MARDİN - Mezopotamya Ovası’nda başlayan buğday hasadında verimden memnun olan çiftçi, başta mazot olmak üzere artan girdi maliyetleri nedeniyle perişan olduklarını söyledi.
Buğday başaklarının kurumasıyla birlikte Mezopotamya Ovası’nda başlayan hasat dönemi ile birlikte biçerdöverler arazilere girdi. Kuru arazilerde beklendiği şekilde düşük olan verim sulu arazilerde ise çiftçinin yüzünü güldürse de artan girdi maliyetleri nedeniyle zorlu bir hasat dönemi geçiriyor. Özellikle mazot fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle yükselen biçerdöver fiyatları ve düşen saman fiyatları, hasat dönemini çiftçi için zorlaştırıyor. Önceki yıllarda saman karşılığında buğday hasadı yapan biçerdöverler, mazot fiyatları nedeniyle artık bunu da yapamıyor.
MAZOT ÇİFTÇİYİ PERİŞAN ETTİ
Önceki yıllara rağmen arazilerde daha iyi verim alındığını belirten çiftçilerden Fazıl Sarıyer, fiyatların iştah açıcı olmadığını söyledi. Girdi maliyetleri ve enflasyon rakamları karşısında verilen fiyatların düşük olduğunu belirten Sarıyer, “Çiftçinin elinde olan bir şey değil. Çiftçi ürününü üretiyor. Devletin verdiği rakamlar üzerinden satışa çıkarıyor. Çünkü çiftçi borçlu ve ürününü saklayamıyor. Haliyle de ucuz veriyor. Devletin verdiği desteğe de zaten DEDAŞ el koyuyor. Devletin fiyatları artırmasını istiyoruz” dedi.
Girdi maliyetlerinin fahiş düzeyde olduğunu dile getiren Sarıyer, “Önceki senelerde traktörler tarlada çalışırken, mazot aklımıza gelmezdi. Mazot kalemini girdi maliyetlerine eklemezdik. Ancak bu sene yaklaşık bin dönüm arazi sürüyoruz. Şu anda sadece pulluk süreceğiz. Pulluk sadece 50 bin lira tutacak. Oysaki geçen senelerde bütün işlerimizi yaptığımızda mazot masrafı 8-10 bin lira tutarken, bu yıl sadece pulluk işlemi 50 bin lira tutacak. Bunun ikilemesi var, bunun ekimi var, ilaçlaması var, boru taşıması var. Mazotun bu halde olması çiftçiyi perişan etmiştir” ifadelerini kullandı.
BİÇİM ÜCRETİ SAMANI GEÇTİ!
Artan mazot fiyatları nedeniyle çiftçi ve biçerdöver sahipleri arasında anlaşmazlıklar yaşandığını ifade eden Sarıyer, “Önceki sene biçerdöverciler gelip saman karşılığında hem araziyi biçiyordu hem de üstüne para teklif ediyordu. Bu sene mazot öyle bir hal aldı ki, samanın römorku başına biçerdövercilere 750-800 lira ödeme yapıyoruz. Artık Mardin bölgesinde dönüm başına değil, saman römorku başına ödeme yapıyoruz. Geçen sene 230 lira iken, bu yıl saman römorku için 750 lira ödüyoruz. Saman bu yıl 650 liraya düştü. Döktüğümüz samanı satsak biçer parası veremeyeceğiz” diye belirtti.
SAMAN HESABI
Biçerdöver sahibi Cihat Safi de, verimin iyi olduğunu belirtirken, mazot fiyatlarının çok yüksek olmasından dert yandı. Biçerdöverciler olarak kendilerinin de zorlandığını söyleyen Safi, “Mazot aldı başını gidiyor. Pek bir kârımız kalmadı. İdare ediyoruz ancak” şeklinde konuştu. Önceki yıllarda saman karşılığında buğday biçtiklerini belirten Safi, Sarıyer’in aksine çiftçilerin saman fiyatlarının artmasını bekledikleri için samanı biçerdövercilere vermediğini kaydetti. Biçerdöver sayısının arttığını, işin az olduğunu belirten Safi, biçerdöverlerin boş durmaması için düşük fiyata çalışmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, “Ancak karnımızı doyuruyoruz” dedi.