Konunun çözümü için, eksiklikleri Belediyeye, Ulaştırma birimine, zabıtaya ve 2 farklı Halk otobüs kooperatiflerine ilettik.
- Toplu taşıma belediye ve halk otobüslerinin araç şoförlerinin öncelikte bizleri insan olarak görmelerini, terslemelerini, onur kırıcı, küçümseyici tavır ve laf söylemelerini, hor görmelerini istemiyoruz.
-Emekliler primlerini devlete peşin ödemiş, emekliklerinde insanca yaşamayı hak eden saygın atalarımız, büyüklerimizdir. Geçmişini unutan geleceğini sağlam temeller de kuramaz. Emekliler yardıma muhtaç 2. Sınıf görülen ya da dilenmeye muhtaç kişiler değildir.
- Duraklar da bizleri gördüklerin de yaşlıdır diye durmayıp araçlara almamalarının önlenmesi.
-Emeklilerin ücretlerinin öğrencilerle aynı olması
- Araçların temiz olması ve klimaların özellikle halk ulaşım araçların da çalıştırılması. Ne hikmetse yazın klima kışın ısıtma sistemleri bozuk oluyor hep servisteler.
- Araç güzergahlarının yeniden gözden geçirilmesi ve durak kabinlerinin yapılması, bir çok güzergahta oturacak araç bekleyecek yerlerin olmaması
- Diyarbakır D tipi cezaevine direk araç çıkarılması
- Otobüsüm nerede, Araç takip sisteminin düzgün çalışır hale getirilmesi
- Özellikle A-4 hastanede en az 15-20 dakikada bekletmesinin yanlış bir uygulama olması
- Kontrollerin mutlaka yapılarak gerekli cezaların kurallara uymayanlara yaptırımın olması
- İlçelere giden araçlar da ara iniş ve binişler de ücret farkının uygulanmıyor olması. Tek fiyat uygulamasının yanlışlığının düzeltilmesi. Örneğin Çermik ya da Çüngüş aracına binilince bazen keyfi ya da unutularak tek fiyat uygulanması, yolcuya hatırlatılmaması, sorulmaması.
- Çermik ve Çüngüş otobüs sefer sayısının yetersiz olması, sürekli ayakta gidilmesi
- Çermik ilçesin de ilçe içinde ticari taksi dahil halk minibüsü ve halk otobüsünün olmaması.
- Belediye otobüslerinin hamambaşına (Termale) girmemesi yaşlıların ve sakatların onca yolu yürümek zorunda kalması, minibüslere de tıkış tıkış bindirilmesi.
- 65 yaş üstü emeklilerin ücretsiz haklarının ortadan kaldırılmaması. Bunun içinde varsa suistimalleri engelleyici tedbirlerin alınması. ( Günlük Seyahat kısıtlaması, aylık kota vb. gibi)
- Belediyenin emeklilere belli bölgelerde oturup sosyal ilişki kurabilecekleri ulaşımı kolay mekanların yapılması, ekonomik ihtiyaçlarının giderebileceği, el becerilerini geliştirebileceği atölyeler, eğitimler, seminerler, okuma salonları vb. ortamların yaratılması.
- Yaşlı, bakıma muhtaç kişilerin barınabileceği bakım ve huzur evlerinin yapılması.
- Belediyenin ve devletin ortak yerler belirleyip evi olmayan emeklilere uygun koşullarda evler tahsis etmeli. Ya da barınacakları yerler yaratmalı.
- Özellikle halk ve belediye otobüsü şoförlerinin ara dinlenme ve tuvalet ihtiyaçlarının giderilebileceği belli noktalarda ihtiyaç yerlerin yapılması.
-Araçlarda çalışacak şoförlerin belli bir eğitimden geçirilerek sertifikalı şekilde görev yapmalarının sağlanması ve tüm sosyal haklarının verilmesi
Unutmayalım atalarımız da zamanın da sizler gibi gençti. Yarın sizler de yaş alacaksınız. Kendinize kötü davranılmasını istemiyorsanız, şimdiden sizler de örnek olunuz.
Bizler Emekliler Türkiye Meclisi Diyarbakır yürütmesi olarak bir halkın gelişimi o ülkenin emeklisine verdiği değerle ölçülür şiarıyla konuların takipçisi olacağımızı gördüğümüz aksaklıkları sizlerle Diyarbakır halkıyla paylaşmak istiyoruz. Ülke bizim, Diyarbakır hepimizin. Bizler hep beraber güçlüyüz. Bizler duyarlı oldukça ortaklaşa çözümler mutlaka olacaktır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da duyarlı olursak, değerlerimize sahip çıkarsak, parmakla gösterilen örnek bir il olacaktır Diyarbakır’ımız. Yetkililerden eksikliklerin giderilmesini, bir an önce gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.
Emekliler Diyarbakır Meclisi 22-Ağustos-2023