'Asgari' zam pazarlığı başlıyor!

Milyonların heyecanla beklediği asgari ücret zammında maraton başlıyor.

Milyonların heyecanla beklediği asgari ücret zammında maraton başlıyor. Taraflar, asgari ücret pazarlığında takvimi belirleyecek.    Milyonların beklediği pazarlık görüşmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün Türk-İş Başkanı Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'u ağırlayacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

2022 yılının başında 4 bin 253 liraya çıkarılan asgari ücrete, enflasyon nedeniyle temmuzda bir ara zam yapılmıştı. Temmuz ayında alınan kararla asgari ücret 5 bin 500 lira olarak açıklanmıştı.

EN AZ YÜZDE 50 ZAM

Hükümetin üst kademelerinden gelen “çalışanları enflasyona karşı koruma” açıklamaları çerçevesinde kamuoyunda asgari ücretin en az yüzde 50 oranında artacağı beklentisi hakim.

KAYNAK:İGFA



Anahtar Kelimeler: 'Asgari' pazarlığı başlıyor!
GÜNDEM 1.12.2022 12:24:00 0
Memur ve emekli zam oranı kesinleşti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memur ve memur emeklileri ile sözleşmeli personele yapılacak zam oranına ilişkin genelgeyi imzaladı.
Diyarbakır Kent Konseyi 8 yıl sonra ilk kez toplandı Kayyım sürecinde işletilmeyen Diyarbakır Kent Konseyi’nin 29’uncu Olağan Toplantısı için bir araya gelerek Yürütme Kurulu ve eşbaşkanlarını seçti.
Diyarbakır'da katledilen Hilal Kar’ın kardeşleri : Fail bir an önce bulunsun Hilal Kar’ı katleden Mehmet Demirhan’ın 14 gündür yakalanmamasına tepki gösteren kardeşleri, yeğenlerinin sağlığı ve güvenliği için endişe ediyor.
Diyarbakır'da Dengbêj Evine 3 ayda 70 bin ziyaretçi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Dengbêj Evini son üç ayda 70 bin kişi ziyaret etti.
Diyarbakır'da Eş Başkan Bucak: Bütünlüklü bir imar planı oluşturmak istiyoruz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlanması amacıyla başlattığı “Odak Grup” toplantıları Kültür ve Kongre Merkezinde devam ediyor.
Diyarbakır – Lice Karayolunda Silahlı Saldırı: 3’ü Ağır 6 Yaralı Diyarbakır - Lice karayolunda seyir halindeki otomobile düzenlenen silahlı saldırıda 3'ü ağır 6 kişi yaralandı.
Diyarbakır'da başhekime silahlı saldırı ! Çınar Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Halim Güler, otomobiliyle Diyarbakır'a döndüğü sırada motosikletle yaklaşan iki kişinin silahlı saldırısına uğradı.
Elazığ - Diyarbakır yolunda 2 kişinin cenazesi bulundu Elazığ - Diyarbakır yolunda bir araçta 2 kişinin cenazesi bulundu.