Dünya Engelliler Gününe ilişkin açıklama yapan Amed KESK Şubeler Platformu ve Engelsiz Bileşenler Federasyonu Genel Merkezi, engelli yurttaşların talep ve haklarının karşılanmasını istedi.
Dünya Engelliler Gününe ilişkin açıklama yapan Amed KESK Şubeler Platformu ve Engelsiz Bileşenler Federasyonu Genel Merkezi, engelli yurttaşların talep ve haklarının karşılanmasını istedi.
Amed KESK Şubeler Platformu ve Engelsiz Bileşenler Federasyonu Genel Merkezi, Dünya Engelliler Günü’ne ilişkin Hazal Parkta açıklama yaptı. “Engelliler için bütçe, engelli yurttaşlar için kamu hizmeti istiyoruz” pankartının açıldığı eylemde çok sayıda sendika ve üyeleri katıldı.
‘HAK ERİŞİMİNDE GÜÇLÜKLER’
Açıklamayı okuyan SES Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, bugünün alışılageldik şekilde hamasi nutukların atıldığı, ancak sorunların çözümüne yönelik ciddi adımların atılmadığı bir gün olmaktan çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. 2023 bütçesi görüşmelerine dikkati çeken Güldiken, “Anlıyoruz ki, iktidar önümüzdeki yıl da kalıcı adımlar atma niyetinde değildir. Oysa ülkemizde 10 milyondan fazla engelli yurttaş sistematik bir ayrımcılığa ve ötekileştirilmeye maruz bırakılmaktadır. Engelli yurttaşların mücadelesiyle kazanılmış haklar bir bir geriletilirken 2005'ten bu yana uygulanması gereken ‘erişilebilirlik mevzuatı’ iktidar tarafından sürekli ertelenmektedir. Yaşanan derin ekonomik kriz koşullarında, çoğunluğu açlık sınırının altında olan engelli yurttaşların cüzi ödenekleri çok yetersiz bir hale gelmiştir. Engelliler gıda, barınma, temel tıbbi ve medikal malzemelere erişimde çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Engelli yurttaşlar temel eğitim, sağlık, ulaşım, çalışma ve temsil haklarına erişimde ağır güçlükler yaşamaktadır.
Engellilere ve yakınlarına ödenen ‘ödenekler’ temel yurttaşlık gelirinin, asgari ücretin, açlık sınırının çok altında kalmıştır. Enflasyon ve kur şokları engelli nüfusta derin bir yoksullaşmaya neden olmuştur” diye belirtti.
KAPSAMLI BİR BÜTÇE OLMALI
Engelliler için kapsamlı bir bütçe ile kamusal hizmetlerin yeniden organize edilmesi gerektiğini talep eden Güldiken, “Türkiye imzalayıp onayladığı BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin gereklerini tam olarak yerine getirmemektedir. Yaşanan derin ekonomik kriz nedeniyle engelliler, yaşlılar, nadir veya süreğen hastalığı olanlara yönelik kamusal bir politikaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Her iki yurttaştan birinin yoksulluk ve işsizlik koşullarında engellilik sorunları ile boğuştuğu bu toplumsal düzen adil ve eşitlikçi değildir. KESK olarak engellilere yönelik temel kamusal hizmetlerinin, bu amaçla ayrılan kadro ve bütçenin hak temelli bir şekilde arttırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.