Kaynartepe mahallesi kentsel dönüşümü iptal edildi

Kaynartepe mahallesi kentsel dönüşümü iptal edildi

Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi, Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi'nde belediyenin hayata geçirmek istediği kentsel dönüşüm projesini "kanuna aykırı" bularak, iptal etti.

ŞPO’DAN DAVA

  Diyarbakır Şehir Plancıları Odası (ŞPO), projeye karşı Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Hem "yürütmeyi durdurma" hem de "projenin durdurulması" talebiyle yapılan başvuruda, 54 dönümlük alanda 375 binanın bulunduğu ve bin 365 hak sahibinin yaşadığına işaret edilerek, “projenin hayata geçmesi durumunda telafisi güç veya imkânsız zararların oluşacağı” uyarısına yer verildi.

  ‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA’ KARARI

  Mahkeme, “yürütmeyi durdurma” talebini ilk olarak karara bağladı. Mahkeme, mahallede uygulanacak kentsel dönüşümün tüm mahalleyi kapsamadığını, parçacıl bir düzenleme olduğunu, bundan dolayı riskli alan genelinde görülmesi gereken sosyal ve teknik altyapı alanlarının dağılımını alan bütününde sağlanıp sağlanmadığının kontrolü mümkün olmadığını belirtti.

ŞPO’nun gerekçelerini haklı bulan mahkeme, nüfus yoğunluğu azaltılmasına rağmen planla öngörülen nüfus yoğunluğunun ihtiyacını karşılayacak sosyal ve teknik altyapı alanlarının sağlanmadığı, özellikle yeşil alan fonksiyonunun yeterli olmadığı tespit etti.  Mahkeme, dönüşüm yapılan alandaki yapı dağılımının da herhangi bir kritere göre belirlenmediğini ve rastlantısal olarak dağılım yapıldığı kanaatine vardı.

Mahkeme, projenin “kamu yararına aykırı” olduğuna hükmederek, projenin uygulanması halinde “telafisi güç zararlara sebebiyet verebileceği” kanaatine vardı.



DİYARBAKIR 30.01.2023 10:03:00 0
Diyarbakır'da başhekime silahlı saldırı ! Çınar Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Halim Güler, otomobiliyle Diyarbakır'a döndüğü sırada motosikletle yaklaşan iki kişinin silahlı saldırısına uğradı.
Elazığ - Diyarbakır yolunda 2 kişinin cenazesi bulundu Elazığ - Diyarbakır yolunda bir araçta 2 kişinin cenazesi bulundu.
Diyarbakır Havalimanı'nda merdiven arızası : 4 yaralı ! Diyarbakır Havalimanı'nda hacıları karşılamak için gelen vatandaşların kullandığı yürüyen merdiven arıza yaptı. Arıza nedeniyle oluşan izdihamda 4 kişi yaralandı.
Diyarbakır Batman yolunda kaza fecci kaza.. Çok sayıda yaralı var ! Diyarbakır Batman seferi yapan minibüs ile pikap çarpıştı, 1 çocuk olmak üzere 14 kişi yaralandı.
Van Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği Rastak konserine valilik engeli Van Büyükşehir Belediyesi, Rastak Grubunun katılımıyla gerçekleştirilecekleri konsere Van Valiliği tarafından izin verilmediğini duyurdu.
Diyarbakır'da vatandaşın doktor çilesi ! Diyarbakır'ın, Sur ilçesine Bağlı Bağıvar Aile Sağlık Merkezinde dört doktorun olmasına rağmen, sadece bir doktor bulunuyor.
Emniyet Müdürlüğü, DİSKİ’nin hizmet binasını boşalttırdı Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğü, DİSKİ’nin hizmet verdiği binayı kendilerine ait olduğu gerekçesiyle boşalttırdı.
UEFA Bozkurt işareti yapan Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı UEFA, Avusturya maçında gol attıktan sonra Bozkurt işareti yapan Türk futbolcu Merih Demiral ile ilgili soruşturma başlattı.