Silvan Malabadi Mahallesi'nde sayaçların direklere çıkarılmasına karşı çıktıkları için elektrikleri kesilen yurttaşlar, yaşadıkları mağduriyete "Bu zulümdür" şeklinde tepki gösterdi.
Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı olan ve 320 hanenin bulunduğu Malabadi Mahallesi günlerdir karanlıkta. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ekipleri, 30 Ekim’de zırhlı araçlarla birlikte mahalleye gelerek, "şebeke yenileme çalışması" ve "kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek" gerekçeleriyle demir direkleri ve trafoları söktü. DEDAŞ ekipleri, yeni elektrik sayaçlarının, kapıların önüne dikilecek beton direklere konulacağını belirtti.
Mahalle sakinleri, duruma tepki gösterdi. DEDAŞ ekipleri, sayaçların direklere çıkarılmasına karşı çıkan hanelerin elektriklerini daha sonra kesti. Mağdur olan aileler, Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
DEDAŞ, bölgede "kaçak kullanım" olduğunu ileri sürerek, karşı çıkanları “saldırganlıkla” suçladı. DEDAŞ, "Şirket, şebeke yenileme çalışmaları kapsamında, bina içindeki sayaçların dışarıya taşıyarak mahalledeki 330 demir direği beton direklerle değiştirmeyi, direkler arasındaki 12.000 metre kabloyu yalıtımlı özelliğe sahip AER kablosuyla yenilenmeyi ve 15.000 metre yeni abone kablosu döşemeyi hedefliyor. Ayrıca aydınlatma için 300 yeni lamba montajı da projeye dahil edildi" açıklaması yaptı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, günlerdir elektriksiz olan ailelerin mağduriyetini Meclis'e taşıdı. Eren, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
MAHALLE SAKİNLERİ MAĞDUR
Mahalle sakinlerinden Cengiz Turan, "Yenileme çalışmasıyla gelen ekipler, direkleri yenileyeceklerini söyledi. Yenileme çalışmalarından kasıtları sayaçları direklerin üzerine çıkarmak" dedi. Turan, "Bu yapılan zulüm ve hakareti kabul etmiyoruz" diye kaydetti.
Elektrik kesintisi nedeniyle kış ayları için hazırladığı yiyeceklerin bozulduğuna dikkati çeken Azime Turan, "Günlerdir bu şekilde yaşamaya çalışıyoruz. Bizleri bu şekilde mağdur etmeye ne hakları var? Kış için hazırlık yapmış, derin dondurucuya koyduğum her şey bozulmuş. Benim zararımı kim ödeyecek? Kışın ne yapacağım? Bir an önce elektrik sorunumuzun halledilmesini istiyorum. Bu kışta ısınmak için etraftan odun topluyorum" diye konuştu.
Silvan Barajı'nın yanında olmalarına rağmen evlerinde elektrik olmadığını söyleyen Abdurrazak Turan, "Şu görmüş olduğunuz barajın hemen yanı başında yaşıyoruz. Oranın bütün sorunlarını, tehlikesini biz yaşıyoruz. Normal şartlarda elektriklerimizin bedava olması gerekiyor. Ancak bizlere bugün elektrik vermiyorlar. Bu elektrik sayaçlarının direklere çıkarılması da yasal değil. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Kendi sayacını görmeyeceksin, onlar da istedikleri gibi fiyat verecekler" şeklinde konuştu. Resmi kurumlara dilekçe verdiklerini aktaran Turan, "Savcılığa gidiyoruz, bir şey yapamıyor. Kaymakamlığa gidiyoruz, bir şey yapılmıyor. Bize resmi bir cevap veremiyorlar" dedi.
‘BU ZULÜMDÜR’
Trafolardaki kabloların dahi söküldüğüne dikkati çeken Seyithan Erdal, "33 yıldır KOAH hastasıyım. Oksijen almadan uyuyamıyorum. Tedavi için kullandığım makineyi elektrik olmadığı için kullanamıyorum. Gidip ücretli oksijen tüpü aldım. Haftada en az 3 sefer hastaneye gidiyorum. Bize zulüm ediyorlar. Bazı evlere özel hat çekip elektrik veriyor, bizleri ise karanlıkta bırakıyor" diye belirtti.
Kış için hazırladıkları ürünlerin bozulduğunu söyleyen Hafsa Karaalp ise, şunları söyledi: "Başka mahallelere ya da başka yerlere gidip ışıldak ve telefonlarımız şarj edip geliyoruz. Telefonum 10 gündür şarjdan dolayı kapalıydı. Gelip elektrik tellerini kökünden kesip götürdüler. 2 trafo kökten kesik. Bu ne zulümdür? Elektriklerimizi kestiler, dolaplarımızda kış için yaptığımız bütün malzemeler bozuldu." (MA - Şilan Çil - Özel Haber)