Diyarbakır'da devletin kasasını böyle hortumluyorlar !

Diyarbakır

Diyarbakır'da kamu hastanesine ultrasonografi alımı için ihaleyi kazanan firmanın getirdiği cihaz arızalı çıktı. Hastane üç ay boyunca kendi cihazını kullandı ancak firma sağladığı cihaz kullanılmış gibi fatura çıkardı.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ultrasonografi cihazı alımı için ihaleyi alan firmanın getirdiği cihazın arızalı çıkması üzerine yeni cihaz getirilene kadar kuruma ait eski cihazla işlemler 3 ay boyunca devam etti. Ancak firma kendi cihazı arızalı olmasına rağmen kuruma ait cihazı 3 ay boyunca kullanıp kendi cihazıymış gibi yapılan işlemleri fatura edip kamu hazinesini göz göre göre zarara uğrattı.

Sağlık Bakanlığı müfettişleri, usulüzlükleri rapor haline getirince sorumlu idarecilere idari yönden puan kesme cezası verildi. İhaleyi alan Yentürk Firması da 1 yıl boyunca tüm kamu ihalelerinden yasaklandı

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kullanılmak üzere 6 aylık Renkli Doppler Ultrasonografi cihazı ile bu cihazı kullanacak personel için hizmet alımı için 2023/317693 ihale kayıt numarasıyla ihaleye çıkıldı.

MÜFETTİŞLER KENTE GELDİ 

Kamu İhale Kanununun 19. Maddesine göre açık usul yapılan ihaleyi Yentürk İnşaat Otomotiv Medikal Nakliye Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi aldı. Hastaneye getirip kurulumu yapılan cihazın arızalı çıkması üzerine firma hastanedeki mevcut eski cihazı yeni cihaz gelene kadar 3 ay boyunca kullandı. Firma bu süre zarfında kamuya ait cihazı kullanmasına rağmen sanki ihale sonrası yeni cihazın kurulumu yapılmış gibi bu süre zarfındaki tüm işlemlerin faturasını devlete çıkardı.

Olayın açığa çıkmasıyla CİMER’e ve Sağlık Bakanlığı'na ihbar ve şikâyet dilekçeleri yağdı. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Mülkiye Müfettişleri kente gelerek olayla ilgili idari yönden soruşturma başlattı. Müfettişler tepeden tırnağa usulsüzlük tespit ettikleri tevdi raporunda, ihale sözleşmesinin imzalanması sonrasında hizmetin ifası sürecinde firmanın taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmediğine dikkat çekti.

CİHAZ TEKNİK ŞARTNAMEYE VE SÖZLEŞMEYE AYKIRI

Müfettiş raporunda, hizmet verdiği cihazın teknik şartnameye aykırı olduğu gibi, sözleşme süreci içerisinde dönem dönem cihazın bulundurulmaması veya arızalanması nedeniyle hastaneye ait cihazla hizmet verilerek sanki kendi cihazlarıyla hizmet veriliyormuş gibi kamunun zarara uğratıldığı vurgulandı.

Sözleşme sonrasında hizmetin şartname ve sözleşmeye uygun şekilde sunulup sunulmadığının kontrolünün dahi yapılmadığının altı çizidi. Raporda, kabul komisyonu tarafından yapılan incelemelerde firmanın hizmetinin sözleşme ve şartnameye uygunluğunun bile kontrol edilmediğinin anlaşıldığı belirtildi.

TÜM AYKIRILIKLARA RAĞMEN FİRMAYA VERİLDİ

Tevdi raporunda, ihale aşamasında sunulması şart koşulan ve bir kısım evrakın Yentürk firması tarafından yapılan teklifte sunulmadığı ve firma tarafından teklif edilen cihazın teknik şartnameye tamamen aykırı olduğu tespit edildi.

Raporda, tekliflerin değerlendirme aşamasında tüm aykırılıklara rağmen ihalenin Yentürk firmasında bırakıldığı ve bu şekilde sözleşme imzalanarak firmaya kamu hazinesinden ödeme yapıldığı için kamunun doğrudan zarara uğratıldığı bildirildi.

BİR YIL İHALE YASAĞI

Müfettişin idari yönden kamu zararı oluştuğu yönündeki tespitleri sonrasında hazırlanan tevdi raporu üzerine Sağlık Bakanlığı Yentürk adlı firmayı bu usulsüz işlemlerinden dolayı 7 Mayıs 2024 ve 7 Mayıs 2025 tarihlerini kapsayacak şekilde 1 yıl boyunca tüm kamu ihalelerine girmekten yasakladı.

Firma hakkında Sağlık Bakanlığınca “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” suçundan da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.

KUSURLU İDARECİYE PUAN CEZASI

İl Sağlık Müdürü Hakan Pamukçu, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Ümit Yaman, yardımcısı Muhtesim Öğer, Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekim Vekili ve Kamu Hastaneleri Başkanı Süleyman Öden kamu kurumunu zarara uğrattıkları için kusurlu bulundu.

İhaleyi yapan Öden’e ayrıca idari yönden puan kesme cezası verildi. Puan kesme cezasının 60 puan olması nedeniyle idarecilik yapmasına engel teşkil ettiği için bu puanın daha sonra 45’e düşürülerek görevine devam ettiği öğrenildi.
Kaynak : (Sözcü - Özgür Cebe)

 



DİYARBAKIR 8.08.2024 11:22:00 0
Hozan Aydın hayati tehlikeyi atlattı Kalp krizi geçiren sanatçı Hozan Aydın, hayati tehlikeyi atlattı.
Sırrı Sakık : Yüz yıldır Kürtlerin iradesi yok sayılıyor Plan Bütçe Komisyon’unda konuşan DEM Partili Sırrı Sakık, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya seslenerek “Kayyım politikasını bu topraklarda uygulamak adına bütün yollar mübah sayılıyor” dedi.
Rojin Kabaiş’in kaybolduğu sahilde açıklama: Kesinlikle intihar değil Kaybolduğu yerde yapılan açıklamada, Rojin Kabaiş’in ölümüne “intihar” süsü verilmeye çalışıldığı belirtilirken, baba Kabaiş, “Rojin yaşamı, hayatı seven biriydi” dedi.
Diyarbakır'da hindi çiftliği kurduğunu söyledi 40 kişiyi 50 milyon lira dolandırdı Diyarbakır'da hindi çiftliği kurduğunu söyleyen ve yüksek gelir elde etme vaadiyle kandıran memur Doğancan D. 50 milyon lira ile kayıplara karıştı.
CHP'li Sezgin Tanrıkulu : Amedspor'a tuzak kurdunuz TBMM’de konuşan CHP #Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bu sezon TFF 1. Lig’e yükselen #Amedspor’un sahasında yaşanan zemin problemini gündeme taşıdı
Depremzedelere elektrik desteği ve ücretsiz doğalgaz teklifi reddedildi DEM Parti'nin ücretsiz doğalgaz, ekolojik enerji üretimi ve depremzedelere elektrik desteği verilmesi için kaynak ayrılması teklifi, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
Diyarbakır Oğlaklı TOKİ’de yangın! Diyarbakır’da deprem konutlarının yapıldığı Oğlaklı’da TOKİ inşaat alanındaki konteynerlerde yangın çıktı.
Silvan'ın bir mahallesi günlerdir elektriksiz: Bu zulümdür Silvan Malabadi Mahallesi'nde sayaçların direklere çıkarılmasına karşı çıktıkları için elektrikleri kesilen yurttaşlar, yaşadıkları mağduriyete "Bu zulümdür" şeklinde tepki gösterdi.