Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin 4’üncüsü "Hayal Dilinde Hakikat" teması ile 21-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek.
Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin 4’üncüsü "Hayal Dilinde Hakikat" teması ile 21-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek.
Lîs Yayınevi, Diyarbakır Sanat Merkezi ile Wêjegeh Amed-Diyarbakır Edebiyat Evi ortaklığında hazırlanan 4’üncü Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, bu yıl 21-30 Ekim tarihleri arasında, Wêjegeh Amed-Diyarbakır Edebiyat Evi'nde düzenlenecek. “Hayal Dilinde Hakikat” konusuyla düzenlenen program Kürtçe ve Türkçe sunumlarla iki dilli olarak ilerleyecek. Bu seneki programın onur konuğu ise Îhsan Colemêrgî olacak.
4’üncü Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin 9 gün sürecek olan programı şöyle;
"21 Ekim’de, yapılacak programın açılışı, sanatçı Zülfü Livaneli’nin konuşması ile başlayacak. Ardından Asuman Susam, Beyar Bavî, Birsen İnal, Ciwan Serwer, Hicran Aslan, Îrfan Amîda, Najat Abdulla Kadhim, Mem Bawer, Meryem Coşkunca, Metin Aydın, Mîna Acer, Vecdi Erbay katılımıyla şiir gecesi düzenlenecek.
*22 Ekim Cumartesi günü, program dört oturumla devam edecek. İlk oturumda Hesen Silêvanî, ‘Kürtçe Öykünün Arapçada Yankısı’, ikinci oturumda Fuat Ercan ve Îrfan Amîda,‘Hakikate Çağrının İki Düzlemi: Edebiyat ve Sosyal Bilimler’, üçüncü oturumda Hesen Ildiz ve Mehmet Şarman, ‘Dile Gelen Ben’in Kaybolan Estetiği’, dördüncü oturumda ise Murat Gülsoy yazarların karşı karşıya olduğu sorunları ‘Hakikat Sonrası Dönemde Edebiyat’ başlığıyla tartışmaya açacak.
*23 Ekim Pazar günü, Bawer Rûken ve Bajar Mîrzeman, ‘Murdar Ölü ve Kırmızı Pazartesi: Uzak-Yakın Bir Karşılaştırma’ başlığıyla, çevirmenler Çağlar Tanyeri ve Turgay Kurultay, ‘Direnmenin Estetiği’, son oturumda da şair-yazar Asuman Susam, ‘Çatallanan Yollarda Patikalar Açmak: Okumak, Duymak, Yazmak Üzerine’ sunumlar yapacak.
*24 Ekim Pazartesi günü, Bedran Hîkmet ve Mem Wenda, ‘Memê Alan Varyantlarının Karşılaştırılması’ başlığıyla destanın varyantları arasında bölgesel, toplumsal ve kültürel içerikleri göz önünde bulundurarak, karşılaştırmalı bir okuma gerçekleştirecek.
*25 Ekim Salı günü, ‘Taşlar Ülkesi’nde: Hewraman’ sunumunda Hüsamettin Bahçe, dört yıla yayılan bir süre zarfında fotoğrafladığı Hewraman’ı, araştırmacı yazar Namiq Şefîq Hewramî ile birlikte fotoğraflar eşliğinde anlatacak.
*26 Ekim Çarşamba akşamı, Jineps Gazetesi’nden Erdoğan Yılmaz, ‘Çerkes Dillerinden Adigece’ oturumunda Çerkes dilinin Anadolu’daki serüvenini odağına alarak, anadil hakkına dair tartışmalara dikkat çekecek.
*27 Ekim Perşembe akşamı, akademisyen ve sanatçı Şefik Özcan, ‘Çağdaş Sanat ve Siyaset İlişkisinde Dehşetin Yüce İmgesi’ başlığıyla bir sunum yapacak. Kürt sinemasının çağdaş yönetmenlerinden Ali Kemal Çınar’ın son filmi Berîya Şevê’nin Mordem Sanat’ta gösterimi yapılacak. Filmin ardından yönetmenin de katılımıyla söyleşi yapılacak.
*28 Ekim Cuma günü, ‘Hayal Edebilmenin Genç Yanı’ oturumunda Müge İplikçi, akşam programında ise Mıgirdiç Margosyan için Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde Ohannes Gaffur Ohanyan, Rober Koptaş, Abdullah Aren Çelik, Eylem Ata Güleç, Kerem Bakıcı, Nurcan Kaya, Mehmet Mahsum Oral, Muharrem Erbey katılımı ile bir anma düzenlenecek.
*29 Ekim Cumartesi günü, Mezopotamya Vakfı işbirliğiyle gerçekleşecek ‘Standart Bir Dil Tahayyül Etmek’ oturumunda Samî Tan ve Bahoz Baran resmî bir statüye sahip olmayan ve kendine özgü dinamiklerin içinde bireysel ve sivil kurumsal çabalarla yoluna devam eden Kürtçe’nin standardizasyon ufkunu anlatacak. Ardından Ekoloji Derneği'nden edebiyatçı ve aktivist Mirad Bîlgîç ‘Ekoloji dışı bir edebiyat mümkün mü?’ sorusu etrafında, savaş, yıkım, acı ve hastalıkların zirvede olduğu bir çağda, toplumsal ekolojik perspektifin metinler üzerinden tarihsel okumasını gündeme alacak. Deniz Durukan ve Kalê Badê’nin konuşmacı, Rêbîn Ozmen’in ise moderatör olarak yer alacağı ‘Müzik ve yoksulluk’ teması etrafında şekillenen oturumda, kapitalizm ve müzik ilişkisi konuşulacak.
‘Yeniden Yazmak: Edebiyattan Sinemaya’ başlıklı gün sonu oturumunda ise Zeynep Çetin Erus, Övgü Gökçe Yaşa’nın kolaylaştırıcılığında dönemsel etkilerin ışığında sinemada edebiyat uyarlamalarına örnek filmleri tartışılacak. Daha sonra farklı dillerde yazan şairler Ahmet Çakmak, Altay Öktem, Aydın Alp, Deniz Durukan, Fatêxan Taşli Tunç, Harun Tutuş, Mustafa Irgat, Redûr Dîjle, Roza Metîna, Sultan Yaray, Zozan Gulan ile şiir gecesi düzenlenecek.
*Programın son günü 30 Ekim’de de, ‘Gerçeğin Artısı: Yazarın Düş Gücü’ oturumunda, Yiğit Bener, Ekin Kurtdarcan, Elif Refiğ ve Rober Koptaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı ‘Biberyan Romanları Bize Neler Anlatıyor?’ oturumu gerçekleşecek. Etkinliğin kapanışında ise, Omer Dilsoz, Şerefxan Cizîrî, Şexo Filîk ve Mehmet Dicle, yazdığı modern kurgusal eserleriyle Kürt mitolojisi ve tarihiyle bağlarını canlı bir biçimde yansıtan onur konuğu Îhsan Colemêrgî’nin edebiyatına dair kapsamlı tartışmalar yürütülecek.
Etkinlik kapsamında, Altay Öktem’in yürütücülüğünde Rûken Çalıştıran'ın da katılımıyla ‘Şahmaran Masal ve Resim Atölyesi’ ve katılımcıların açık çağrı yoluyla belirleneceği ve iki gün sürecek olan ‘Hayalden Hakikate Şiir Atölyesi’ düzenlenecek."