Tarih: 12.09.2023 10:09

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, uzun yaşamın sırlarını anlattı

Facebook Twitter Linked-in

Kalp ve damar sağlığı, vücudumuzun en önemli organı olan kalbin düzgün çalışması ve dolaşım sisteminin sağlıklı olmasıyla ilgilidir. Sağlıklı bir dolaşım sistemi, kanın vücuttaki tüm organlara sağlıklı bir şekilde ulaşmasını ve zararlı maddelerden arınmasını sağlar.

Dolaşım sistemi, kanın kalp tarafından pompalanarak akciğerler ve vücuttaki diğer organlara taşınmasını sağlar. Kan, sindirim sisteminde alınan besinleri dokulara taşır ve ardından karaciğer ve dalak gibi organlarda toksinleri temizler ve kalbe geri döner.

Prof. Dr. Hayati Deniz, kalp ve damar sağlığını korumanın, tüm organların sağlıklı dolaşımının sürdürülmesini sağlamak anlamına geldiğini belirtiyor. Aksine, kalp ve damar sağlığının bozulmasıyla tüm organların dolaşımı etkilenir, hastalıklar ortaya çıkar ve yaşlanma süreci hızlanır.

Dünya genelinde, kardiyovasküler nedenlerden kaynaklanan ölümler, tüm ölüm nedenleri arasında birinci sıradadır. Neyse ki, kalp rahatsızlıklarının çoğu önlenebilir ve değiştirilebilir faktörlere bağlıdır.

Sağlıklı bir kalp ve damar sağlığı için neler yapmalıyız?

1️⃣ Sigara kullanmamak: Sigara içindeki kimyasallar kalp ve damarlara zarar verir, oksijen miktarını azaltır ve kan basıncını artırır.

2️⃣ Düzenli egzersiz: Haftada en az 5 gün, en az 30 dakika spor yapmak kalp hastalıklarının yanı sıra diyabet, felç, kanser ve yüksek tansiyon riskine karşı koruyucudur.

3️⃣ Obezite ile mücadele: Fazla kilo ve artmış bel çevresi, kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olabilir.

4️⃣ Sağlıklı beslenme: Düzensiz ve sağlıksız beslenme, kilo alımını kolaylaştırır, kolesterolü yükseltir, şeker hastalığı riskini artırır ve kan basıncını yükseltir. Sağlıklı bir diyetle yeterli lif alınması önemlidir.

5️⃣ Düzenli uyku: Yeterli uyku almak, obezite, kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. Yetişkinlerin günde en az 7-8 saat uyuması gerekir.

6️⃣ Tansiyon kontrolü: Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları ile yakından ilişkilidir. Sağlıklı bireyler bile yılda en az iki kez tansiyonlarını kontrol ettirmelidir.

7️⃣ Kolesterol kontrolü: Yüksek kolesterol, kalp krizi riskini artıran damar tıkanıklıklarına neden olur. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla kolesterol kontrol altında tutulabilir.

8️⃣ Stres yönetimi: Aşırı stresin kalp krizini tetikleyebileceği bilinmektedir.

9️⃣ Alkol tüketimi: Aşırı alkol almak kan basıncını yükseltebilir ve ekstra kalori alımına neden olur.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —