Tarih: 28.01.2023 11:33

VİDEO - Eczacı Rojda Yılmaz : Bıçak kemiğe dayandı

Facebook Twitter Linked-in

Özel Haber - Hamdullah Kartal Eczacı Rojda Yilmaz ülkede yaşanan ilaç tedarik sıkıntısının halen devam ettiğini belirterek "Bıçak kemiğe dayandı" dedi.

Diyarbakır'da yıllardır eczacılık yapan Rojda Yilmaz son zamanlar yaşanan ilaç sıkıntısı ve bunun sonucunda hasta ile eczacıya etkilerini yirmibirtv'ye anlattı.

Aylardır ülkede yaşanan ilaç tedarik sıkıntılarının  devam ettiği,  eczacının ilaca erişimemesi sıkıntılı bir süreç olduğunu söyleyen Eczacı Rojda Yilmaz, Türk Eczacılar Birliğinin Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı bir araya gelip ilgili taleplerin masaya yatırılıp çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

İlaç tedariğinde yaşanan problemin hem hastayı hemde eczacıyı ciddi anlamda etkilediğini belirten Eczacı Yılmaz, ilaç tedarikçi firmalar Euro kuru ve ekonomik sıkıntılardan dolayı ilaç üretmediklerini belirtti.

İlaçta ki euro kur sıkıntısı

Bizim açımızdan gerçekten çok sıkıntılı bir süreç.Hasta açısından da ayrı bir süreç. Sonuçta eczaneye geliyorsunuz, sizin için en önemli ya da en pahalı ilaç o an bulunamadı.Böyle olduğu zaman hasta psikolojisiyle bize neden yok? niye getirmiyorsunuz gibi sorularla karşı karşıya geliyoruz.Ama buradaki bütün sıkıntı bizim elimizde olmamasının sebebi tedariğiyle ilgili çok ciddi sıkıntıların olması.Bunun en başında ilaçtaki euro kuruyla ilgili sıkıntı geliyor.Bugün güncel euro kuru biliyorsunuz 20 küsur liralardayken ilaçta şu an 10,76  olarak en son 15  Aralık 2022 tarihinde güncellendi.Bu aradaki farktan ve bu ekonomik sıkıntılardan dolayı tedarikçi firmalar bunu üretmek istemiyorlar, üretemedikleri zaman dağıtım kanallarına gelemiyor. Dağıtım kanallarında olmayan ilaçlar da maalesef elimize ulaşmıyor.

Eczaneye gelen her vatandaşa yardımcı olduklarına dikkat çeken Eczacı ; hastaya yok demenin, başka yere yönlendirmenin zor bir durum olduğunu belirtirken bazen hasta ile karşı karşıya geldiğini ifade etti.

Bizimde tükendiğimiz noktalar oluyor

Bizim için bir hastaya yok demek Inanın çok zor bir durum Hastayı buradan geri göndermek ya da gidin yanındaki eczaneye bakın. Eczane, eczane, gezin demek bizi rahatsız eden bir durum. biz bu sorunun bir an evvel çözülmesini istiyoruz.Hasta psikolojisinin verdiği tepkiyle tartışmalar yaşayabiliyoruz.Elinizde var vermiyorsunuz diyen var, saklıyorsunuz diyen var. Neden getirmiyorsunuz diyen var ama gerçekten bizler sonuçta en yakın sağlık danışmanınızız diyerekten eczanemize gelen herkese elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz ama bizim de tükendiğimiz noktalar oluyor. Böylesi durumlarda bazen hani şiddet tarzında olmasa da münakaşaya girdiğimiz zamanlar özellikle nöbetlerde yaşıyoruz.

Bakanlığın ilaca erişim konusunda sıkıntının giderileceğine dair açıklamalar yaptığını ifade eden Eczacı Yilmaz, sıkıntının devam ettiğini ayrıca antibiyotik, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, şeker ve tansiyon ilaçlarında ciddi sıkıntıların olduğunu belirtti.

Bakanlık açıklama yaptı ama sorun çözülmedi

  Birkaç gün önce sağlık bakanının bir açıklaması vardı.Iki üç haftaya kadar ilaçlar ulaşım, erişim rahatlayacak diye. Aslında bunu 1 1 buçuk ay önce de bir açıklaması vardı bakanlığın. Üç dört haftaya kadar ilaçların büyük bir kısmına ulaşacaksınız demişlerdi ama maalesef bu sorun çözülmedi.Şu an eczanelerimizde özellikle çocuk şuruplarıyla ilgili antibiyotikler, ağrı kesici ateş düşürücüler, öksürük şurupları, birtakım şeker, tansiyon ilaçları, büyükler için, yetişkinler için antibiyotiklerde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.

Bıçak kemiğe dayandı

Bununla ilgili yapılması gereken ilaç üreticilerinin ilacın muhatabı olan bizim birliğimiz Türk eczacılar birliğiyle, Sağlık Bakanlığının ve belki işte Çalışma Bakanlığı'nın bir araya gelip ilgili ilgili taleplerin masada olası koşullarda değerlendirilip çözülmesi gerekiyor. Yani şu an bir eczacı olarak hani bizim yapabileceğimiz tek şey sadece beklemek ve hastaları bu süreç içerisinde elimizden geldiğince rahatlatmaya çalışmak.Ilacını bazen kendi arkadaşlarımız arasında takas yaparaktan ya da hekime yönlendirerek işte şu ilacınız yok bunun protokolü tedavi protokolünü değiştirmeden şu ilacı değiştirir misiniz diye hekime yönlendiriyoruz. Şu an böyle geçici çözümlerle bu işi çözmeye çalışıyoruz ama gerçekten bıçak kemiğe dayandı derler ya şu aralar öyle bir eksiklik, tedarik sıkıntısı yaşıyoruz" ifadelerine yer verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —