Çocuklarda Yaz Alerjisini Tetikleyen 8 Hata ! Alerji denildiğinde her ne kadar aklımıza bahar ayları gelse de, aslında yaz mevsiminde de pek çok faktör alerjileri tetikleyebiliyor.
Tüm yas gruplarinda yaygin bir saglik sorunu olan alerji, çocukluk çaginda daha sik görülüyor. Öyle ki ülkemizde her 3 çocuktan birine ‘alerji’ tanisi konuyor. Ilkbahar ve yaz aylarinda en sik görülen alerjik etken ise ‘polenler’ oluyor. Ilkbahar döneminde esas olarak agaç polenleri, yaz döneminde çayir- çimen polenleri ve yaz sonu ile sonbahar döneminde de yabani ot polenleri sorumlu oluyor.
Her üç dönemde de mantarlar, böcekler, günes isinlari ve bazi besinler çocuklarda önemli alerji sebeplerini olusturuyor. Çocuklari alerjik hastaliklardan korumanin temel prensibi ise onlari sorumlu alerjenlerden uzak tutmak. Çocuk Alerjisi Uzmani Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, ebeveynlerin yaz alerjisini tetikleyen hatalardan kaçinmalarinin son derece önemli oldugunu söyleyerek, ”Dikkat edilmesi gereken bir baska nokta ise yaz aylarinda güzel havalara aldanip tedavilerin aksatilmamasi olmali. Ebeveynlerin acil durumda kullanilacak olan ilaçlari mutlaka yanlarinda bulundurmalari gerekiyor. Zira özellikle astim ve alerjik nezleli çocuklarda, örnegin yogun polenle karsilasma sonrasinda kriz seklinde belirtiler ortaya çikabiliyor” dedi. Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda yaz alerjilerini tetikleyen 8 hatali aliskanligi anlatti;
Sabahlari 05:00-10:00 saatleri arasinda evin kapi ve pencereleri ile seyahat sirasinda arabanin camlarini açik tutmak, çocugu bu saatlerde uzun süreli disariya çikarmak, açik havada yogun polen oldugu için polene maruziyeti artiriyor. Bu saatlerde evinizin kapi ve pencerelerini açmayin, mümkünse çocugunuzu sokaga çikarmayin. Çocugunuzla disariya çikmaniz gerekiyorsa maske, gözlük ve sapka kullanmayi ihmal etmeyin. Arabanin camlarini da kapali tutun ve polen filtresini çalistirmayi aliskanlik edinin.
Polenlerin yogun oldugu saatlerde çocugun çamasirlarini açik havada kurutmak da yapilan önemli hatalardan biri. Bunun nedeni ise polenlerin çamasirlara yapisarak alerjik reaksiyonlar olusturabilmeleri. Çamasirlarinizi polenlerin yogun oldugu saatlerde evde kurutmaya özen gösterin.
Gün bitiminde ellerin, yüzün, gözlerin ve burnun yikanmamasi, ayni elbiselerin giyilmeye devam edilmesi de polenlerin vücutta uzun süre kalmalarina neden olabiliyor. Çocugunuzun mümkünse her gün banyo yapmasini saglayin ve elbiselerini degistirin.
Yagmurdan hemen sonra çocugu açik havaya çikarmamak gerekiyor. Zira, yagmur sirasinda havada polen sayisi azalsa da sonrasinda sayisi aniden yükselebiliyor. Bu nedenle çocugunuzu mümkünse yagmurdan bir saat sonra disariya çikarin. Ayrica yogun bir sekilde polenlere maruz kalmasina yol açacagi için yaz aylarinda çocugunuzun yaninda çimleri biçmekten kaçinin.
Günes isinlarinin yeryüzüne en dik geldigi 10:00-16:00 saatleri arasinda çocugun disarida olmasi günes alerjisine sebebiyet verebiliyor. Dolayisiyla bu saatlerde mümkünse disariya çikarmayin, mecbursaniz vücudunu kapatan ince ve uzun kollu kiyafetler giydirin. Feyzullah Çetinkaya, “Çocuklarin günes isinlarini kisa bir süre almalari yarar sagladigi için cildine günes koruyucu ürünü günese çiktiktan 15-30 dakika sonra uygulayin. Islemi her 3 saatte bir tekrarlayin. Deniz veya havuza girdiginizde bu süreyi dikkate almadan, ürünü çocugunuzun cildine tekrar yedirin” diyor.
Çocuklarda böcek alerjileri özellikle yaz mevsiminde oldukça sik rastlanan bir durum. “Böcekler arasinda da en sik arilar, sivrisinekler ve karincalar alerjiye neden oluyorlar” uyarisinda bulunan Çocuk Alerjisi Uzmani Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, önerilerini söyle siraliyor: “Ari ve diger böcekleri çekebilecegi için çocugunuza açik havada kisa kollu ve kisa paçali kiyafetler giydirmeyin. Arilarin ilgilerini çekebilecek pembe, sari ile kirmizi gibi çiçekleri andiran renkte ve çiçekli kiyafetlerden de kaçinin. Dikkat etmeniz gereken bir baska nokta ise kokular olmali. Çocugunuza çiçek kokusu yayabilecek krem veya kolonya sürmeyin. Bu hatalar böceklere duyarli çocuklarda öldürücü olabilecek anafilaksi reaksiyonlarina yol açabiliyor”
Seyahat sirasinda gidilecek yerin polen durumunun ögrenilmemesi de yine kaçinilmasi gereken önemli hatalardan. Her cografi bölgenin kendine özgü bitki çesitliligi ve polen dagiliminin oldugunu unutmayin ve bu nedenle seyahat ederken mutlaka polen durumunu dikkate alin.
Yaz aylarinda çocuklarin duyarli olduklari besinlerden korunmalari daha zor oluyor. Özellikle, süt ve yumurta duyarliligi olan çocuklarda dondurma gibi besinlerin tüketilmesi ve otellerde besinlerin birbirine karismasi çok sik görülen bir durum. Dolayisiyla çocugunuz özellikle besin anafilaksisi (agir alerjik reaksiyon) geçirdiyse yemeklerini mutlaka siz hazirlayin ve emin olmadiginiz yiyecekleri ona vermeyin. (BSHA – Bilim ve Saglik Haber Merkezi)