Sur Belediyesi ve Fındıklı Belediyesi arasında “kardeş belediyecilik” protokolü imzalandı. Törende protokolün halklar arasındaki bağı kuvvetlendirmeye yönelik olduğu vurgulandı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından yönetilen Diyarbakır'ın Sur Belediyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yönetilen Rize’nin Fındıklı ilçe belediyeleri arasında “Kardeş belediyecilik” protokolü imzalandı. Sûr Belediyesi’nde gerçekleştirilen imza törenine Sûr Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Gulan Önkol ile Adnan Örhan, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’nun yanı sıra her iki partiden vekil ve yöneticiler katıldı.
Protokol imzalanması öncesi konuşan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Gulan Önkol, imzalanan protokolün halkların kardeşliğine, birlikteliğine, beraberliğine yol açması temennisinde bulundu. Önkol, “Bizler demokratik bir yönetim ve yerelden yerinden yönetim sürecinin inşasında rol almak istiyoruz” dedi.
‘TOPLUMSAL BİRLİKTELİĞİ PEKİŞTİRMEK’
Sur Belediye Eşbaşkanı Adanan Örhan da kardeş belediyeciliğin, yerel yönetimlerin sınırları aşarak güçlerini birleştirdiği, deneyim ve bilgi paylaşımını merkeze alan bir anlayış olduğunu söyledi. Bu dayanışmanın, halkın refahını artırmak, yerel kalkınmayı hızlandırmak ve toplumsal birlikteliği pekiştirmek adına son derece önemli olduğunu kaydeden Örhan, “Sur ve Fındıklı Belediyeleri olarak, farklı coğrafyalarda bulunmamıza rağmen, halklarımıza daha iyi hizmet sunmak ve dayanışma ruhunu güçlendirmek için kardeş belediye olarak bir araya geldik. Amacımız, karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımını artırarak, yerel yönetimlerde hizmet kalitesini yükseltmek, kültürel ve sosyal projelerde iş birliğini artırmak, aynı zamanda halklarımız arasındaki bağları kuvvetlendirmektir” şeklinde konuştu.
HORONUN VE HALAYIN KARDEŞLİĞİ İÇİN BURADAYIZ’
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ise heyecanlı olduğunu belirterek, ekledi: “Bizi düşmanlaştıran, ötekileştiren anlayışlara inat Sûr ve Fındıklı belediyesi olarak dedelerimizin o emperyalizme karşı vermiş olduğu kurumsal Kurtuluş mücadelesinin ruhu ile yeniden inşa edeceğiz. Asıl olanın alınteri ve emek olduğunu düşünerek, bunun somut örneği burada ürettiğiniz tahıl bizim orada un olur, ekmeğe dönüşür karnımız doyurur. Bizim orada ürettiğimiz çay burada sabah kahvaltımızda sizin kahvaltınıza eşlik eder, öğle sohbetinizde dost sohbetlerinizde size yoldaşlık yapar. Bunun için ötekileştirilen değil farklılıklarımıza rağmen ortak kültürü ortak bir geleceği inşa edebilmek için buradayız. Horonun ve halayın kardeşliği için buradayız.”
‘BARIŞA VE ÖZGÜRLÜĞE VESİLE OLMASINI SAĞLAYALIM’
Her dilden insanların kardeş olduğunu söyleyen DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülşen Özer de, “Biz diyoruz ki; biz bu kardeşliği hep beraber bu yolda yürütelim ve bunun özgürlüğün ve barışa vesile olmasını sağlayalım. Biz bir olduğumuz sürece inanıyoruz ki; hiçbir sistem bize engel olamaz. Halk hizmetin, özgürlüğün, barışın beklentisinde bunu da hep beraber kardeşçe halledeceğimize inanıyorum” dedi.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ise imzalanan protokolün önemli bir model olduğunu belirterek “Mevcut siyasal iktidar hakların birbirini görmesini ve duymasını istemiyor. Bu nedenle bu girişim çok kıymetli çok anlamlıdır. Asıl mesele halkların birbirini görüp duyabilmesi için yollar açabilmek” ifadelerini kullandı.
Protokolün imzalanmasının ardından Ulucami önünde horon ve halay çekilerek barış ve kardeşlik mesajı verildi. Renkli görüntülere sahne olan halay ve horon etkinliğine halkın ilgisi yüksek oldu.