Erdal Avşar, Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi için çağrıda bulundu

Erdal Avşar, Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi için çağrıda bulundu

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Erdal Avşar Bağ-Kur prim sayısının düşürülmesini istedi.

DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar yazılı açıklamalarda bulundu.Avşar yaptığı açıklama da, bakanlıkları ve yasama organlarına  çağrıda bulunarak Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesini istedi.

Yapılan açıklama da ;

“2008 yılında yapılan değişiklikle tüm sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplanarak daha önce SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı adı altında yürütülen işlemler Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) adı altında birleştirilmiştir. SGK'nın verilerine göre Türkiye genelinde 25 milyonun üzerinde kayıtlı aktif sigortalı bulunmaktadır. Bunun 16,5 milyonu 4/A olarak sınıflandırılan kamu ve özel sektör çalışanlarından ibaret iken, 3 milyonu 4/B olarak tanımlanan kendi mesleğini sürdüren veya bağımsız faaliyet yürütenler, yaklaşık 6 milyonu da 4/C olarak tabir edilen devlet memuru olanlardan oluşmaktadır”

"Her bir gruptaki aktif sigortalıların emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayıları birbirinden farklılık göstermektedir. 4/A ve 4/C gruplarındaki sigortalılarda emeklilik için 7 bin 200 gün prim ödeme şartı aranırken, 4/B olarak tanımlanan çalışanların minimum prim ödeme gün sayısı 9 bin gün olarak uygulanmaktadır. Bugün 4/B statüsünde olup emekli olabilmek için prim ödeyenler Türkiye’nin istihdamına en büyük katkıyı veren, üretim, pazarlamadan eğitim, sağlık ve daha birçok alanda ülke ekonomisine katma değer sağlayan serbest çalışan insanlarıdırlar. Kendi öz sermayeleri ile ülkenin kalkınması için çaba harcayan, her türlü riski göğüsleyenler emekli olabilmek için de en ağır yükü omuzlamak, minimum 9 bin gün prim ödemek için en az 25 yıl kesintisiz çalışmak zorunda kalmaktadırlar" 

Üretim ve İstihdamın Çatısı 4/B’liler Emekliliği Daha Çok Hak Ediyor

"Yarattıkları istihdam ve katma değerle ülke ekonomimizin can damarı olan 4/B’li iş insanları da emekliliği en az diğer çalışanlar kadar hak etmektedirler. 25 yıl süreyle üretim için çabalayan, ürettikçe istihdama katkı sağlayan işverenlerimizin çalıştırdıkları işçilerden daha geç emekli olmaya zorlanmaları eşitlik ilkesine de aykırı bir durumdur. Kısacası 4/B’li işverenlerimiz herkesten çok daha fazla emekliliği hak etmektedirler. Bu hakkın tanınması ve prim ödeme gün sayısının 4/A ve 4/C grubundakilerle aynı seviyeye, 7.200 gün seviyesine çekilmesi için ilgili bakanlıkları ve yasama organlarına çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.



GÜNDEM 4.05.2023 16:02:00 0
Diyarbakır Batman yolunda kaza fecci kaza.. Çok sayıda yaralı var ! Diyarbakır Batman seferi yapan minibüs ile pikap çarpıştı, 1 çocuk olmak üzere 14 kişi yaralandı.
Van Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği Rastak konserine valilik engeli Van Büyükşehir Belediyesi, Rastak Grubunun katılımıyla gerçekleştirilecekleri konsere Van Valiliği tarafından izin verilmediğini duyurdu.
Diyarbakır'da vatandaşın doktor çilesi ! Diyarbakır'ın, Sur ilçesine Bağlı Bağıvar Aile Sağlık Merkezinde dört doktorun olmasına rağmen, sadece bir doktor bulunuyor.
Emniyet Müdürlüğü, DİSKİ’nin hizmet binasını boşalttırdı Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğü, DİSKİ’nin hizmet verdiği binayı kendilerine ait olduğu gerekçesiyle boşalttırdı.
UEFA Bozkurt işareti yapan Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı UEFA, Avusturya maçında gol attıktan sonra Bozkurt işareti yapan Türk futbolcu Merih Demiral ile ilgili soruşturma başlattı.
Diyarbakır'da birçok ilçede işçi alınacak Diyarbakır valiliği bugün Toplum Yararına Programı (TYP) Kapsamında 21 personel alınacağını açıkladı. İşte Başvuru şartları ve tüm detaylar...
Mardin'de beton mikseri altında kalan işçi yaşamını yitirdi Artuklu'da şehir hastanesi inşaatında çalışan bir işçi, beton mikserinin altında kalarak yaşamını yitirdi.
Diyarbakır'da Belediyenin mühürlediği yere zorla girdiler: Hayati risk taşıyor Diyarbakır'da Belediyenin mühürlediği, hayati risk taşıyan yere zorla girdiler.