Hasarlı binaların onarım sürecine ilişkin açıklama

Hasarlı binaların onarım sürecine ilişkin açıklama

İMO Diyarbakır Şubesi, hasarlı binaların güçlendirme sürecine ilişkin hangi yol, yöntem ve prosedürlerin izleneceğini paylaştı.

İMO Diyarbakır Şubesi, hasarlı binaların güçlendirme sürecine ilişkin hangi yol, yöntem ve prosedürlerin izleneceğini paylaştı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi, deprem sonrası oluşan hasarlara yapılacak müdahaleye ilişkin kamuoyunda yayılan yanlış bilgilendirmelere ilişkin uyarıda bulundu. Yazılı açıklama yapan İMO, hasarlı binalara nasıl müdahale edileceği, güçlendirileceği veya revize edileceğine dair bilgilendirme yaptı.

İMO, “Hasar tespit çalışmaları sonucunda odamıza, yapıların güçlendirilmesi ile ilgili çok sayıda soru gelmektedir. Kamuoyunda güçlendirme işleminin çatlaklara enjeksiyon yapılması; kolonlara karbon kumaş sarılması şeklinde kolon tamiri yapılabileceği söylentileri yayılmıştır. Bina ile ilgili yapısal ve yapısal olmayan tüm işlemler belli izinler ve proje uygulama onayı alındıktan sonra yapılabilmektedir” diye belirtti.

 İMO’nun açıklamasında güçlendirme sürecinde izlenecek yol ve yöntemler şöyle sıralandı:

 “* Yapı güvenliğinin sağlanması için yapılacak güçlendirme işlemi kısaca aşağıdaki aşamalara tabi olarak yürütülmektedir.

* Taşıyıcı sistemin tümü dikkate alınarak, taşıyıcı sisteme perde ekleme ve taşıyıcı sistem elemanlarının güçlendirilmesi yöntemlerine karar verilir ve güçlendirme uygulama projesi hazırlanır. 

* Güçlendirme Projeleri, SİM/ İTB sahibi İnşaat Mühendisleri tarafından hazırlanır. Güçlendirme maliyeti yapının durumuna göre değişiklik gösterebilir.

* İlgili belediyeye güçlendirme ruhsatı başvurusunda bulunulur.

* Uygulama aşamasında iş sağlığı ve iş güvenliği açısından yapının boşaltılması tercih edilir.

* İnşaat aşamasında şantiye şefi olarak inşaat mühendisinin (tercihen tecrübeli) görevlendirilmesi gerekmektedir.

* Uygulamanın yapı denetim firmaları tarafından denetlenmesi zorunludur.

* Bu aşamaların uygulanmaması suç teşkil etmekte olup sorumlu kişilerin tespiti halinde suç duyurusunda bulunulacaktır. 

* Çatlakların kapatılması ile yapılacak onarımlar güçlendirme değildir.”



DİYARBAKIR 20.02.2023 14:00:00 0
Diyarbakır Valiliği’nden ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganına yasak Diyarbakır Valiliği skandal bir karara imza atarak, “Jin, jiyan, azadî” sloganını yasakladı.
VİDEO - Diyarbakır'da kaldırımda yürüyen vatandaş kalp krizi geçirdi Diyarbakır Hani’de kaldırımda yürürken fenalaşan bir vatandaş geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
SONDAKİKA : Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyım atandı Ovacık ve Tunceli belediyelerine kayyım atandı.
Kayyıma tepki gösteren Kürtçe eğitmenler istifa etti Batman Belediyesi'ne kayyım atanmasına tepki gösteren "Beybûn Çok Dilli Kreş" eğitmenleri istifa etti. Aileler ise, çocuklarını kreşe göndermeme kararı aldı.
Hozan Aydın hayati tehlikeyi atlattı Kalp krizi geçiren sanatçı Hozan Aydın, hayati tehlikeyi atlattı.
Sırrı Sakık : Yüz yıldır Kürtlerin iradesi yok sayılıyor Plan Bütçe Komisyon’unda konuşan DEM Partili Sırrı Sakık, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya seslenerek “Kayyım politikasını bu topraklarda uygulamak adına bütün yollar mübah sayılıyor” dedi.
Rojin Kabaiş’in kaybolduğu sahilde açıklama: Kesinlikle intihar değil Kaybolduğu yerde yapılan açıklamada, Rojin Kabaiş’in ölümüne “intihar” süsü verilmeye çalışıldığı belirtilirken, baba Kabaiş, “Rojin yaşamı, hayatı seven biriydi” dedi.
Diyarbakır'da hindi çiftliği kurduğunu söyledi 40 kişiyi 50 milyon lira dolandırdı Diyarbakır'da hindi çiftliği kurduğunu söyleyen ve yüksek gelir elde etme vaadiyle kandıran memur Doğancan D. 50 milyon lira ile kayıplara karıştı.