Diyarbakır Barosu ‘Türk bayrağı paylaşma’ cezası veren hakimi HSK’ye şikayet etti

Diyarbakır Barosu ‘Türk bayrağı paylaşma’ cezası veren hakimi HSK’ye şikayet etti

Diyarbakır Barosu, Şeyh Said’in torunlarından Ruşen Fırat’a Facebook paylaşımları nedeniyle verilen Türk bayrağı paylaşma cezasını Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) taşıdı.

Ailenin avukatı Ensar Fırat’ın skandal olarak değerlendirdiği karar sonrası sosyal medya kullanıcıları, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKYB) bayrağı paylaşılarak karara tepki göstermeye başladı. Bazı kullanıcılar ise karara tepki olarak IKYB bayrağını profil resmi yaptı.

Diyarbakır Barosu, Şeyh Said’in torunlarından Ruşen Fırat’a Facebook paylaşımları nedeniyle verilen Türk bayrağı paylaşma cezasını Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) taşıdı.

Baro, haberin basına yansımasının ardından karara imza atan Hınıs Sulh Ceza Hakimi Murat Şakru hakkında suç duyurusunda bulundu.

Şakru’nun Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) aykırı bir şekilde görev sınırlarını aştığını belirten Baro, yargı yetkisinin keyfi bir şekilde kullanılamayacağına vurgu yaptı. Baro, hakimin görevi kasten kötüye kullanma suçu yönünden yargılanmasını ve cezalandırılması istedi:

“Yargıçların hukuku ihlal ederek kanuna aykırı görev sınırlarını aşan keyfi uygulamaları halinde hesap vermeleri gereklidir. Yargıçların hesap verebilir olması hukuk devletinin bir gereğidir. Bu hesap verilebilirlikle amaçlanan yargıçların kusurlu davranışlarından dolayı topluma ve ilgili taraflara karşı sorumluluğunun bir gereğidir.

Dolayısıyla demokratik bir toplumda yargıçların davranış ilkelerinin belirlenerek korunması davranış ve yetki sınırlarının aşılmaması ve yargıya olan güvenin sağlanmasının bir gereğidir. Aksinin kabulü halinde hukuk devleti ilkesi zedelenir. Bu zedelenmenin engellenmesi için hakimin bağımsızlık, tarafsızlık, mesleğe yaraşırlık, eşitlik, özen ve saygı gibi davranış ilkelerini ihlal ettiğinde uygun usullerle ihlalin soruşturulması ve gerekiyorsa hakim hakkında yaptırım uygulanması gereklidir.

Şikayet edilen hakim tarafından görev gereklerine aykırı bir şekilde ceza yargılamasında, yasal koşulları olmaksızın Ruşen Fırat’ın paylaşımda bulunmaya zorlanması nedeniyle müsnet suçtan yargılanması ve cezalandırılması gerekmektedir.(BA)

 



GÜNDEM 28.12.2023 11:18:00 0
Diyarbakır Batman yolunda kaza fecci kaza.. Çok sayıda yaralı var ! Diyarbakır Batman seferi yapan minibüs ile pikap çarpıştı, 1 çocuk olmak üzere 14 kişi yaralandı.
Van Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği Rastak konserine valilik engeli Van Büyükşehir Belediyesi, Rastak Grubunun katılımıyla gerçekleştirilecekleri konsere Van Valiliği tarafından izin verilmediğini duyurdu.
Diyarbakır'da vatandaşın doktor çilesi ! Diyarbakır'ın, Sur ilçesine Bağlı Bağıvar Aile Sağlık Merkezinde dört doktorun olmasına rağmen, sadece bir doktor bulunuyor.
Emniyet Müdürlüğü, DİSKİ’nin hizmet binasını boşalttırdı Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğü, DİSKİ’nin hizmet verdiği binayı kendilerine ait olduğu gerekçesiyle boşalttırdı.
UEFA Bozkurt işareti yapan Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı UEFA, Avusturya maçında gol attıktan sonra Bozkurt işareti yapan Türk futbolcu Merih Demiral ile ilgili soruşturma başlattı.
Diyarbakır'da birçok ilçede işçi alınacak Diyarbakır valiliği bugün Toplum Yararına Programı (TYP) Kapsamında 21 personel alınacağını açıkladı. İşte Başvuru şartları ve tüm detaylar...
Mardin'de beton mikseri altında kalan işçi yaşamını yitirdi Artuklu'da şehir hastanesi inşaatında çalışan bir işçi, beton mikserinin altında kalarak yaşamını yitirdi.
Diyarbakır'da Belediyenin mühürlediği yere zorla girdiler: Hayati risk taşıyor Diyarbakır'da Belediyenin mühürlediği, hayati risk taşıyan yere zorla girdiler.