Okullarda yaşanan sorunlara değinen DEM Partili Yılmaz Hun, “81 ilde neredeyse öğretmen açığı olmayan il yoktur” diyerek 512 gündür tek bir öğretmenin dahi atanmadığını kaydetti.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, okullardaki sorunlara ve öğretmen açığıylailgili Saadet Partisi’nin Meclis’e verdiği Araştırma Önergesine ilişkin söz aldı.
‘VELİLERDEN PARA TALEP EDİLMİŞTİR’
Devlet okullarında temizlik personeli, malzeme eksikliği ve hijyen sorunlarının olduğunun altını çizen Hun, “Bazı okullarda veliler, bazı okullarda ise öğretmenler dönüşümlü olarak okulları temizlemek zorunda kalmıştır. Çocuklarımızın eğitim gördüğü alanlarda toz, pislik ve yarı tadilat içerisinde bulunan görüntüler medyaya yansımıştır. Birçok okulda okul yönetimleri, var olan eksiklikleri gidermek için velilerden malzeme ve temizlik personeli konusunda maddi yardım talep etmiştir. Bağlı bulundukları illerin belediyelerinden temizlik konusunda yardım isteyen okul yönetimleri uyarılmış ve temizlik için belediyelere yapılan başvurular geri çekilmektedir” dedi.
‘DERS ZİLİ ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMADAN ÇALDI’
Ayrıca öğretmen eksiğinin de olduğunu vurgulayan Hun, Eğitim Bakanlığı’nın atama yapmamasını eleştirdi. 512 gündür tek bir öğretmenin dahi atanmadığına vurgu yapan Hun, “Yirmi yıldan bu yana ilk defa ders zili öğretmen ataması yapılmadan çaldı. Eğitim Sen verilerine göre, İstanbul'da 23 bin 747, Urfa'da 11 bin 400, Antep'te 5 bin 422, İzmir'de 5 bin 100 öğretmen açığı bulunmaktadır. 81 ilde neredeyse öğretmen açığı olmayan il yoktur. Öğretmen açığı bu durumda iken Millî Eğitim Bakanlığı asgari ücretin altında, güvencesiz çalıştırdığı ücretli öğretmenlerle ve branş dışı, ders dışı ders vererek sorunu çözmeye çalışmaktadır; birçok ilde bu nedenle eğitim sekteye uğramaktadır” diye konuştu.
‘TORPİLE ATANIYOR’
Atanan öğretmenlerin de torpil ile atandığı ve muhalif öğretmenlerin atanmadığına dikkati çeken Hun, “Daha önce mülakatların mülakat gibi yapılacağını söyleyen Bakan Yusuf Tekin âdeta itirafta bulunmuş, mülakatların torpille gerçekleştiğini beyan etmiştir; her seçim döneminde kaldırılacağı vaadinde bulunduğu ama uygulamaktan asla vazgeçmediği mülakat uygulamasına bu dönem de devam etmektedir. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin mülakatların kendi döneminde liyakat esas alınarak yapılacağını söylemiş ancak mülakat sonuçlarını gösteren sistem açılmış ve burada mülakata giren öğretmene mülakat sonuçlarına göre farklı aralıklarda puanlama yapıldığı görülmüştür” ifadelerini kullandı.
‘MÜLAKAT KALDIRILMALIDIR’
Hun, devamında şunları belirtti: “Ayrıca, mayıs ayında sözleşmeli olarak ataması yapılacağı söylenen öğretmenlerin illere göre komisyonların yaptığı değerlendirme puanları göz önüne alındığında komisyonlar arasında yaşanan puanlama farklılıkları mülakat atamalarının adaletli işlemediğini de göstermektedir. Mülakat ya da sözlü sınav kayırmacılığın, torpilin ve liyakatsiz işe alımın adıdır diyoruz. Ücretli, sözleşmeli gibi öğretmen emeğinin sömürüldüğü uygulamalara son verilmelidir. Mülakat kaldırılmalı, liyakatin esas alındığı bir uygulamayla öğretmen ataması yapılması gerekmektedir.”
Saadet partisinin önergesi yapılan konuşmaların ardından oylandı. Önerge, AKP-MHP’nin oyları ile reddedildi.