Ggc '24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü' Mesaji

Ggc

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti 24 Temmuz Gazeteciler Günü münasebetiyle '24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü ' başlığıyla mesaj yayınladı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti 24 Temmuz Gazeteciler Günü münasebetiyle '24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü ' başlığıyla mesaj yayınladı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nden yayınlanan mesajda basının haber yapma özgürlüğüne dikkat çekilerek gazetecilerin topluma doğru ve tarafsız bir biçimde haber sunması için tüm engellerin kaldırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

 

24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü 

“BASIN DEMORASİNİN SİGORTASIDIR”

Bayram olmaktan çıkarılmış 

1971 darbesinden sonra ağır baskılar ve sıkı yönetim nedeniyle bayram olmaktan çıkarıldığı ifade edilerek 'Osmanlı İmparatorluğu'nda İkinci Meşrutiyet'le 1908’de basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü olan 24 Temmuz, basın meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanmış, ancak 1971 darbesinden sonra gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar nedeniyle yine basın meslek örgütleri tarafından bayram olmaktan çıkarılmış ve ‘Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’ olarak kabul ve ilan edilmiştir.

Türkiye 180 ulke içerisinde 149. sırada yer almaktadır

Devletin basın özgürlüğüne müdahale etmemesi gerektiğini dile getirerek 'Basının en önemli fonksiyonlarından biri haber ve bilgileri topluma doğru ve tarafsız bir biçimde sunmasıdır. Bu aşamada gazetecilerin gerçeği iletme konusunda karşı karşıya kaldıkları her türlü sınırlama ve baskı, demokrasilerde en temel hak olan ‘haber iletme’ ve ‘haber alma’ hakkının ve özgürlüğünün ihlal edilmesi anlamını taşır. Basın özgürlüğünün olmadığı yerde öteki özgürlüklerden söz edilemez. Devlete düşen görev, basın özgürlüğüne müdahale etmemek, basının kendi ilkeleri doğrultusunda kendi denetimini kendisinin sağlaması için zemin hazırlamak olmalıdır.Basın meslek örgütleri bu nedenle mecliste kanunlaştırılması istenen dezenformasyon yasasına karşı çıkmaktadır.Unutulmamalı ki Türkiye halen dünya basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 149'uncu sırada yer almaktadır.

Gazeteciler ve meslek örgütleri dayanismalarını devam ettirmelidir.

Günümüzde medya kuruluşlarının ve gazetecilerin karşı karşıya kaldığı sansür ve otosansürün yanısıra meclis gündeminde geçici olarak ötelenen dezenformasyon yasası, basın özgürlüğü önünde yeni bir engel olarak durmaya devam etmektedir.24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’nde de, demokratik hukuk devletlerinde korunması gereken en önemli ilkelerden biri olan basın özgürlüğü için gazeteciler ve meslek örgütleri, güçlü dayanışmalarını devam ettirmelidir ' ifadelerine yer verildi.



GÜNDEM 24.07.2022 18:59:12 0
Memur ve emekli zam oranı kesinleşti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memur ve memur emeklileri ile sözleşmeli personele yapılacak zam oranına ilişkin genelgeyi imzaladı.
Diyarbakır Kent Konseyi 8 yıl sonra ilk kez toplandı Kayyım sürecinde işletilmeyen Diyarbakır Kent Konseyi’nin 29’uncu Olağan Toplantısı için bir araya gelerek Yürütme Kurulu ve eşbaşkanlarını seçti.
Diyarbakır'da katledilen Hilal Kar’ın kardeşleri : Fail bir an önce bulunsun Hilal Kar’ı katleden Mehmet Demirhan’ın 14 gündür yakalanmamasına tepki gösteren kardeşleri, yeğenlerinin sağlığı ve güvenliği için endişe ediyor.
Diyarbakır'da Dengbêj Evine 3 ayda 70 bin ziyaretçi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Dengbêj Evini son üç ayda 70 bin kişi ziyaret etti.
Diyarbakır'da Eş Başkan Bucak: Bütünlüklü bir imar planı oluşturmak istiyoruz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlanması amacıyla başlattığı “Odak Grup” toplantıları Kültür ve Kongre Merkezinde devam ediyor.
Diyarbakır – Lice Karayolunda Silahlı Saldırı: 3’ü Ağır 6 Yaralı Diyarbakır - Lice karayolunda seyir halindeki otomobile düzenlenen silahlı saldırıda 3'ü ağır 6 kişi yaralandı.
Diyarbakır'da başhekime silahlı saldırı ! Çınar Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Halim Güler, otomobiliyle Diyarbakır'a döndüğü sırada motosikletle yaklaşan iki kişinin silahlı saldırısına uğradı.
Elazığ - Diyarbakır yolunda 2 kişinin cenazesi bulundu Elazığ - Diyarbakır yolunda bir araçta 2 kişinin cenazesi bulundu.