Bağlar ilçesinde sahte “hasarlı bina” raporlarıyla deprem korkusu yaymaya çalışan bazı fırsatçılar, mülkleri ucuza kapmaya çalışıyor.
Bağlar ilçesinde sahte “hasarlı bina” raporlarıyla deprem korkusu yaymaya çalışan bazı fırsatçılar, mülkleri ucuza kapmaya çalışıyor.
Depremin yarattığı mağduriyet bitmeden bazı fırsatçılar rant peşine düştü.Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Kaynartepe Mahallesi’nde hasar tespiti sürerken, bazı fırsatçılar deprem korkusu yaratarak, evlere konmaya çalışıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, mahallede şimdiye kadar 7 binaya ağır hasarlı raporu verirken, bazı inşaat firmalarının el altında binaları boşatmaya ve ucuza kapmaya çalıştığı öğrenildi. Mahalle muhtarı İlhami Altun, fırsatçıların ev ev dalaşarak, mülklere el koymaya çalıştığını söyledi.
YETKİLİLER İLETİŞİM KURMUYOR
Hasar tespit çalışmaların devam ettiğini belirten muhtar Altun, “Mahalleye gelen mühendislerin çalışmaları hızlandırması gerekiyor, insanlar mağdur. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler geliyor fakat mahalle sakinleriyle iletişime geçmiyor. Ekipleri arıyoruz ancak telefonlarımızı açmıyorlar. Bu durumdan oldukça mağduruz. Mahalleli de durumu sürekli bize soruyor. Belediye ve devlet yetkilileri biran önce muhtarlarla iletişime geçsin” dedi.
DEPREM KORKUSUNU YAYIYORLAR
Durumdan faydalanmaya çalışan rantçıların sürekli mahalleye gelip “Deprem oluyor, evleri boşaltın” diyerek insanları korkuttuğunu dile getiren Altun, “Devlet yetkilileri, bunlara neden izin veriyor?” diye sordu. Altun, “İnsanları kandırmasınlar insanların içinde deprem korkusu var. Zarar gören ve sağlam olan binalar var. Çok sayıda fırsatçı bina hasarlı olmadığı halde, binaya hasarlı ibaresi veriyor. Yardıma kim muhtaçsa ona ulaşmamız gerekiyor. Şimdiye kadar dağıtılan yardımlar, gerçek mağdurlara ulaşmış değil. AFAD kimseyi tanımıyor ve yardımları düzgün bir şekilde dağıtmıyor. Muhtarlarla ortak bir karar alınmalı. İnsanları zor bir durumu koymak istiyorlar. Valilik, Bağlar’a bağlı 9 mahallenin muhtarıyla biran önce iletişime geçilmeli. Şu anda insanlar mağdur ve psikolojik olarak iyi değiller. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bizimle hiçbir şekilde iletişime geçmedi” diye konuştu.
FIRSATÇILAR PAY ÇIKARIYOR
Altun sözlerini şöyle tamamladı: “Mahalledeki bazı insanlara hala yardım gelmiyor. Mahallede rantçı insanlar türemiş. Evi burada olmadığı halde mahallede daire alan ve hala almaya çalışanlar var. Bu tür insanlar, bir an önce mahallenin yıkılması için çabalıyorlar. Bu yüzden de kimsenin evlerine dönmesini istemiyorlar. Kendilerine pay çıkarmaya çalışıyorlar. Bu sorumluluk Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne aittir.”. (MA)