Sol Haberde yer alan haberde ; Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan 165 işçiyi işten çıkaracak.
İlaçlama bölümünde çalışan 165 işçi yıllardır “mevsimlik işçi” statüsünde çalıştırılıyordu. İşçilerin kadrolu çalışma talebi görmezden geliniyordu.
Diyarbakır Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı Becet Barut, süreci soL’a değerlendirdi.
İşçilerin yıllardır 9 ay 15 gün süreyle mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını belirten Barut, ''Sadece bir yıl işten çıkışları yapılıp bir gün sonra girişleri yapılarak, farklı birimlerde çalışarak bir nebze de olsa mağduriyetleri giderildi ama daha sonraki senelerde yine aynı mevzuat devam ettirildi'' dedi
'İşçi eksikliğinin yaşandığı bölümden işçi çıkarılıyor'
Vali Yardımcısı ve aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan Abdullah Çiftçi, işçilerin görüşme talebine cevap vermedi. Çözüm girişimleri karşılıksız kalan Barut, 165 kişinin çıkarılacağı bölümde işçi eksikliği olduğuna dikkat çekiyor:
“Şu anda görevde bulunan Genel Sekreter Abdullah Çiftçi ve Sağlık İşleri Daire Başkanı ile bir dizi görüşme yaptık. Bu 165 arkadaşımızın 31 Aralık itibariyle işten çıkışlarını hatırlatıp Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden tüm emek güçlerinin etkilendiği gibi mevsimlik işçi statüsünde çalışan arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için sizden çalışma bekliyoruz dedik. Çünkü ilaçlama biriminde işçi eksikliğinin olduğunu ve arkadaşlarımızın işten çıkışları ile birlikte mevcut durumda sürekli işçi statüsünde çalışan arkadaşlarımızın da durumdan mustarip olduğu ve çalışmalara yetişemediğini söyledik
Randevu taleplerimize dönüş yok'
Buna rağmen aylardır herhangi bir adım atılmamasıyla beraber bu kadar mevsimlik işçi statüsünde çalışan olmasına rağmen aylardır farklı birimlere sürekli işçi alınmakta. İstenildiği takdirde 165 kişiden oluşan mevsimlik işçiler de diğer birimlerde değerlendirilip, Mart'ın 15'i itibarıyla mevcut pozisyonlarına geri dönebilirler. Bu mağduriyeti tekrardan dile getirmek için Diyarbakır Büyükşehir Genel Sekreterinden, aynı zamanda Vali Yardımcılığı görevinde bulunan Abdullah Çiftçi’den birçok kez randevu talep etmemize rağmen bize geri dönüş olmadı.”
Becet, işten çıkarılmak istenen 165 işçinin, çıkışları verilmesine rağmen 6 Şubat depreminde belediye bünyesinde halka hizmet ettiğini de hatırlattı.
Diyarbakır’da kiraların yüksek olduğunu vurgulayan Barut, sürecin işçilerle birlikte ailelerini de olumsuz etkilediğini belirterek sürecin takipçisi olacaklarını belirtti:
''Üç ay boyunca işçilerin işten çıkışları aileleri ile birlikte birçok olumsuz sonuç doğurmaktadır. Bugün deprem felaketi ile birlikte Diyarbakır’da kira artışları ve hayat pahalılığı Türkiye sıralamasında en önde bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte arkadaşlarımızın bu mağduriyetleri giderilene kadar 2 Nolu Genel-İş Sendikası Şube Yönetimi olarak her platformda mücadelemizi kararlıkla sürdüreceğimizi belirtiyoruz.