Tarih: 08.09.2023 23:16

Surlar ve Hevsel Bahçeleri'ndeki yıkıma dikkat çekildi, UNESCO'ya çağrı yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Arkeolog Nevin Soyukaya, Surların ve Hevsel Bahçelerinin kentin sivil toplum örgütlerinin çabaları sonucunda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne dahil edildiğini ifade etti. Ancak Soyukaya, Sur'da 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve sonrasındaki çatışmaların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yıkım ve yeniden inşa süreçlerinin ulusal ve uluslararası yasalarca korunması gereken alana geri dönülmez zararlar verdiğini belirtti.

Platform adına açıklamayı okuyan Ziraat Mühendisleri Odası Şube Eşbaşkanı Abdussamed Ucaman, Suriçi'nin tampon bölge statüsünde olduğunu ve kentsel sit olarak tescilli bir alanda olduğunu vurgulayarak, miras alanının uluslararası sözleşmelere, ulusal yasalara ve düzenlemelere göre koruma altında olduğunu ifade etti. Ancak Suriçi'ndeki tahribatın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yetki devredilmesiyle hızlandığını ve belediyelere atanan kayyumların tahribata sebep olan projelerin öncüsü olduğunu belirtti. Ucaman, Dünya Miras Merkezi'nin hazırladığı bir raporda, yapılan hatalı müdahalelerin miras alanına zarar verdiği ve bunlardan vazgeçilmesi gerektiği ifade edilerek Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri'nin "Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi"ne kaydedilmesi için bir taslak kararın UNESCO toplantısında tartışılacağını aktardı.

Tahribatlara sebep olan süreçler yüzünden Suriçi'nin yüzde 46'sının tamamen yok olduğu tespit edilmiş durumda. Platform, kentin korunabilmesi için yerel kurum ve kuruluşların katılımıyla bir yönetim sisteminin yeniden oluşturulmasını ve şeffaf bir sürecin başlatılmasını talep ediyor. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, konunun takipçisi olacaklarını da vurguluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —