Tarih: 06.10.2024 00:00

Diyarbakır Surfest Festivali’nde coşkulu final

Facebook Twitter Linked-in

Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), 29 Eylül’de başlattığı Diyabakır Surfest Festivali’nin finalini Sur İlçesi’nde bulunan Cemil Paşa Konağı’nda gerçekleştirdi. Festivale, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir, kentte bulunan sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcileri ve dil, kültür-sanat kurumlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

‘YAŞASIN KÜRT KÜLTÜRÜ’

Programın açılış konuşmasını yapan KASED Başkanı Saliha Ayata, kadınların katledildiğini söyleyerek, üzüntüsünü dile getirdi. Kadınların, çocukların katledilmesinin Kürt kadınlarını çok üzdüğünü sözlerine ekleyen Ayata, “Devletçilik, katil erkeklerin savunulması günde 3 kadını, çocuğu katlediyor, kaybediyor, parça parça ediyor. Kürt kadınları olarak bunu lanetliyoruz, sonuna kadar karşı çıkmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Festivalin amacına ilişkin de Ayata, “Bu festivaldeki en büyük amacımız, özelde Kürt kadınlarının ve halkın kültür çalışmalarına ulaşabilmesi. Kürt diline, kültürüne, sanatına sahip çıkılması için mücadelemiz devam edecek. Yaşasın Kürt kültürü, sanatı, dili” dedi. 

Ayata’nın konuşmasının ardından KASED Ritim Grubu sahne alarak, Arbane performansı sergiledi. Grup, 21 Ağustos’ta Rezan (Bağlar) İlçesi’ne bağlı Çûlî kırsal mahallesinde kaybolan ve 19 gün sonra cansız bedeni Eğirtutmaz Deresi’nde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran adına şarkı seslendirerek, “Bu ülkede hiçbir çocuğun ve kadının katledilmemesinin, kaybolmamasını umut ediyoruz” dedi.

ULUSAL KIYAFET DEFİLESİ 

Grubun performansının ardından defile düzenlenerek, Kurdistan kentlerinin ulusal kıyafetleri tanıtıldı. Ulusal kıyafet tanıtımına yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ardından Jin Ma konser verdi. Seslendirilen şarkılara eşlik eden yurttaşlar, keyifli anlar yaşadı. Etkinlik, çekilen halayların ardından son buldu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —