Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) diri fay haritası, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından güncellendi. Yenilenmiş haritada Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 45 il ve 110 ilçe diri fay hattı üzerinde bulunuyor.
6 Şubat'taki depremlerin ardından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), aktif fay haritasını güncelledi. Güncellenen haritada Diyarbakır dahil 45 il ve 110 ilçe aktif fay hattı üzerinde yer alıyor.
Türkiye aktif fay haritası, 485 fay hattını gösteriyor ve bu fay hatları 5.5 ve üzeri deprem riski taşıyor. Türkiye'de Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu olmak üzere 3 büyük fay hattı yer alıyor. Aktif faylar olay kökenli depremlerin görüldüğü bölgelerde bulunurlar ve kayaların yer değişmesine ya da hareketlenmesine neden olan çatlaklardır.
Diyarbakır, ikinci derece deprem bölgesinde yer alıyor ve Lice ilçesinde aktif fay hattı olduğu kaydedildi. Lice'de 6 Eylül 1975 tarihinde meydana gelen şiddetli depremin büyüklüğü 6.6 olarak açıklandı ve depremde 2,385 kişi hayatını kaybetti, 8,149 bina hasar gördü veya yıkıldı.
Aktif faylar genellikle depremlerin meydana geldiği bölgelerde yer alır ve fay hattının tarafları birbirine göre kayarlar. Bu hareketlenmeler sonucu enerji birikir ve bu enerji birikimi aniden serbest kalır ve deprem olarak yaşanır. Aktif faylar 5.5 ve üzerinde deprem riski taşırlar.
Birinci derece deprem bölgesi: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İkinci derece deprem bölgesi: Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
Üçüncü derece deprem bölgesi: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Gaziantep, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin, ve Nevşehir.
En az riskli bölgeler: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'daki iller.