Tarih: 17.12.2022 09:02

DEDAŞ'tan Açık Beyan : Borcunu ödemeyen çiftçilere enerji vermeyeceğiz !

Facebook Twitter Linked-in

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas " Çiftçilerimize birçok kolaylık sağladık fakat çiftçiler borçlarını ödemeye niyetli değil, borcunu ödemeyen çiftçilere enerji vermeyeceğiz" dedi.

Diyarbakır ve bölgeye elektrik dağıtımı yapan Dicle Elektrik "Tarımsal Sulama Elektrik Desteğiyle" konulu bilgilendirme toplantısı yaptı.Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Siirt ve Şanlıurfa illerimizdeki 25 bin borcu olan çiftçinin, ödeme kolaylığı için hazırlanan 0 faizli kredi imkanlarına yeteri kadar ilgi göstermediklerini , sadece 2 bin kişinin kredi başvurusu yaptığını belirterek geri kalan diğer borcu olan çiftçilerin borçlarını ödeme niyetlerinin olmadığını düşündüklerini  söyledi.

2023'te borcunu ödemeyen çiftçilerimiz  enerji bulamayacaktır

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, yeni dönemde borcunu ödemeyen çiftçilere enerji veremeyeceklerini  belirterek, "2023'te artık borcu olan çiftçilere değil, borcu olmayan çiftçilere kesintisiz, kaliteli hizmet hedefimiz var. Diğer abone gruplarında olduğu gibi artık tarımsal sulamada da vadesinde ödenmeyen borçlarından dolayı enerji kesintilerini anlık ve vadesi geçtiği tarihten itibaren yapmaya başlayacağımızı da buradan belirteyim. Mesken abonelerine borçlarını ödemediklerinde nasıl bir ihbarda bulunuyorsak ve ödenmeyen borç için enerji kesintisi yapılacak. 2023'te tarımsal sulamada da yapacağız ve bunu çok yoğun bir şekilde yapacağız. Bu da 2023 yılı için çiftçimizde mağduriyet oluşturacak. Bugüne kadar yapmak istemediğimiz uygulamayı maalesef 2023 yılında borcunu ödemeyen çiftçilere bunu uygulamak zorundayız. Kayıt dışı ile 2023 yılında çok yoğun bir mücadele yapacağız. Borçları gelen çiftçilerimizin borçlarını artık kesme durumuna geleceğiz. 2023'ten sonra borcunun vadesi geldiğinde ödemeyen enerjisini istemediğimiz halde kesmek durumunda kalacağız. Borcunu ödemeyen çiftçilerimiz artık ekim sırasında enerji bulamayacaktır" diye konuştu.

Borç 14 milyarı geçti

“Türkiye geneline baktığımızda borcu en fazla olan çiftçiler bizim bölgemizdeki çiftçilerdir. Türkiye’de yapılan tarımsal sulamanın yarısı da yine bu bölgede yapılmaktadır. Yaklaşık 13 milyar liralık sulama enerji bedelinin 6,5 milyardan fazlası bölgemizdeki çiftçiler tarafından kullanılmakta. 6 ilde 25 binin üzerinde tarımsal suluma yapan çiftçilerimiz vardır. Son 8 yıla baktığımızda geçmişe dönük borcu olmayanların oranı sadece yüzde 10’dur. Yüzde 90’in borcu var. Bu borç 14 milyarı geçti. Kararnameden önce çiftçilerimize birçok kolaylıklar sağladık.

Çiftçilerin ödeme niyetleri yok

15 Eylül tarihinde çiftçilerimiz ile masaya oturduğumuzda geçmiş borçlarımızı ödemekte zorlandıklarını söyleyip taksit ve indirim istediler. Şirket olarak çok ümitlendik. Çiftçilerimiz için de bu bir can simidiydi. Bahsettiğimiz kredi ile bu imkanı sağlıyorduk. Bu kredi 15 eylül öncesi borcu olan çiftçilerimizin geçmiş borçlarına ait tüm borçlarını Ziraat Bankası 0 faizle 5 yıl kredilendiriyor.25 bin çiftçimizin sadece 2 bin 300’ünün gelip bizden borçlarını kapama istediklerini gördük. Geriye kalan çiftçilerimiz bu imkana sıcak bakmadığını düşünüyoruz.

Bölgede kayıp kaçak oranı yüzde 15

DEDAŞ Genel müdürü Yaşar Arvas, bölgede alt yapısını yeniledikleri alandaki kayıp kaçak oranını yüzde 13’e düşürdüklerini de belirterek, “Diyarbakır’da 550 bin abonemiz var, 330 bin abonemizin alt yapı çalışmalarını tamamladık. Buradaki kayıp kaçak oranı yüzde 13’lere düştü.  Bölgede ise yüzde 15 oranına kadar düşürdük. Amacımız, cezalandırmak değil, kaliteli enerji sunmaktır” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —