Diyarbakır'da bir araya gelen inşaat işçileri aldıkları maaş ile geçinemediklerini ifade ederek talep ettikleri ücreti alana kadar iş bırakma eylemi yapacaklarını söylediler
En riskli iş grubunda yer aldıklarına vurgu yaparak Türkiye'deki iş kazalarında 4 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Basın açıklamasını inşaat işçileri adına Ramazan Kurt okudu.
Ard arda gelen zamlara yetişemediklerini belirten Kurt "Açlık sınırının altında çalışıyoruz" dedi.
Geçimimizi sağlayamıyoruz
Yaşadığımız bu zorlu süreçte enflasyon karşısında eriyen yevmiyelerimiz için bugün burada toplandık. İnşaat işçisi ve emekçi arkadaşlarımızın aldığı yevmiye ile artık geçimimizi sağlayamıyoruz. Hiçbirimiz eskisi gibi evimizi rahat bir şekilde geçindiremiyoruz, art arda gelen zamlara yetişemiyoruz, yoksulluk sınırı 26 Bin 500 TL'yi aşmış durumda iken bizler bırakın açlık sınırını, açlık sınırının altında ücretler ile çalışmaktayız, sömürülüyoruz.
Kurt, riskli iş grubunda çalıştıklarına rağmen sosyal hak ve ücretli izinlerinin olmadığını ifade etti.
Madencilere verilen haklar bizede verilsin
Asgari ücret 8500 TL olmuşken biz asgari ücretin altında bir ücret ile çalışıyoruz. İnşaat en riskli iş guruplarından biri olmasına rağmen herhangi bir ücretli iznimiz ve sosyal hiçbir hakkımız bulunmamaktadır.Dünya verilerine göre her 15 saniyede bir arkadaşımız iş kazasında veya meslek hastalığına bağlı olarak hayatını kaybediyor. Türkiye iş kazaları verilerine göre 280 kazada 1 ölümcül kaza meydana geliyor, bu veriler her gün 4 işçi arkadaşımızın hayatını kaybettiğini gösteriyor. Ölüm ile burun buruna çalışıyoruz.Madencilere verilen hakların biz inşaat işçilerine de verilmesini ve erken emeklilik hakkını talep ediyoruz.Geçen yıl Diyarbakır'da daire fiyatları ortalama 700 Bin TL iken, bugün daire fiyatları 4 katına çıktı. Konut zamları altında eziliyoruz.
Talep ettikleri ücretin emekçilerin hak talebi olduğuna dikkat çeken Kurt, taban fiyatın 600 TL olmasını talep etti.
İş bırakma eylemi yapacağız
Bugün Diyarbakır’da aldığımız ücret; Un, yağ, şeker ve ulaşım masraflarımıza yetmiyor. Temel haklarımızdan mahrum bırakılıyoruz. Bu yüzden şu anki yevmiyelerimizin taban fiyat olarak 600 TL olmasını talep ediyoruz. Ve bundan sonra her asgari ücret açıklamasında yevmiyelerimizi asgari ücretin iki katı olarak belirleyeceğiz.Talep ettiğimiz ücret, Emekçinin hak talebidir.Talep etiğimiz ücreti alana dek arkadaşlarımız ile iş bırakma eylemi yapacağız!İşverenlere duyurulur; Emekçilerin ücreti kesilmeyecek ve emekçilere mobing uygulanmayacak.Öncelik işçi ve emekçinin olacak.Baskılara ve emek sömürüsüne karşı hep direneceğiz.Tüm bunlar hakkımızdır hakkımızı alacağız" ifadelerine yer verdi.
Yirmibirtv mikrofonuna konuşan Yavuz Abeş toplanma sebeplerinin aldıkları yevmiyelerin iyilestirilmesi olduğunu söyleyerek " Herşey zam yerken, bizim yevmiyeler yerinde sayıyor" dedi.
Yevmiyelerimizde iyileştirme istiyoruz
Bizim buradaki toplanmamızın sebebi kendi çalıştığımız yerlerden yetmediği ve artık hemen mesleğe başladık. Şu anda bir maliyeti müteahhitlere maliyeti eskiden 700, 800 bin iken, şu anda 3 milyon. Onlarınki zam yedi. Bizim işçiliğimiz zam yemiyor. Emeğimizin hakkını alamıyoruz. Alamadığımız için biz buraya toplandık. Artık emeğimizi istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Kendi hakkımız için burada toplanıyoruz.Bugün biz mevsimlik işçi olarak çalışıyoruz. Yazın toplayıp kışın yememiz lazımken şu anda yaz kış çalışıyoruz ve bize yetmiyor. Geçinemiyoruz. Kiramız, aidatımız, elektriğimiz, suyumuz. Bunlar her şey zam yerken Bizim yevmiyelerimiz yerinde sayıyor. Şu anda asgari ücret 8 bin 500 TL olması gerekirken biz 3 gün işe gitmiyoruz. Bu üç günde bizim asgari ücretin altına düşüyoruz.Bunun için bir iyileştirme istiyoruz. ve bunun için burada toplanıyoruz.Kendi hakkımızı savunmak için buradayız" dedi.
Kalıpçılık yaptığını belirten Şaban Kuşca ise yirmibirtv mikrofonuna ; seslerini duyurmak için toplandığını söyleyerek yevmiyelerinin 600 TL olmasını istedi
Yevmiyelerimiz bizi kurtarmıyor
Biz şu anda burada biz Diyarbakır Ahşap Kalıpçılar olarak bir yevmiyeyi yükseltmek. Grevi diyelim. Protesto diyelim. Ne dersiniz deyin buna artık. Biz bunu başlatmak için şu an geldik buraya. Yevmiyelerimiz bizi kurtarmıyor şu an Diyarbakır ekonomik durum çerçevesinde. Istiyoruz ki yevmiyelerimiz 600 yüz TL olsun, bizim de refah için payımız yükselsin. Çünkü artık 350 lirayla gidip bir iki kilo et bile alamıyorsun artık. Iki kilo tatlı alamıyorsun. Onun için istiyoruz ki biz de verdiğimiz emeğimin karşılığını almak için bu bir tür eyleme başvurduk. Inşallah eylemimizi neticeye götürürüz. Yevmiyelerimizi arkadaşlar alır. Artı sigorta olarak sigortalarımız düzenli yatmıyor. Puantaj verirse orada yatıyor şu anda. Ve en asgari düzeyde sigorta ücretleri yapılıyor. Işsiz ki en en yüksek, en tehlikeli iş sınıfında olduğumuz için en yüksek düzeyde aksilik ortamı. Iş güvenliği aletleri, baret, ayakkabı, güvenlik. Onun için şu anda bütün mücadelemiz bunun içindir. Inşallah netice götürürüz" ifadelerine yer verdi.