Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi
VİDEO HABER - Emekliler Diyarbakır

VİDEO HABER - Emekliler Diyarbakır'da Meclis kuruyor!

Diyarbakır'da 3 aylık zaman diliminde 400 üye'ye ulaşan Emekliler, Diyarbakır ve Bölgenin Yeni Nesil Dijital Medyası yirmibirtv mikrofonuna konuştu.

Sosyal medyada örgütlenen emekliler, özlük hakları ve talepleri için Emekliler Meclisi'nin Diyarbakır ayağını kurmaya hazırlanıyor.Diyarbakır'da 3 aylık zaman diliminde 400 üye'ye ulaşan Emekliler, Diyarbakır ve Bölgenin Yeni Nesil Dijital Medyası yirmibirtv mikrofonuna konuştu.

Türkiye'nin birçok yerinde sanal ortamda bir araya gelen Emekliler 81 vilayette örgütlenip Sendika kuracak.Mevcut sendikaların yönetim modelinin dışında "Direk Demokrasi" modeli ile hareket ettiklerini ifade eden Diyarbakır Emekliler Meclisi yürütme üyesi Kadri Kızmaz "Bizde başkan yok, genel başkan yok, delege yok, üyenin direk meclise hükmedecek hakka sahiptir " dedi.

Gayri milli hasıladan faydalanamadıklarını ifade eden Diyarbakır Emekliler Meclisi yürütme üyesi Şahabettin Çelik ise "Türkiye'de emeklileri savunacak hiçbir kuvvet ve güç yoktur" ifadesini kullandı.

Amaçlarının,  emeklilerin yaşam ve özlük haklarını kazanmak için örgütlendiklerini dile getiren Kızmaz "İnsanca yaşamak için örgütleniyoruz" dedi.

Direk demokrasi modeli

Yedi ay önce çalışmaya başladık. Çalışma süreci içerisinde günümüze kadar dört yüz küsur üyemiz vardır. Amacımız Diyarbakır'da ve Türkiye'deki emeklilerin yaşam hakları, özlük haklarını kazanmaktır. Bizim örgütlenme şeklimiz mevcut sendikalar gibi değil. Yatay örgütlenmedir. dünyada hiçbir şekilde böyle bir örgütlenme modeli olmamıştır yatay örgütlenmedir. Bizde delege yok. Başkan yok. Genel başkan yok.Tamamen üyenin direkt meclise hükmedecek şekilde bir hakka sahiptir.Örgütlenirken meclis kararı geçerlidir.Bu anlamda örgütlenmeye başladık, çalışıyoruz, örgütleniyoruz.Türkiye genelinde şu anda dokuz bine yakın üyemiz vardır direk demokrasi diyoruz.Bu anlamda emeklilerin yaşam biçimlerini daha yüksek bir mertebeye çıkarıp insanca yaşamak için örgütleniyoruz.

Sendikamızı kuracağız

Bizim emeklilerin yaşamış olduğu sefalet sürünüyoruz resmen. Geçinemiyoruz. Bunun için örgütlenip daha güzel bir yaşamı benimsediğimiz için bu örgütlenme modeline geçiyoruz Bizde delege yok. Başkan yok, genel başkan yok. Yürütme var, koordinasyon var. ilçe meclisi var, köy meclisi var, mahalle meclisi var. Il meclisi var. Ve bunların da yürütmeleri vardır. Koordinasyonları vardır, komisyonları vardır kararı hiçbir yönetim, yürütme kendi kafasından alamaz. direkt kararı meclis alıyor. Bu anlamda bu örgütlenme modelini aldık. Belli bir üye sayısına ulaştıktan sonra sendikalaşmaya gideceğiz. Sendikamızı kuracağız. Ve emeklilerin yaşam standartını daha yükseğe çıkarmak için gayret göstereceğiz.

Emeklilerin aldıkları maaşla geçinemeyecek vaziyette olduğunu dile getiren Çelik "Maaşların Türkiye gelirine oranla arttırılsın" dedi.

Gayrisafi milli hasıladan faydalanamıyoruz

Şimdi emeklilerimiz şu anda Türkiye'nin en geçimini geçinemeyen kesimlerinden bir tanesi. Ve bu kesimimiz şu anda 3 bin 500 ile 8 bin TL arasında değişen oranlarda bir maaş almaktadırlar. Yüzde 60, yüzde 70'ine yakını şu anda 3 bin 500 lirayla geçim yapmak durumundalar.Ancak Türkiye'de şu anda gayrisafi milli hasıladan insanların payına düşen 97 dolardan maalesef şu anda 97 dolar sefalet ücreti 3 bin 500 TL. Biz ise bu paydan maalesef hiçbir şekilde faydalanamıyoruz.Şu anda emeklilerin bir kira ve yakacaklarını hesaplasak 3 bin 500 TL'ye denk geliyor.Ama maalesef emeklilerimiz şu anda kendi geçimlerini bırakın artık dışarıya çıkacak yüzleri kalmamış vaziyettedir.Bizim aslında taleplerimiz çok basittir.Birinci talebimiz maaşlarımızın Türkiye gelirine oranla arttırılması.Biz zam veya başka bir şey talep etmiyoruz.

Yürütme üyesi Çelik, Avrupa'da ki emekliler rahat bir şekilde gezebiliyorken, ülkemizdeki emekliler ise kendi memleketlerindeki bir yere bile gidemediğini belirtti.

Sosyal bir yaşam talep ediyoruz

Türkiye genelinde  gayrisafi milli hasıladan emeklilere düşen payı talep ediyoruz.İkinci talebimiz ise 2 bin yılı öncesinde maaş bağlama oranı yüz de 75 iken bugün yüzde 45'lere kadar düşürülmüş bir maaş bağlama orantımız vardır.Bunun düzeltilmesi 2 bin yılı öncesindeki intibak olayı halen mecliste bekliyor.Ama hiç kimse bu konuda en ufak bir çaba göstermiyor.Bugün  emekliler 50 - 60 yaşında emekli olabiliyorlar.Velev ki ondan sonra ölüme terk ediliyorlar.Biz bu ölüme terk edilme olayını istemiyoruz.Sosyal bir yaşam talep ediyoruz. Avrupa ülkelerinde bir emekli kendi maaşıyla istediği gibi gezip dolaşabiliyor. Ama biz dışarı çıkıp bir tatili bırakın kendi memleketimize gezebileceğimiz bir yere gidemiyoruz.Daha da kötüsü evimiz olmadığı zaman veya kirada olduğumuz zaman bizi dışarı atmak için bekleyen insanlarımızın olduğunu da biliyoruz.Biz bunu da istemiyoruz. Bunun için sosyal yaşam alanları dediğimiz özellikle tatil yaşam alanları veya sosyal donatılar veya huzurevleri gibi yerlerin açılmasını da talep ediyoruz. Bunlar gerekli olan yaşamımıza kalitemizi arttıracak olan önlemlerdir.

Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmak istiyoruz

Sağlık sorunu başlı başına bir problem. Bugün en düşük emekliden hastaneye gittiği zaman masraf çıkıyor. Oysa bir emeklinin aldığı maaş zaten belli.Haftada veya ayda bir gittiği zaman en az bir beş yüz TL'ye yakın bir hastane masrafı ödemek zorunda kalıyor.Biz bunların da alınmamasını ve ücretsiz olmasını talep etmekteyiz.Özellikle bayram zamanlarında torunlarımıza, çocuklarımıza harçlık niyetine hiçbir para veya hediye alamıyoruz. Bunun için emekli ikramiyelerimiz bayramda halen bin 100 lira seviyesindedir.Her bir bayrama iki  maaş ikramiye olmasını talep ediyoruz.

Emekliler örgütleniyor

Bugün dünyada emekliler yaklaşık olarak 2 bin 200  euro civarında bir emekli maaşı alıyorlar.25 - 30 bin  liraya tekabül ediyor.Oysa biz 3 bin 500 lirayla geçinmek zorunda kalıyoruz.Bugün uçak biletleri, otobüs biletleri veya herhangi bir yerden başka bir yere gitmek için maalesef bir aylığımızın onda birine yakın bir harcama yapıyoruz.Onun için bunların da ücretsiz emeklilere özellikle ücretsiz olmasını talep etmekteyiz. şu anda Emekliler Meclisi olarak 9 bine yakın bir üyemiz oluşmaktadır.Bunlar sosyal medya üzerinden şu anda örgütleniyorlar. Diyarbakır'da da böyle bir örgütlenmemiz var.Şu anda 400 civarında bir üyemiz var Diyarbakır'da.21 il de örgütlenmemiz devam ediyor.Bunu 81 vilayete çıkarmak istiyoruz. Ve bunun için çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir.Yakında bu sendikamızın kuruluşu için dilekçemizi vereceğiz.10 - 25 bin arasında üyemiz oluştuğu zaman bunun kuruluş dilekçesini içeri vereceğiz.Türkiye'de emeklilere her şey sadaka, her şey sanki kendi keselerinden verilmiş bir hak olarak düşünülen böyle maaş olsun, ikramiye olsun veya benzeri türden bir yardım olsun aslında bunların hepsi hakları peşin olarak ödenmiş birer haktır.Ama maalesef biz bu hakların çoğundan faydalanamıyoruz.

Emeklileri kimse dinlemiyor

Memurların, işçilerin sendikaları var taleplerini dile getirebiliyorlar.Ama emeklilerin hiçbir hakkı, hiçbir talebi yoktur.Türkiye'de 1 milyon civarında bir memur var sendikaları var. Ama 13 milyon 700 bin yeni gelecek olan EYT'lilerle beraber 16 milyon civarında bir emeklimiz var Bunlar memur, işçi, Bağ-Kur emeklileri olarak 3 gruba ayrılmıştır. Ama maalesef bu 3 grubu da hiçbir şekilde ne hükümet dinliyor ne de başka bir kurum dinliyor.Ne verdilerse onun üzerinden değerlendirme yapılıyor.Biz bunu kabul etmiyoruz.Onun için örgütlenmemiz gerektiği kanaatindeyiz.Arkadaşlarımız şu anda yoğun olarak çalışmaktadırlar.Dünya da emeklilerle ve yaşlılarla ilgili olarak gerek Avrupa'da gerek Amerika'da birçok dernek ve kuruluş vardır, birçok sendika vardır. Ama burada emeklileri savunacak hiçbir kuvvet, hiçbir güç yoktur.Kısa ve öz olarak şu anda emekliler meclisi olarak Türkiye'de örgütleniyoruz.Ve bu örgütlenmeyi 81 vilayete yayarak tüm örgütlenmemizi herkes için eşit ve adaletli bir gelir dağılımıyla taçlandırmak istiyoruz" ifadelerine yer verildi.


DİYARBAKIR 1.01.2023 09:24:00 0

Diyarbakır'da katliam gibi kaza : 3 ölü, 2 yaralı

Diyarbakır'da fırtına uyarısı !

Diyarbakır Valiliği’nden ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganına yasak

VİDEO - Diyarbakır'da kaldırımda yürüyen vatandaş kalp krizi geçirdi

Diyarbakır'da hindi çiftliği kurduğunu söyledi 40 kişiyi 50 milyon lira dolandırdı

CHP'li Sezgin Tanrıkulu : Amedspor'a tuzak kurdunuz

8.1°

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 12 11 0 1 22 34
2.Fenerbahçe 12 9 1 2 22 29
3.Samsunspor 13 8 3 2 11 26
4.Eyüpspor 13 6 3 4 6 22
5.Göztepe 12 6 3 3 8 21
6.Beşiktaş 12 6 3 3 7 21
7.Sivasspor 13 5 5 3 -3 18
8.İstanbul Başakşehir 12 4 4 4 0 16
9.Rizespor 12 5 6 1 -8 16
10.Gazişehir Gaziantep 12 4 5 3 0 15
11.Kasımpaşa 13 3 4 6 -3 15
12.Konyaspor 13 4 6 3 -6 15
13.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
14.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
15.Kayserispor 12 2 4 6 -9 12
16.Alanyaspor 12 2 5 5 -5 11
17.Bodrum FK 13 3 8 2 -7 11
18.Hatayspor 12 1 7 4 -8 7
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2