DTSO ve DİMDER istişare toplantısı kapsamında yemekte buluştu.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği işbirliği ile Diyarbakır Müteahhitleri İstişare toplantısı gerçekleştirildi.Demirok Tesislerinde yapılan istişare toplantısında iş insanları katıldı.
Açılış konuşmasını Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, Kürtçe olarak yaptı. Ardından DTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tazgel bir konuşma yaptı.
Sektörde yaşanan değişken ekonomi parametreler karşısında değişime ayak uydurulması gerektiğini ifade eden DTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tazgel, Diyarbakır'ın sürdürülebilir kalkınması için kentteki tum kuruluş ve paydaşların bir arada çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.
Sektörde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin Odaya iletilmesi durumunda destekçisi ve takipçisi olacaklarını ifade eden Tazgel, şunları söyledi: “Diyarbakır’ın diğer illerden daha farklı özellikleri ve zorlukları olduğu konusunda sanırım hepimiz hem fikiriz. Özellikle inşaat sektöründe birçok yasal düzenlemeyle, mevzuatlarla karşılaşmaktayız. Bu uygulamalar elbette zaman zaman bizleri de sizleri de zorluyordur. Ancak bir gerçek var ki, ortada bir haksızlık varsa o haksızlığı ortadan kaldırmak adına üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi isterim. Şunu da belirtmek isterim ki, Diyarbakır’ın sürdürülebilir kalkınması için; Diyarbakır’daki meslek odaları, STK’lar, Kamu kurum ve kuruluşları ile bu şehrin tüm dinamikleri uyum içinde bir arada çalışıp çaba sarf etmek zorunda. Aksi durum Diyarbakır’ın ekonomik durumunun zayıflaması, işsizliğin artması ve yoksulluğun derinleşmesi demektir. Bu noktada üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız ve bunun için ciddi bir çaba içerisindeyiz.”
DİMDER Başkanı Aziz Elaldı ise sektörde yaşanan sorunlar karşısında sarfedilen çabaya dikkat çekerken yaşanan bu zorluklara rağmen yılmayacaklarını belirtti.
“Ülkede kontrolsüz yapılan zamların canımızı ne kadar acıttığını gösterdik ve üretici firmalara gereke mesajı ilettik. Bu anlamda çok üst düzeyde muhatap alındık. Taahhüt sektörü en kanayan yaramızdır. Çünkü bugün yapıla birim fiyatlarla Şubat ayında verilecek birim fiyatlarla bile şuan iş yapan arkadaşlarımız çok zor durumdalar. Bu noktada yeni kararnameler bekliyoruz. Sicil affından tutun, yeni fiyat farklarından tutun bunlarla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Ama taahhüt sektörü Türkiye’yi inşa eden sektördür. Yoları, barajları, binaları, devlet kurumlarını inşa eden bu arkadaşlarımız ve aramızda Türkiye’nin en yetkin firmaları var. Bizlerin de bu anlamda onlar için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam ediyoruz. Ama nihayetinde taahhüt sektörü ciddi anlamda zarar görüyor. Bu arkadaşlarımız bugüne kadar kazandıklarının yüzde 70-80’ini kaybetmiş durumdalar. Ama biz yılmayacağız. Biz Türkiye’de inşaatçılar olarak bu ülkenin inşaat sektöründe var olmuşuz. DİMDER’i kurarken de Ankara’da görüştüğümüz insanların gözünde bunu gördük. Biz inşaatta Doğu ve Güneydoğulu iş insanları olarak 30 sene önce de büyüklerimiz vardı. Bugün de varız. Yarın da olacağız. Bunun da en büyük belirtisi taahhüt sektöründeki arkadaşlardır. Ayrıca yap sat sektöründe de ciddi sorunlarımız var. Belediyelerle, diğer kurumlarla yaptığımız görüşmelerde çok olumlu tepkiler alıyoruz.
Önümüzdeki süreçte bizim sorunlarımızın önemli bir kısmını çözeceğimizi düşünüyorum. Plan notlarından tutun, arsa planlamalarından tutun, yeni imar alanlarından tutun biz bu noktada herkes, devlet kurumu, belediyeler dahil bizi muhatap almak zorunda kalacaklar. Bizimle çalışmak için gereken desteği de sunacaklar, sunmak zorundalar. Bu şehri imar ediyor, yeniden yapıyorsak bizim de taleplerimizi almak zorundalar. Ve alıyorlar da bundan emin olun. Geldiğimiz noktada bizleri belediyelerin, kurumların kapısından içeri alırken tereddütle bakan kurum, kuruluşlara rüştümüzü ispat etmemize gerek yok. Rüştümüz yaptığımızdır. Bütün kimlikli binalarımızdır. Yaptıklarımız, emeğimiz ortada. Bizim anlımız ak, başımız diktir. Her gittiğimiz yerde bunu savunacağız ve sonuçlarını alacağız. Bize bu anlamda çok pozitif ayrımcılıklar yapılacak.” dedi.