Tarih: 18.08.2023 10:17

Diyarbakır'da uyuşturucu kullanım yaşı 9'a düştü !

Facebook Twitter Linked-in

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk Komisyonu’nun 9 Ağustos’ta açıkladığı “Diyarbakır Çocuk Raporu”na göre, Diyarbakır'da bağımlılık yaşının 9’a düştüğüne işaret edildi.

YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ 

Raporda çocukların kültür-sanat alanında yaşadıkları sorunlara da dikkat çekildi. Belediyelere kayyum atamaları sonrası yerel yönetimler bünyesinde kültür- sanat faaliyetleri yürüten kurumlarının kapatılmasıyla çocukların kendi yaşam alanlarında katılabilecekleri faaliyetlerin ellerinden alınmış olduğuna işaret edilen raporda, çocukların karşı karşıya bırakıldıkları tehlikelere vurgu yapıldı. 

6 AYDA 41 BİN BAŞVURU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir’de uyuşturucuya dair 10 Ağustos’ta bazı veriler açıkladı. Emir’in Sağlık Bakanlığı raporlarına dayandırdığı verilere göre, 2015’ten 2021 sonuna kadar ALO 191’e toplam 358 bin 627 çağrı yapıldı. 2015-2022 döneminde ise uyuşturucu ve alkol bağımlılığına karşı yapılan çağrı 1 milyon 88 bin 741’e ulaştı. 2023 yılının yalnızca ilk altı ayında ise 41 bin 529 başvuru yapıldı. 

CHP’li Emir, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 2023 yılı için bağımlılıkla mücadele kapsamında, narkotik suçlarla mücadele için 2 milyar 242 milyon 845 bin TL’lik bütçe ayrıldığını yılın ilk 6 ayında ise bu bütçeden sadece 130 milyon 767 bin TL, yani yüzde 5,83 harcandığını belirtti. 

UYUŞTURUCU İLE YAKALANAN KAMU GÖREVLİLERİ 

Tablo böyleyken, hükümetin her fırsatta uyuşturucuyla mücadele ettiğine dair açıklamalarının aksine birçok kentte kamu görevlilerinin uyuşturucu maddeye  dair haberler basına yansıdı. Bu haberlerin yanı sıra bazı kentlerde de kamu görevlileri uyuşturucu ile yakalandı.Gaziantep'te 8 Ağustos’ta yol denetimi sırasında üzerlerinde 19 kilo 650 gram uyuşturucuyla yakalanan iki kişinin Diyarbakır'da görev yapan polisler olduğu ortaya çıktı. 

Uyuşturucu kullanımının artması ve kullanım yaşının 9’a düştüğünü  söyleyen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, Eylül ayında uyuşturucu kullanımına karşı kampanya başlatacaklarını duyurdu. 

'UYUŞTURUCU KULLANIP OKULA GELEN ÖĞRENCİLER VAR'

Uyuşturucu alıp okula gelen öğrencilerin olduğunu belirten Güneş, “O öğrencinin fiziksel ve ruhsal durumundan uyuşturucu madde kullanıp okula geldiğini anlıyoruz. Gözleri, tırnakları ve dudaklarından, hal ve hareketlerinden madde kullandığını fark edebiliyoruz ama bizzat olaya şahit olunmadı. Özellikle bazı liselerde ve bir iki ortaokulun etrafında madde satıcılarının yaygın olduğu bilgisi geldi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle görüştük, kısmen okulların önüne dağılış ve çıkış saatlerinde polisiye tedbirler alındı. Ama daha ötesine geçemedik” dedi. 

'ÖNLEYİCİ BİR SÜREÇ GEREKLİ'

Madde kullanımına karşı çok boyutlu bir mücadelenin gerektiğinin altını çizen Güneş, “Sadece eğitim ve sağlık boyutuyla yapılabilecek bir durum değil. Tüm toplumun buna karşı mücadele etmesi gerekiyor. Gençlerde ve çocuklarda madde kullanımın artmasının sebeplerinin araştırılması gerekiyor. Eğitim Sen olarak dönem dönem hem resmi kurumlarla hem diğer sivil toplum örgütleriyle temasımız, uyuşturucu kullanımına karşı önleyici kampanyalarımız oldu. Ama bunun toplumsallaşması ve bütün toplumun buna karşı mücadele etmesi gerekiyor. Çünkü uyuşturucuya bulaşmış bir genci bu maddeden koparmak çok zor oluyor. Önemli olan uyuşturucuyla tanışma veya başlamanın önüne geçmek. Önleyici bir süreç yürütmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

'DEVLETİN SORUMLULUĞU VAR'

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun da özellikle kentte uyuşturucu kullanımına karşı kurulduğunu belirten Güneş, “95 sivil toplum örgütü Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bu platformun da en önemli gündemlerinden biri uyuşturucu kullanımıyla mücadeleydi. Çünkü biz burada gençliğimizi kaybediyoruz, gençler ve çocuklar bizim yarınlarımız. Bütün bu uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması gençliğimizi de bitirme noktasına getiriyor. Toplumsal bir farkındalık noktasında bütün bileşenlerle beraber buna karşı ciddi anlamda kampanya yürütmemiz gerekiyor. Bu kampanya bilgilendirme, bilinçlendirme, önleyici düzeyde de olabilir bunun üretimi, yaygınlaştırılması, taşınması, mahalleye, okul çevresine kadar indirgeyen ‘torbacı’ dediğimiz zihniyete karşı da mücadele gerektiriyor. Bununla mücadelede aynı zamandan resmi kurumlara ve devlete de sorumluluk düşüyor. Polisiye tedbirlerin de alınması gerekiyor ama burada dönem dönem maalesef kamu görevlilerinin bu tür olaylara karıştığını görüyoruz. Hem sivil toplum örgütlerinin hem halkın hem bürokrasinin hem de devletin ciddi anlamda sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı. 

EYLÜL AYINDA KAMPANYALAR BAŞLATILACAK

Güneş, Eylül ayında uyuşturucu kullanımının önüne geçmek için kampanya başlatacaklarını belirtti. Eğitim Sen Yönetim Kurulu tarafından oluşturulacak program kapsamında çalışma başlatacaklarını anlatan Güneş, “Toplantılarla, broşürlerle, okulda rehber öğretmenlerle bilgilendirici çalışmalarla, önce öğretmenlere sonra öğrencilere bunun eğitimini vermeye çalışacağız. Mahallelere inme, broşürleri mahallelerde dağıtma, mahalleliyi bilinçlendirme daha sonra madde kullanımını tespit ettiğimiz kişilerin sağlıkçı arkadaşlarla beraber bunun tedavisini yürütme, bırakmaya dönük çalışmalar olacak” dedi. 

Güneş, çalışmanın tamamlaması ardından kamuoyuna da duyuracaklarını belirtti.(MA)

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —