Çalışma koşullarının düzeltilmesini talep eden DEV SAĞLIK-İŞ Sendikası Diyarbakır Şube Sekreteri Ümit Umdu, alım gücünün eridiğini belirterek, "Enflasyon farkı zam değildir" dedi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK-İŞ) Diyarbakır Şubesi, çalışma koşullarında yaşadıkları sorunlara ilişkin Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinikleri önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Sağlık işçisiyiz haklarımızı istiyoruz. Taşeron döneminden gelen keyfiyet ve hukuksuzlukların artık son bulmasını, görev tanımlarımızın yapılmasını istiyoruz" dövizleri taşındı.
”ALIM GÜCÜ ERİYOR"
Toplumun her geçen gün artan enflasyonla boğuşmak zorunda kaldığını dile getiren Umdu, kadrolu toplu iş sözleşmesi olan kamu işçilerinin alım gücünün her geçen daha da eridiğini ifade etti. Bin 700 işçiyi kapsayan ancak tek bir işçinin bile haberi olmadan imzalanan toplu iş sözleşmesi ve bu sözleşmeye imza atan sendikanın bu durumun sorumlusu olduğunu vurgulayan Umdu, “Yıllardır söylüyoruz yine söyleyeceğiz enflasyon farkı zam değildir. TÜİK’in açıkladığı gündelik hayatımızda karşılığı olmayan enflasyon oranı bize zam olarak verilmesi kabul edilemez. Bugün hastanede sağlık işçileri bir sürü sorunla uğraşırken toplu iş sözleşmesinin tarafı olan, 2020 yılından beri bu sorunları çözmek için adım atmayan sendika şimdi sağlık işçilerine umut vadediyor. Yapamayacaklarını bildikleri halde işçilere verdiği vaatler işe yaramamış olacak ki üyelerine ‘Para dağıtarak’ sağlık işçilerini üye yapmaya çalışıyor. Bu para dağıtımını üç ay önce bir başka sendikaya ‘Dava açtık, işçiye rüşvet veriyorlar’ dediği bir yöntemle yapıyor. Bu sendikaya göre ‘Pandemi yardımı’ adı altında para vermek suç ama ‘Eğitim yardımı’ adı altında vermek suç değil? Bize göre sağlık işçilerinin gerçek iradesine zincir vuran, sağlık işçilerinin iradesini sendikal faaliyetlerin dışında etkileyen her türlü davranış suçtur” diye belirtti.
TALEPLER
Sendikanın talepleri şöyle:
* Banka Promosyon ödemesini ivedilikle bugün en geç yarın hesaplara yatırılmasını talep ediyoruz.
* Ücret adaletsizliğinin giderilerek tüm sağlık işçilerine ek zam talep ediyoruz.
* Sağlık emekçileri açısından kazanılmış bir hak olan “haftada 40 saat çalışma” istiyoruz.
* Taşeron döneminden gelen keyfiyet ve hukuksuzlukların artık son bulmasını, yaptığımız işlerin belirlenmesini ve “Görev Tanımları”mızın yapılmasını istiyoruz.
* Ara dinlenme ve yemek molalarımızın düzenlenmesini, nitelikli beslenme olanakları ve insanca dinlenebilecek alanlar istiyoruz.
* 696 Sayılı KHK ile getirilen “Zorunlu Emeklilik” uygulamasının son bulmasını istiyoruz.