Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, üyelerine verilen cezalara ilişkin AYM kararına tepki göstererek, anadilde eğitimin temel hak olduğunun altını çizdi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyelerine verilen cezalara karşı yaptıkları başvuruya dair Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü ve sendikal hakları kısıtlayan ret kararına ilişkin açıklama yaptı. Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Eğitim Sen 1 No'lu Şubesi binasında yapılan açıklamada, “Biryara ku AYM yê daye ne di cih de ye em napejirînin - (AYM’nin verdiği kararı kabul etmiyoruz)” yazılı pankart asıldı.
YAŞAMIN EN TEMEL PARÇASI
Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi yöneticilerinden Fesih Zirek, anadilde eğitimin önemine dikkat çekmek amacıyla 21 Şubat 2016 Dünya Anadil Günü’nde Kürtçe ders veren üyeleri hakkında dava açılarak ceza verildiğini hatırlattı. Verilen cezaya dair Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvurunun ise reddedildiğini söyleyen Zirek, dilin yaşamın en temel parçası olduğunu vurguladı. Zirek, “Anadil, halkların kimliğidir. Bugün çok sayıda dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Sadece Türkiye’de 18 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.
ANADİLDE EĞİTİM HAKKI
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne işaret ederek anadilde eğitimin en temel hak olduğunun altını çizen Zirek, 'Anadilde eğitim hakkının kısıtlanması, en büyük insan hakları ihlallerinden biridir. Yönetmeliklerimizden de anlaşılacağı gibi bu ülkede sadece Türkçe değil, Kürtçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Hemşini, Süryanice gibi dillerde de konuşuyoruz. Bu dillerde eğitim verilmelidir. Dilleri yasaklayarak, temel insan hakları sağlanmaz. Bu politika yıllardır uygulanıyor ama toplum ilerlemiyor. Bu yasaklardan vazgeçilmeli, anadilde eğitim hakkı sağlanmalıdır” diye konuştu.