Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar
VİDEO HABER - Emeklilerden belediye ve yolcu taşıma kooperatifine talep dilekçesi !

VİDEO HABER - Emeklilerden belediye ve yolcu taşıma kooperatifine talep dilekçesi !

Emekliler Diyarbakır Meclisi Yürütme Üyeleri, Diyarbakır'da şehir içi ulaşım şoförlerinin emeklileri ciddi manada mağdur ettiğini söyledi.

65 yaş ve üzerine ücretsiz ulaşım uygulaması Türkiye'nin birçok yerinde kaldırılma kararı gündemde iken Emekliler Diyarbakır Meclisi  emeklilerin şehir içi ulaşımda yaşadıkları sıkıntıların çözümü için talep dilekçesi hazırlayarak yetkililere teslim etti.

Diyarbakır'da şehir içi ulaşımda şoförler tarafından mağdur edildiklerini dile getiren emekliler, mağduriyetin giderilmesi için 10  maddeden oluşan talep dilekçesi oluşturarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Özel Halk Otobüsü Kooperatif Başkanlığına iletildi.

Diyarbakır'da emeklilerin şoförler tarafından otobüslere alınmadığını ve hakarete maruz kaldığını söyleyen Emekliler Diyarbakır Meclisi Yürütme Üyeleri,  Diyarbakır ve Bölgenin Yeni Nesil Dijital Medyası yirmibirtv'ye konuştu.

ŞOFÖRLER ALMIYOR, HAKARETİ HAK ETMİYORUZ

Diyarbakır'da emeklilerin ulaşım sorunlarına ilişkin ilgili makamlara dilekçe verdiklerini belirten Emekliler Diyarbakır Meclisi Yürütme Üyesi Kadri Kızmaz, emekliler otobüse binmek istedikleri zaman halk otobüsü şoförleri emeklileri otobüse almadığını söyledi.

Diyarbakır'daki emeklilerin yaşamış olduğu ulaşım sorunlarıyla ilgili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Ulaştırma Daire Başkanlığı'na bire dilekçe verdik. Ardından Diyarbakır'daki halk otobüsleri kooperatif başkanlığına ve diğer dilekçe sunduk. Diyarbakır'daki halk otobüsleri emeklilere yapmış olduğu zulüm gence, hakaret, aşağılama gibi sorunları dile getirdik. Dilekçemiz de bunu da belirttik. özellikle şoförlerin halk otobüsüne binmek istedikleri zaman şoförler almıyor. Ücretsiz olduğundan dolayı biz emekliler ve altmış beş yaş üstü olanlar hakareti hak etmiyoruz.

DİYARBAKIR'DA CİDDİ SORUN YAŞIYORUZ

Şoförlerin 65 yaş üstü emeklileri gördüğü zaman durakta durmadıklarını, zaman zaman hakarete uğradıklarını ifade eden Kızmaz gerekli yerlere dilekçeleri verdiklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.

İnsanca yaşamayı istiyoruz. Ve özellikle ulaşımla ilgili gerek Diyarbakır Valiliği, gerek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı, gerek halk otobüsleri kooperatifi biz emeklerinin sorununa ciddi anlamda çözüm bulmalı. Özellikle de 65 yaş üstü emekliler şoförler tarafından hakarete uğruyor. Gördükleri zaman durakta durmuyor, almıyor. Adam altmış beş yaşında zaten yürüyemiyor. Yürüyebilse spor anlamında gideceği yere yürüyerek gider. Gidemediği için mecbur halk otobüsüne binmek zorunda. Belediye otobüslerine binmek zorunda dolayısıyla Diyarbakır'da ciddi sorun yaşıyoruz. Yetkililerden talebimiz 65 yaş üstü emeklilere veya emekli olmayan vatandaşların dahil olmak üzere. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz,  bunun takipçisi olacağız cevap verilmezse CİMER Üssü'nden şikayet alınacağız. Haklarımızı arayacağız, dilekçelerimizi verdik. Hem büyükşehir belediyesine hem  de halk otobüsü kooperatif yönetim kuruluna dilekçelerimizi verdik.Temennimiz en kısa sürede buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz.

ŞOFÖRLER EĞİTİMDEN GEÇİRİLMELİ

Emekliler Diyarbakır Meclisi Yürütme Üyesi Erol Peçenek ise şoförlerin emeklilere karşı hakaret düzeyinde tavırlar sergilendiğine dikkat çekerek şoförlerin halka ilişkiler konusunda eğitimden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Biz emekliler olarak  yaşadığımız sıkıntılardan birisi de özellikle Diyarbakır ilçelerinde uzun mesafe olan yerlerde ciddi problemler yaşanıyor. Örneğin vapurdan Ergani, Çüngüş, Çermik yol hattında bayağı problemler var. Işte orada birçok arkadaş mesafeler arası indirim yerine tek bir kartla geçiş yapılabiliyor. Bu arada da birçok arkadaşımız da ekstra para vermiş oluyor. Bunların da önlenmesi lazım. Özellikle yeni alınan şoför arkadaşlar birçok emekli kişiyi gerçekten hakaret düzeyinde iyi olmayan tavırlarla davranışlar gösterebiliyorlar. Bunların da gerek kooperatifler bazında, gerekse belediye tarafından tüm şoförlerin belli bir eğitimden geçirilip o halkla ilişkiler konusunda eğitilmeleri gerektiğine inanıyorum. Çünkü her kesimden arkadaşımız var. Özellikle yaşlı arkadaşları istenmeyen davranışlarda bulunabiliyorlar.Adam rahatsız, merdivenden çıkamıyor, zorlanıyor, inip çıkarken orada bile hakarete uğrayabiliyor. Bunlar önemli şeyler.

ÜCRETSİZ UYGULAMANIN KALDIRILMASINI KABUL ETMİYORUZ AMA SINIRLAMA GETİRİLEBİLİR

65 yaş üstü ücretsiz uygulamasının kaldırılmasına karşı olduklarını ifade eden Peçenek, uygulamayı suistimal edenlere sınırlama getirilerek ihmalin ortadan kalkabileceğini söyledi.

Ha bu arada tabii ki suistimal eden yok mu emekli arkadaşlarda? Onlarda da var. Çözüm de bulunabilir örneğin bazı arkadaşlarımızla günde ehli keyif olarak beş on kere de binebiliyorlar. Ama burada bir çözüm kişilerde belli bir sınırlama getirilebilir. O ehli keyif gezintiler de ortadan kalkabilir. Gerçekten ihtiyaç olan arkadaşlar Gerek indirimli kartlardan, gerekse altmış beş yaş üstü ücretsiz olaydan faydalanabilir. Ama bu arada yine indirimli kartların da en az öğrenci kartları düzeyinde olması da ayrı bir talep. Çünkü öyle bir hak vardı. Eskiden uygulanıyordu.Son dönemde ne olduysa üç ayrı fiyat uygulanıyor.65 üstü ücretsiz. Hatta bu kaldırılma söz konusu. Bunu da kabul etmiyoruz. Işte öğretmen bir de öğrenciler bir de bizim gibi emekliler bunların belli bir seviyeye çekilip daha düzenli istikrarlı bir hale gelmesini istiyoruz. Bu konuda belediyeye dilekçelerimizi Türkiye Emekliler Sendikası Meclisi olarak sunduk. Kooperatiflere de sunduk. Umarım arkadaşlar da bu konuda duyarlı olurlar. Bunu üst aşaması buralardan da ses çıkıp gerekli yanıt alamazsak valiye kadar gidip olayın takipçisi olacağız" ifadelerine yer verdi.

Emeklilerin Talepleri ;

Emekliler Türkiye Meclisi Diyarbakır koordinasyonu olarak Emeklilerimizin ulaşımla ilgili şikayet ve isteklerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Konunun çözümünü talep etmekteyiz.

1-) Toplu taşıma araç şoförlerinin öncelikte bizleri insan olarak görmelerini, terslemelerini, onur kırıcı, küçümseyici tavır ve laf söylemelerini istemiyoruz.
2-) Özellikle halk otobüs yada minibüslerinin  emeklileri araçlarına alırken hakaret etmemelerini, araçlara almamalarını, hor görmelerini özellikle istemiyoruz.
3-) Duraklar da bizleri gördüklerin de durmayıp araçlara  almamalarının önlenmesi.
4-) Emeklilerin ücretlerinin öğrencilerle aynı olması
5-) Araçların temiz olması ve klimaların özellikle halk ulaşım araçların da çalıştırılması
6-) Araç güzergahlarının yeniden gözden geçirilmesi ve durak kabinlerinin yapılması
7-) Diyarbakır D tipi cezaevine direk araç çıkarılması
8-) Özellikle A-4 hastanede en az 15-20 dakikada bekletmesinin yanlış bir uygulama olması
9-) Kontrollerin mutlaka yapılarak gerekli cezaların kurallara uymayanlara yaptırımın olması
10-)   65 yaş üstü emeklilerin ücretsiz haklarının ortadan kaldırılmaması. Bunun içinde varsa suistimalleri engelleyici tedbirlerin alınması. ( Günlük Seyahat kısıtlaması vb. gibi)
 


EMEKLİLER KÖŞESİ 18.08.2023 09:11:00 0

GÜCÜNÜ FARK EDEMEYENLER

EMEKLİLER NEDEN SENDİKALAŞMALIDIR ?

SEÇİM ZAMANI, EMEKLİLER VE VAATLER

Emekli Meclisleri Sendikası : İktidar Emeklileri Sadakaya Muhtaç Duruma Düşürüyor !

YAN YANA VE OMUZ OMUZA DURUŞ

Tüm Emekliler Örgütsüz Duruşa Son Vermelidir

27.4°

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16