Tarih: 04.10.2023 12:10

Diyarbakır'da mahalleli uyuşturucuya karşı örgütlendi

Facebook Twitter Linked-in

Diyarbakır'ın Peyas İlçesi mahalle sakinleri uyuşturucu kullanımına karşı mücadelelerini kent geneline yayacaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk Komisyonu’nun 9 Ağustos’ta açıkladığı ‘Diyarbakır Çocuk Raporu’na göre kentte bağımlılık yaşı 9’a kadar düştü.Diyarbakır Barosu’nun 15 Eylül’de açıkladığı “Madde Kullanımıyla Mücadele” raporunda ise 12 yaşından küçük çocuklara ilişkin kayıtlarda, yüzde 100 artış olduğuna dikkat çekildi. 

Diyarbakır'ın Peyas Mahallesi sakinleri, uyuşturucu kullanımının artmasıyla birlikte örgütlenerek mücadelelerini kent geneline yaymayı planlıyor. Diyarbakır'da bağımlılık yaşı 9'a kadar düşmüş durumda.Diyarbakır Barosu'nun açıkladığı "Madde Kullanımıyla Mücadele" raporunda ise 12 yaşından küçük çocuklara ilişkin kayıtlarda yüzde 100 artış olduğu belirtiliyor.

Peyas Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar, 30 Eylül'de "uyuşturucuya dur de" sloganıyla halk toplantısı düzenledi. Toplantıya Yeşilay ve Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'nden (AMATEM) uzmanlar ve kanaat önderleri de katıldı. Mahalle sakinleri, mahallelerinden başlayarak tüm kentte farkındalık çalışması yapacaklarını belirterek, kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yaptı.

Uyuşturucu kullanımını mahallede bitirmeyi amaçlayan Peyas Mahallesi sakinleri, sivil toplum kuruluşları, psikolog, sosyolog ve ebeveynlerin yardımıyla caydırıcı projeler düzenlemeyi planlıyor. Toplantıya katılan bağımlılıktan kurtulanlar, uyuşturucunun insan hayatını bitirdiğine dikkat çekerek, devletin uyuşturucuyla mücadele etmesi gerektiğini vurguladılar.

MAHALLELİ UYUŞTURUCUYA KARŞI ÖRGÜTLENDİ 

Madde kullanımını mahallede bitirmeyi amaçladıklarını ifade eden Mehmet Tokkoç, “Amacımız düzenleyeceğimiz toplantılarla daha geniş kitlelere ulaşarak, dernek aşamasına gelip aileleri bilinçlendirmek. Daha sonra uyuşturucu kullanımının önüne geçerek önce mahalledeki daha sonra Diyarbakır genelinde bu maddeyi satan ve kullananlar için caydırıcı projeler düzenlemektir. Ama bunu biz tek başımıza yapamayız. Bunu sivil toplum kuruluşlarıyla, psikolog, sosyolog ve ebeveynlerin yardımıyla yapabiliriz. Bu konuda ilgili kurumlardan gerekli yardımı istiyoruz” dedi. 

DERNEKLEŞME ÇALIŞMASI BAŞLAYACAK 

Uyuşturucu maddeye karşı bir dernek kurmak istediklerini belirten Peyas Mahalle Muhtarı Mehmet Çoban, gençleri uyuşturucudan kurtarmayı hedeflediklerini söyledi. Çoban, “Gençlere iş alanı yaratılması gerekiyor. Bu mahallede yaşayan ailelerden yüzde 60'ının çocuğu ya da yakını uyuşturucu kullanıyor. Bizim oluşturmayı düşündüğümüz dernek gençleri uyuşturucudan uzak tutmayı amaçlayacak bu konuda desteğe ihtiyacımız var” diye belirtti. 

UYUŞTURUCU HAYATIMI MAHVETTİ’

5 yıl boyunca uyuşturucu madde kullanan ve mahalle sakinlerinin çabasıyla 5 yılın ardından kullanıma son veren Devran T. (31), “Yaklaşık 5 yıl önce başladım. Büyüklerimin desteği sayesinde 40 gün önce bıraktım. Büyüklerimiz bana destek çıkarak, beni bu pislikten kurtardı. Evliyim iki çocuk babasıyım hayatım mahvolmuştu. Öyle bir iletki kullandığında kendini kaybediyorsun. Ancak bıraktığın zaman her şeyin farkına varıyorsun. Şuan rahatım, çocuklarımla ailemle güzel zaman geçirebiliyorum. Kısacası hayatın farkına vardım” ifadelerinde bulundu. 

10 YIL SONRA UYUŞTURUCUYU BIRAKTI 

10 yıl boyunca uyuşturucu kullanan ancak bir yıl önce bağımlılıktan kurtulan Yılmaz U. (32), uyuşturucunun etkilerine değindi. Bilinçsiz bir yaşam sürdüğünü ve bu nedenle uyuşturucuya daha kolay yöneldiğini ifade eden Yılmaz U., “Yanlış arkadaş ortamı, düzensiz bir yaşam, bilinçsizlik başlamama neden oldu. Uyuşturucu gerçekten insanın hayatını bitiriyor. Bıraktıktan sonra kendimle barıştım. Uyuşturucu kullanırken kalbin yok, gözün yok, hiçbir şeyin yok, hiçbir şey hissetmiyorsun hiçbir şey anlamıyorsun bedenini de bitiriyor beynini de bitiriyor” dedi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —