Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) 1-2 Kasım’da özlük hakları için iş bırakan öğretmen sendikalarına ilişkin degerlendirmelerde bulundu.
Eğitim-Bir-Sen öğretmenlere ise 1 Kasım günü ilk derse girmeme, Eğitim Sendikaları Güç Birliği (Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-SEN) ise 2 Kasım çarşamba günü iş bırakma çağrısı yaptı.
Sendikaların açıklamalarında Öğretmenlik Meslek Kanunu ve kariyer sınavı iptali ya da gözden geçirilmesi, öğretmenlerin ekonomik olarak güçlendirilmesi, öğrencilerin beslenme barınma ve ulaşım sorunlarının çözülmesi talepleri öne sürüldü.
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), bölgesinde yaşayan Kürdler için ‘Kürdce ve Türkçe anadillerini içeren zorunlu eğitimi’ ve bölgesi dışında yaşayan Kürdler içinse ‘seçmeli Kürdce derslerinin okul öncesinden üniversiteye dek zorunlu olmasını’ talep ediyor.
Yaklaşık yüz yıldır Kürd toplumunun Kürdce ile inceltilen bağını onarmayı öneren DİERG’in bu talebi, sendikaların eylem gerekçeleri arasına giremedi. DİERG’in talepleri eyleme katılmayan sendikaların katılmama nedenleri arasında da bulunmuyor. Ayrıca, sendikaların bölge il ve ilçelerindeki şube yönetimleri ve üyeler de bu eksikliğe dikkat çekmediler..
Anadilinde eğitimle ilgili önerileri ve bölgenin eğitimdeki kriz durumunun iyileştirilmesini sendikaların bir ana, acil talep olarak görmediği, öğrencilere kapsayıcı yaklaşmadığı izlenimi veren bu eksiği DİERG vurgulamakta ve öğrenci, öğretmen, ebeveynlerin dikkatini bu duruma çekmek istemektedir.
Öğrencilerin beslenme, barınma ve ulaşım sorunlarına haklı olarak vurgu yapan sendikaların çağrı metninde Türkçe dışındaki anadillerinde eğitimi de eklemesi yerinde olacaktır. Sendikalı ve sendikasız her bir öğretmenin anadilinde eğitim talebinin de çağrı metnine eklenmesini sendikalardan istemesini ve ekleme yapıldığında eğitim bileşenlerine duyurmalarını öneriyoruz.
Anadili ve/veya babadili Kürdce olan öğretmenler sendikal talepler arasında Kürdceye yer verilmesi, okulda ve kamusal alanda Kürdce anadilinin hak ettiği yeri alması için bilgilendirici çalışmalar yapmalı, ısrarlı anımsatmada bulunmalıdır.