öğretmeni merkeze alan bir yapı ile oluşturulabilir.

Okul yöneticileri, okulların amaçlarını gerçekleştirebilmeleri için insan kaynakları

yönetimi işlevlerinin gerekliliğinin farkına varabilir ve bu işlevlere daha fazla önem vererek daha etkili okullar oluşturabilirler.

Okul yönetimleri, yetenekli öğretmenleri keşfetmek, onları cezbetmek, okulda tutabilmek için gerekli uygulamaları hayata geçirebilirler.

Öğretmenlerin eğitim programlarının gerekliliğini ve amacını bilmeleri eğitim programlarının başarılı ve etkili olabilmesi için önemlidir.

Göreve yeni başlayan öğretmenlere işe uyum eğitimi verilebilir.

Öğretmenlerin hizmet öncesi aldıkları eğitim, günümüzün şartlarına ve hızlı değişime paralel olarak değişen görev, rol ve sorumluluklarını daha iyi kavramları ve yerine getirmeleri için hizmet içi eğitimle de desteklenebilir.

Hangi eğitimlere ihtiyaç duyduğu ya da söz konusu bir eğitim başlığında özellikle neleri öğrenmek istediği, neleri öğrenmesinin gerektiği konusunda öğretmenlerin görüşleri alınabilir.

Okul yöneticileri, öğretmenlerin kariyer planları ile ilgilenip destek olabilirler.

Performans değerlendirme sisteminin objektif kriterlere dayalı olarak yapılması öğretmenlerin okul yöneticilerine olan güvenlerinin artmasını ve daha yüksek performansla çalışmalarını sağlayabilir.

 Performansı ölçebilmek için öğretmenden beklenen görev ve sorumlulukların önceden belirlenmesi ve bunların öğretmen tarafından da bilinmesi, performans değerlendirme çalışmalarının başarısını artırabilir.

Değerlendirmede amaç daha çok danışmanlık yapmak ve öğretmenin yetersiz yanlarını nasıl geliştireceği hakkında bilgi vermek olması tavsiye edilir.

Ödüllendirmenin yerinde ve zamanında yapılması öğretmen performansını artırmak için iyi bir uygulama olabilir.

Yöneticilerin öğretmenlere adaletli ve eşit davranmaları öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının artması bakımından yararlı olabilir.

Bir okulda yatay örgüt yapısının benimsenmesi, öğretmenlerin yönetime katılıp, okul hakkında alınacak kararlar konusunda söz sahibi olmaları olumlu sonuçlar verir.