Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi’nden randevu almaya çalışan vatandaşlar, aylar sonrası için randevu alabildiklerini belirterek, “ İnsanları özel hastanelere zorluyorlar' dedi.
Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi’nden randevu almaya çalışan vatandaşlar, aylar sonrası için randevu alabildiklerini belirterek, “ İnsanları özel hastanelere zorluyorlar' dedi.
Sağlığın özelleştiği ve ticarileştiği Türkiye’de; vatandaşlar devlet hastanelerinden randevu alamıyor. Randevu alabilenler de ancak aylar sonrası için randevu oluşturabiliyor. Acil tedavi olması gereken hastalar ise bütçelerini zorlamasına rağmen özel hastanelere yöneliyor.
Mezopotamya Ajansı muhabiri, Diyarbakır’da bulunan Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi’nden randevu almaya çalışan ya da randevu alabilmiş hastalar ve hasta yakınlarına sağlık sistemini sordu
'BİR AY SONRASI İÇİN RANDEVU ALABİLDİM'
Hastanede gördüğü tedavinin ardından taburcu olan ve kontrol amaçlı yeniden randevu alması gereken Mehmet Aydemir, “Nereye gidiyorsan rezalet. Randevu alamıyorsun, ancak 15-20 gün sonraya ya da bir ay sonrası için alabiliyorsun. Az önce de bana ‘randevu al’ dediler. Bir ay sonrası için randevu verebiliyorlar. Bir ay sonra yaşayabilecek miyim?” dedi.
'PARASI OLMAYAN BİR KENARDA ÖLÜYOR'
Sağlık alanında yaşanan çöküşün sağlık politikasından kaynaklandığını söyleyen Aydemir, “Doktorların birçoğu yurt dışına kaçmış durumda. İnsanları özel hastaneye yönlendiriyorlar. Tamamen özel hastanelere gidelim diye bunu yapıyorlar. Tamam, gidelim de, paramız var mı? Parası olmayan bir kenarda ölüyor” dedi.
'20 YILLIK SAĞLIK POLİTİKASI'
Aynı hastaneye gelen Erdal Özgen’de aynı sorundan mağdur olduğunu söyledi. Özgen, “Hastanelerin işlevi artık bitmiş durumda. Hasta kişilere ‘Gidin evde ölün’ diyorlar. Devletin randevu sistemi, bir-iki ay sonraya randevu verdiği için, insanlar mecburen özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Herkesin parası yok ki özel hastaneye gitsin. Bu yüzden çok sayıda kişi borç alıp özele gitmek zorunda kalıyor. Devletin sağlık sistemi çökmüş vaziyette. Sağlık sistemi insanı özel hastaneye mecbur kılıyor. Devlet sana bakmak ile yükümlü iken, sana en kolay yolu açması gerekirken, seni en zoruna yönlendiriyor. Bunların hepsi devlet politikasıdır. 20 yıldır ne yapmışlar sağlık sektöründe? Sadece insanları mağdur ettiler” diye belirtti.
KIRIK PARMAKLA GERİ DÖNECEK
Çınar ilçesinden hastaneye oğlunu tedavi etmek için gelen Şemsettin Tutan da, “Oğlumun ayak parmağı kırıldı, Acil Servis’e getirdim. Ortopedi randevusu yok. Artık fiş de vermiyorlar. Şimdi 40 kilometre yolu elim boş geri döneceğim. Randevu alamadım. Bir-iki aya anca veriyorlar. Oğlumun ağrısı dinsin diye sadece bir iğne yaptılar. Sağlık sistemi rezalet durumda. Bakın görüyoruz; iki fiş veriyorlar ve her fiş için 100 kişi sıraya giriyor. Devlet halkı özel hastaneye zorluyor” dedi.
'ÜÇ AYDIR RANDEVU BEKLİYORUM'
Gözlerinden rahatsız olan ve üç aydır randevu almaya çalışan Muhterem Barut ise “Özel hastaneler var ama onlara da gücümüz yetmiyor” diyerek durumu özetledi. Barut, aynı zamanda oğlunu muayene etmek için hastaneye geldiğini söyleyerek, “Koca hastane sadece bir tane kulak, burun, boğaz doktoru var. Sabah saatlerinden bu yana oğlum için sıra bekliyorum. Burnu kanıyor ancak muayene etmediler” ifadelerinde bulundu. (MA)