EYT'liler, siyasi iktidarın sunduğu yeni formülün kabul edilemez olduğunu söyledi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (SYDD), Ulus'ta yeni EYT düzenlenmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına çok sayıda EYT mağduru katıldı. Basın açıklamasında, 'Prim, yıl tamam maaş nerede', 'Yasalar geriye işlemez', “Primler nerede SGK', 'Hakkımızı alacağız' yazılı dövizler taşındı.
Ankara EYT SYDD Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kotan, yeni düzenlemede öngörülen formülün kabul edilemez olduğunu söyledi.
'EMEĞİN KARŞILIĞI YOKTUR'
Kotan, emeğin ve alın terinin alın terinin karşılığı olmadığını belirterek, 'Hiçbir şekilde ölçülemez, pazarlık yapılamaz. Formül, model, şart, kesinti, prim günü artırılması, yaş şartının uzatılması gibi seçenekler kabul edilemez' dedi.
'MAĞDUR EDİLDİK'
Kotan, 8 Eylül 1999 da çıkarılan 4447 sayılı yasanın aleyhte geriye işletilmesi sonucu, SSK Bağkur ve Emekli Sandığı mensubu çalışanlarının mağdur edildiğini belirtti. Kotan açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 'Çalışma hayatımıza 1-15 yıl arası yaş ve prim şartı eklenerek hak kaybı yaşatıldık. Bizler yasanın çıkış tarihi itibariyle uygulanmasını istiyoruz. Erken emeklilik diye bir söylemi istemiyoruz kabul etmiyoruz. Artık yeter, bu bekleyiş bir an önce son bulsun. Adalet geç de olsa tecelli etsin. Milyonlarca EYT'li kaderdaşlarımızın gözü kulağı hükümetimizden ve çalışma bakanlığımızdan gelecek olumlu haberlerde.
ENDİŞELİYİZ'
Basında ve medyada çıkan haberler nedeniyle endişeli olduklarını belirten Kotan, 'Olumsuz haberlerin EYT camiamızda paniğe yol açarak kafa karışıklığına, bilgi kirliliğine dönüştürülmesi ve yeni bir mağduriyet yaşatmasıdır. Oldu bittiye getirilmek istemiyoruz' dedi.
'ÇALIŞMALARDA YER ALMALIYIZ'
EYT ile ilgili çalışmalarda yer almaları gerektiğini söyleyen Kotan, 'Ortaya çıkacak yol haritası ve detaylar Meclis'e sunulmadan önce yeni bir mağduriyet yaratmadan çözüm olması konusunda karşılıklı fikir alışverişinde ısrarcıyız' diye konuştu.
Kotan taleplerini şöyle sıraladı:
'*Aylık bağlanma oranları yüzde 70 seviyesine çekilmeli.
*Prim gününü tamamlayanlardan GSS kesilmemeli.
*Çalıştıkça, prim ödedikçe düşen bir maaş bağlanması sisteminden vaz geçilip çalıştıkça prim ödedikçe, artan bir maaş bağlanılması sistemine geçilmeli.
*Staj ve çıraklık döneminde işe başlangıç tarihi SGK başlangıcı sayılmalı.
*Prim günü eksik olanlara, borçlanma imkanı tanınmalı.
*Bütün bunlar ayırt edilmeden SGK, Bağ kur, Emekli Sandığı hepsine yansıtılmalı.
*Emekli olan ve hazırda olacaklara en düşük asgari ücret ölçü alınmalı.
*Emekli aylıkları arasındaki büyük fark kapatılmalı, yakın seviyede eşitlenmeli.
*Şimdiye kadar bu süreyi beklerken, her birimizin en az yaklaşık 350 bin- 400 bin alması gereken maaş ve harici yatan fazla prim ödemelerimiz dikkate alınmalıdır.'
Basın açıklaması, 'Edirne'den Kars'a Jübiter'den Mars'a eğer adalet varsa çıksın bu yasa' sloganıyla sona erdi.(MA)