Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, 20 bin öğretmen atamasında Kürtçeye 3 kontenjan ayrılmasının “Kürtlere hakaret” olduğunu belirterek, seçmeli ders yerine anadilde eğitim hakkını savunduklarını vurguladı.
Türkiye’de mezun olan ve ataması yapılmayan 600 bin öğretmen bulunuyor. Sayıştay verilerine göre, eğitim kurumlarında 120 bin öğretmen açığı bulunuyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Eylül ayında 99 alanda 20 bin öğretmen ataması yapılacağını duyurdu. Yapılacak 20 bin öğretmen atamasında okullarda verilen Kürtçe seçmeli dersler için ise sadece 3 kontenjan ayırıldı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Başkanı Murat Atabay, söz konusu durumu “Kürtlere hakaret” olarak nitelendirdi.
‘SEÇMELİ DERSE KARŞIYIZ’
Sendika olarak Kürtçenin seçmeli ders olarak verilmesine hiçbir zaman taraf olmadıklarını vurgulayan Atabay, herkesin anadilinde eğitim görmesini savunduklarını belirtti. Atabay, Kürtçe seçmeli derslerin “çözüm süreci” döneminde hayata geçirildiğine ancak sonrasında “yeterli öğretmen olmadığı” gerekçesiyle sınıfların açılmadığını kaydetti.
ANADİLDE EĞİTİM TALEBİ
Atabay, “Türkiye’de 30 milyona yakın Kürt yaşıyor ama Kürtler kurs bile açamıyorlar. Kürt diline yönelik çalışma yürüten bütün kurumlar Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılıyor. Kürtlerin anadilde eğitim almaları haktır. Kürtçenin seçmeli ders olarak verilmesi hakarettir. Bu anlayış, ‘Siz bu ülkenin ana unsuru değilsiniz, Türklerle eşit haklara sahip değilsiniz’ anlamına gelmektedir. Anadilde eğitim hakkını savunuyoruz ve anadilde eğitim hakkı tanınmaması gerektiğini söylüyoruz” ifadelerini kullandı.
MEZUN OLANLARI ATAMAK ZORUNDASINIZ’
Üniversitelerin Kürtçe bölümlerinde her yıl ortalama 200’e yakın öğrencinin mezun olduğunu aktaran Atabay, “Kürtçe öğretmen atamasını göstermelik ve göz boyama için yapıyorsanız bile, mezunların atamasını yapmak zorundasınız. Mezun sayısına karşı 3 atama kadrosu açıyorsanız aslında yaklaşımınızı da net olarak ortaya koyuyorsunuz. Bu durum ‘Biz seçmeli dersin seçilmemesi için her şeyi yapıyoruz’ demektir. Yine eğitim kurumlarında da öğrencilerin Kürtçe seçmeli dersi seçmemeleri için ciddi anlamda bir yönlendirme söz konusu. Tüm bunlara rağmen öğrenci Kürtçeyi seçtiğinde ise ‘yeterli öğretmen kadromuz yok’ denilerek sınıf açmıyorlar” şeklinde konuştu. (MA)