Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

İK Profesyoneli Pelin Bilen


Karpuz Kabuğu Denize Düştü Çoktan!


Bi’izin verin. Sistem kurarken en çok zaman alan işlerden biri de bakiye izinler. Çünkü izne gitmiş çalışan ama izin formu doldurmamış ya da formlar kaybolmuş, izin başlangıç bitiş kısmına 2 hafta yazılmış – hangi iki hafta olduğu belli değil- yarım günlük izin formu doldurulmuş… Gel de çık işin içinden. 

Çalışanın izne çıktığının ispatı işveren sorumluluğundadır! Bunu unutmayınız. İşe bakiye izinleri tek tek hesaplayıp izin mutabakatıyla başlıyorum.  

Dipnot 1 – İzin süreleri 

• Çalışma süresi 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara 14 gün,

• Çalışma süresi 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 gün,

• Çalışma süresi 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 gün şeklinde uygulanır.

Bu süre yer altı ve maden işlerinde çalışan işçiler için her kademeye 4 gün eklenerek uygulanır. Bununla birlikte 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük olan çalışanlara verilecek asgari yıllık izin süresi 20 günden az olamaz.

Dipnot 2 – İzin Talebi Zamanı 

Çalışan yıllık izin talebini 1 ay öncesinden işverene yazılı olarak yapmalıdır. Yazılı olarak yapılan izin talebi bildiriminde işçinin isim, soyisim, varsa sicil numarası, izin istediği tarihler ve ücretsiz yol izni talep edip etmediği bilgisinin bulunması gerekmektedir. 

Dipnot 3 Yıllık İznin Bölünmesi 

Yıllık izin çalışan tarafından bir bölümü 10 günden az olmayacak şekilde farklı sürelere bölünerek kullanılabilir. Buradaki 10 günlük süre işverenin inisiyatifine bırakılmış bir husus değildir. Çalışan 10 günden daha kısa bir süreyle yıllık izin kullanmak istese dahi işverenin buna izin vermesi söz konusu değildir. Yasaya aykırı olarak bölünmelerde İdari Para Cezası uygulanabilir.

Siz Kaç Yıldır Aynı Şirkette Çalışıyorsunuz?

Uzun süre aynı şirkette kalmanın çalışanlar açısından en büyük dezavantajı rutine girme, iş hayatına dair körelme riski, geriye dönüp bakıldığında fırsatları kaçırma (eğer böyle bir fırsat geldiyse) düşüncesi.

 

Öte yandan, uzun süre şirkette kalmak çalışanları adeta yürüyen bir kurumsal hafızaya dönüştürüyor. O güne kadar şirkette yaşanan değişiklikleri en iyi onlar biliyor. Bir sorun çıktığında ‘O’na sor, o bilir’ denilerek ilk danışılan kişi oluyorlar.