Diyarbakır Kent Konseyi, Sağlık Meclisi’nin kuruluşunu deklere etti.
Diyarbakır Kent Konseyi, kuruluşunu deklere ettiği Sağlık Meclisi’nin 1’inci Olağan Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri, ilçe belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.
Toplantıda Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Baran, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed eski İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ve Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencisi Hasan Karsu divan üyesi olarak seçildi.
KAYYIMLARIN BIRAKTIĞI TAHRİBATLAR
Hülya Alökmen Uyanık, sağlık alanında çok büyük bedeller verildiğine dikkat çekerek, “Çok sayıda sağlık çalışanı sürgünde ve cezaevinde bedel ödüyor. Sağlık, sağlıkçılara bırakılmayacak kadar önemli bir meseledir. Sağlık, tüm toplumun temiz çevreden, anadilde sağlık hakkına kadar geniş bir alan. Kent konseyleri belediyelerin başlattığı bir çalışma. 8 yıldır bu şehir kayyım yönetimiyle yönetiliyordu. Kayyım politikasını sadece oraya bir memurun gelmesi olarak görmemek gerekiyor. Kayyım aynı zamanda halkın yarattığı tüm değerleri altüst ederken, toplum arasındaki ilişkiyi de bozdu. Amed aktif bir kenttir. Bu dönemde kayyımların yarattığı tahribatları bir şekilde alt ederken, bir yandan da zedelenmiş kurumlar ve toplum arasındaki ilişkileri yeniden hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun içinde en önemli dinamik Sağlık Meclisi’dir” dedi.
SAĞLIĞIN TANIMI
Ahmet Baran, “Merkeziyetçi tanımlar ve merkeziyetçi hizmetler aslında toplumun sağlık hakkına uygun düşmüyor. Sağlığa dair söz kurmak, sağlığın politikasını oluşturmak anlamında yereldeki bu tür çalışmaların çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Hasan Karsu, “Sağlık alanında güçlü bir zihni devrim yapılmadan, mevcut hegemonyaya ve kırıma karşı kendimizi nasıl diri tutabiliriz ve nasıl bir dayanışma ağı izleyebiliriz? Gençlik ve kadının olduğu her alanda bizler dinamik, duruşu net olan ve gerçek anlamıyla toplumun koruyucu sağlık inşasına dönük, birçok açıdan bilgilerimizi aktarabiliriz” diye belirtti.
SAĞLIK MECLİSİ’NİN AMACI
Diyarbakır Kent Konseyi Genel Sekreteri Selvi Tunç, “Sağlık Meclisi, kent halkının sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için gerekli politikaları geliştirmeyi ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde uygulanabilir çözümler üretmeyi amaçlar. Bu meclis, yalnızca fiziksel sağlık değil, aynı zamanda ruhsal ve sosyal sağlığı da kapsayan bütüncül bir yaklaşımla hareket edecektir. Ayrıca toplum sağlığını tehdit eden risklere yönelik farkındalık kampanyaları düzenlemek ve koruyucu sağlık hizmetlerini desteklemek gibi birçok alanda katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu meclis, hem mevcut sorunlara çözüm üretmeyi hem de gelecekte karşılaşılabilecek sağlık ihtiyaçlarını öngörerek önleyici politikalar geliştirmeyi amaçlar” şeklinde konuştu.
‘SAĞLIK TANIMI YENİDEN TARTIŞILMALI’
Ergani Belediye Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “Sağlığın tanımında tam bir iyilik hali dediğimiz şey, 6 Şubat depreminde neden oluşmadığının net göstergesidir. Bu depremin yıkıcılığı insan eliyle oluşturulan yıkımlar. Öncesinde ve sonrasında alınamayan önlemlerden kaynaklı, devlet aygıtı tarafından gerçekleştirilememiş şeydir” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçaklı, 8 yıllık kayyım sürecinde sağlık alanında ciddi tahribatlar yaşandığına dikkat çekerek, “Yerel yönetimler olarak iş birliğine açığız ve her zaman yerel yönetim olarak elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.(MA)