Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, Öğretmen Meslek Kanunun iptal etmesi talebiyle Rojava Parkı’nda açıklaması düzenledi. “Öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir, sınava hayır” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda emekçi kat
Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, Öğretmen Meslek Kanunun iptal etmesi talebiyle Rojava Parkı’nda açıklaması düzenledi. “Öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir, sınava hayır” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda emekçi katıldı.
Açıklamayı yapan Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Kadın Sekreteri Gülser Yıldırım, “Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemiştir. Bu kanun, muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır” dedi.
‘HAKSIZ SÜREÇ DURDURULSUN’
Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik karar sürecini hızlandırmasını talep ettiklerini belirten Yıldırım, “Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük hak kazanımlarının kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmesinin asla kabul edilemez olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı’ nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmıştır. Bu nedenle başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar, maaş ödediği emekli ve çalışanlara verdiği promosyonları, geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellemelidir. 2020 yılında 1210 TL, 2021 yılında 1250 TL olarak verilen eğitim ödeneği, günümüz enflasyon oranları ve kırtasiye kalemlerindeki ciddi artışlara rağmen, yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece 1325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır. (MA)