Tarih: 10.09.2023 08:29

Eğitim sisteminde yeni değişiklikler !

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yönetmelikte birçok değişiklik yapıldı. Buna göre, tüm ülkede uygulama birliği sağlamak amacıyla yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılacak. Okullardaki tüm yazılı sınavlarda ise çoktan seçmeli sorular yerine yazılı yoklama uygulanacak. Özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için her ilde "Ölçme ve Değerlendirme Merkezi" kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek amacıyla her iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise sınav yapılmayacak.

Ortak sınavlar için soru ve cevap anahtarları "Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü" tarafından hazırlanacak. Ortak sınavlarda hem çoktan seçmeli testler hem de açık uçlu sorular kullanılabilecek. Bununla birlikte, okul bazlı uygulanacak sınavlarda sadece açık uçlu sorular kullanılacak. Ortak sınav kararı alınmazsa, okullardaki sınavlar yine ortak bir şekilde yapılacak.Ortak sınavların tarihleri eğitim öğretim yılının başında duyurulacak ve zorunlu durumlarda değiştirilebilecek. İlk dönem sınavları Ekim ve Kasım aylarında, ikinci dönem sınavları ise Mart ve Nisan aylarında yapılacak. Haftalık ders saatleri 6 ve üzeri olan derslerde, il eğitim kurumu yetkililerinden oluşan zümrenin kararıyla üçüncü bir sınav yapılabilecek. Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinde sınavlar, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için hem yazılı hem de uygulamalı olarak yapılacak. Eğer ortak yazılı sınav kararı alınırsa, sınavın uygulamalı kısmı okullarda gerçekleştirilecek ve uygulama ile yazılı sınav birlikte değerlendirilecek.

Mesleki eğitim alan öğrencilerin dışında, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki sınıflarda ve işletmelerdeki mesleki eğitimde ortak sınav yapılmayacak. Bu öğretim kurumlarında sınav tarihleri okullar tarafından belirlenecek. İlkokul düzeyinde ise sınavlar tamamen kaldırıldı ve öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi sürekli olarak ders öğretmenleri tarafından takip edilecek. İlkokul öğrencilerinin Türkçe becerilerini geliştirmek için dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri ölçülecek ve izlenecek.

Ayrıca, öğrencilerin dil becerilerini takip etmek için iki yılda bir Türkçe dil beceri sınavları yapılacak. Bu sınavlar elektronik ortamda veya yazılı olarak gerçekleştirilebilecek. Öğrencilerin akademik başarısının ölçüldüğü "ABİDE" sınavları da iki yılda bir seçilen okullarda uygulanacak. Öğretim programlarının etkisini görmek amacıyla "okul tabanlı izleme" araştırmaları yapılacak ve öğrenciler PISA ve TIMSS sınavlarına hazırlanmak için belirlenen okullarda testlere tabi tutulacak.Bu değişikliklerle birlikte ortaokul ve liselerde sınavlar belirlenen ortak tarihlerde gerçekleştirilebilecek. Okullardaki diğer uygulama sınavları hariç değerlendirme süreci "yazılı yoklama" yöntemiyle yapılacak. Okul öncesi ve ilkokulda öğrencilerin performansı süreç odaklı olarak değerlendirilecek ve sınav yerine takip edilecek. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —