Bağlar Belediyesi daha önce imar uygulamalarında rüşvet iddialarıyla gündeme gelmişti. Şimdi ise bu yüksek bedelli asfalt ihalesiyle tartışmalara yol açmış durumda.
Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi, 2021 yılında 88 milyon 760 bin lira bedelle gerçek değerinin yaklaşık üç katı olan bir asfalt ihalesine imza atmıştı. Ancak son incelemeler sonucunda ihale bedelinin asıl değerinin yaklaşık 30 milyon lira olduğu ortaya çıktı.
Bağlar Belediyesi daha önce imar uygulamalarında rüşvet iddialarıyla gündeme gelmişti. Şimdi ise bu yüksek bedelli asfalt ihalesiyle tartışmalara yol açmış durumda.
Bağlar Belediyesi'nin 2021 yılında 88 milyon 760 bin lira bedelle verdiği asfalt ihalesinin gerçek değerinin yaklaşık 30 milyon lira olduğu belirlendi.
Bir süre önce imar uygulamasında rüşvet iddiasının gündeme geldiği Bağlar Belediyesi, bu kez de yüksek asfalt ihalesi ile haber oldu.
Sözcü'de yer alan habere göre, Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun oluruyla Fen İşleri Müdürlüğünce 2019-460348 kayıt numarasıyla 20 Eylül 2019 günü davetiye usulüyle ihaleye çıkıldı. Ancak ihalenin teknik şartnamesi ihaleye alacak firmaların kriterlerine göre adrese teslim bir şekilde hazırlandı. İhaleye İstanbul ve Ankara merkezli Atlas, Tümpa, Berka ve Bilginay adlı 4 firmalar katıldı. 3 yıllık yapılan ihaleyi 5 yıl öncenin fiyatıyla 88 milyon 760 bin lira bedelle Berka adlı şirket aldı.
DTSO SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Usulsüz adrese teslim bir şekilde sadece 4 firmadan teklif alınarak çıkılan ihaleyle ilgili Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı avukatları ise Kamu İhale Kanunu’na aykırı hareket edildiği, bu işi Diyarbakır’da yapan odalarına üye onlarca profesyonel firma olduğu gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosu savcılığı ise suç duyurusunu soruşturmaya değil, ihbar evrakı olarak kayda aldı. Ardından da Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak asfalt ihalesiyle ilgili tüm evrakların birer onaylı suretinin acil-ivedi ve elden takipli olarak gönderilmesini istedi
4 FİRMANIN DA BAĞLANTILI OLDUĞU BELİRLENDİ
Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun evrakları bir süre göndermeyip direnmesi üzerine soruşturmayı yürüten savcılık evrakların gönderilmediği taktirde mevcutlu olarak gözaltı yapılması talimatını verince tüm evraklar polise teslim edildi.
Öncelikle davetiye usulüyle ihaleye katılan 4 firmayla ilgili Bankalar Birliğine yazı yazılarak bu şirketlerin birbiriyle bağlantılı olup olmadıkları soruldu. Gelen cevapta, 4 firmanın da birbirlerine kefil olan grup firma oldukları bildirildi.
GERÇEK DEĞER 30 MİLYON LİRA
Ticaret ve Sanayi Odası fiyat tespitinde de bulunulması için hukuk mahkemeleri nezdinde asfalt ihalesinin gerçek rakamının belirlenebilmesi için fiyat ve maliyet keşfi tespiti yapılması talebinde bulundu. Yapılan fiyat keşfi ve bilirkişi incelemesinde gerçek rakamın 3/1 fiyat olduğu bildirildi. 88 milyon 760 bin lira bedelle verilen ihalenin gerçek değerinin yaklaşık 30 milyon lira olduğu belirlendi.
MÜFETTİŞLER ADLİ SORUŞTURMA SONUCUNU BEKLİYOR
Kamunun zarara uğratıldığı asfalt ihalesiyle ilgili 2021 yılında ihbar kaydı üzerinden yürütülen incelemede Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 3 yılda soruşturmayı tamamlayamadı.
Fahiş rakamlarla adrese teslim yapılan ihaleyle haksız kazanç sağlanmasıyla ilgili iddiaların Diyarbakır’a gönderilen mülkiye müfettişlerinin de idari yönden yürüttükleri soruşturma dosyasına yansıdığı ve Başsavcılığın adli yönden soruşturmayı tamamlamasından sonra idari yönden de Mülkiye müfettişlerince soruşturma yürütüleceği bildirildi
İMAMLIK YAPARKEN MALULEN EMEKLİ OLDU
İki eşli olan Hüseyin Beyoğlu’nun Diyanet’e bağlı imamlık yaparken Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinden akıl sağlığının yerinde olmadığına ilişkin rapor aldığı ve ardından malulen emekli olduğu öğrenildi.
Emekliliği elde ettikten sonra ikinci kez ayrı hastaneye giderek bu kez “Akıl sağlığının yerindedir” şeklinde rapor aldığı, ardından da Yalar olan soyadını Beyoğlu olarak değiştirdiği ve 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde de AKP’den Bağlar Belediye Başkan adayı olduğu bildirildi. Beyoğlu hakkında bir müteahhitten ruhsat ve kazı izni için rüşvet aldığı gerekçesiyle Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesine icbar suretiyle irtikâp suçundan açılan davada da evine en yakın polis merkezine imza vermek koşuluyla adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı bulunuyor.