3'üncü Kürt Forumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı

3

Diyarbakır'da 3'üncü Kürt Formu'nun sonuç bildirgesi açıklandı

3'üncü Kürt Formu'nun sonuç bildirgesini açıklayan Hak İnisiyatifi Genel Başkanı Fatma Bostan Ünsal, çözüm ve müzakere tartışmaları yapılırken kayyım atanmaları ve gözaltıların sürecin güvenilirliğini sarstığını belirtti.

Hak İnisiyatifi'nin Diyarbakır'da  düzenlediği ve iki gün süren 3'üncü Kürt Forumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) binasında düzenlenen basın toplantısında bildirgeyi açıklayan Hak İnisiyatifi Genel Başkanı Fatma Bostan Ünsal,forumda Kürt meselesinin tarihsel süreci, süreç içerisinde yaşanan değişimler, İslami kesimden çeşitli grupların konuya yaklaşımlarının niteliği ve ne olması gerektiği ile güncel siyasal gelişmelerin ortaya çıkardığı imkanlar, riskler ve fırsatların ele alındığını aktardı. 

Osmanlı'dan devredilen, on milyonlarca insanın hayatını doğrudan etkileyen ve çözüm bekleyen çok boyutlu bir sorunla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Fatma Bostan Ünsal, "Kürt halkı yüzyıla varan bir süre boyunca yok sayılması nedeniyle ağır acılar yaşadı ve büyük bedeller ödedi. Hem diğer bölge ülkelerinde hem de Türkiye'de, bu mesele uzun yıllardır demokrasi ve insan hakları ihlallerinin gerekçesi olarak öne sürüldü. Dolayısıyla, Kürt meselesinin çözülmesi, yalnızca farklı coğrafyalarda yaşayan ve milyonlarca fertten oluşan Kürt halkının doğal haklarına kavuşması anlamına gelmeyecek, Türkiye'nin ve bölgenin demokratikleşmesi açısından da ciddi bir moment oluşturacaktır" diye konuştu. 

'SÜRECİN MUHATAPLARI BELİRSİZ BIRAKILMIŞTIR'

Mevcut gelişmelerin, uluslararası siyaset bağlamındaki yeni reel-politik koşulların bir dayatması niteliğinde olduğunu vurgulayan Fatma Bostan Ünsal, "Bugün yürütülen süreç, bir silahsızlanma unsurunu içerse de net bir çerçeveye sahip değildir. İsmi konmamış, yöntemi tanımlanmamış, muhatapları belirsiz bırakılmıştır. Bir yanda çözüm için müzakereler yapılırken, diğer yanda gözaltılar, tutuklamalar ve kayyum uygulamaları devam etmektedir. Bu tür uygulamalar, barışa giden yolu açmak yerine, sürecin güvenilirliğini halklar nezdinde sarsmakta, toplumsal barış umutlarını zayıflatmaktadır. Süreç, geniş toplumsal kesimlerin katılımıyla değil, çatışmanın tarafları arasındaki dar bir mutabakat arayışı çerçevesinde ilerlemektedir. Oysa geçmiş deneyimler göstermektedir ki, toplumsal desteğe dayanmayan hiçbir girişim kalıcı ve sürdürülebilir olamaz" diye konuştu. 

ÖNERİ VE ÇAĞRILAR

Fatma Bostan Ünsal, öneri ve çağrılarını ise şu şekilde sıraladı:

“* Süreç, tüm toplumsal kesimlerin takip edebileceği ve dahil olabileceği bir şekilde yürütülmeli, kapalı kapılar ardında yürütülen bir pazarlık olmaktan çıkartılmalıdır. Sürecin aşamaları toplumun her kesimine anlatılmalı ve geniş bir toplumsal mutabakata dayandırılmalıdır. Sürecin toplumsallaşması için ülkenin doğusunda olduğu gibi batısında da güçlü bir farkındalık yaratılmalıdır.

* Türkiye'de sivil toplumun yıllar içinde geliştirdiği deneyim ve birikim görmezden gelinmemeli, sivil toplum kuruluşlarının bağımsız ve özgür bir şekilde sürece katkı sunmaları önündeki her türlü engel kaldırılmalıdır.

* Bahsi geçen toplumsal katılımın sağlanabilmesi ve yaşanan sürecin toplum tarafından özgür bir şekilde tartışılması, eleştirilmesi ve değerlendirilmesi için gerekli güvenceler temin edilmelidir. Bu süreçteki en çarpıcı fikir ve kanaat açıklamalarının dahi ilerleyen günlerde bir suç konusu olarak kabul edilmemesi için ilgili düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

* Yerel yönetimlere hukuk dışı müdahaleler son bulmalıdır. Kayyım uygulamaları, demokratik temsiliyet ilkesini zedelemekte, toplumda derin bir güvensizlik yaratmaktadır. Seçilmiş yöneticilere uygulanan idari yaptırımlar, hukuk çerçevesinde yeniden ele alınmalıdır. Kayyım atanan belediyeler, halk tarafından seçilmiş belediye meclislerine iade edilmelidir.

* Anadilde eğitim hakkının sağlanması tartışmasız bir gerekliliktir. Bu temel hak, hiçbir pazarlığın konusu yapılmadan anayasal olarak tanınmalı ve hızla hayata geçirilmelidir. Yürütülen süreç sonucunda özellikle bireysel ve/veya kolektif temel hak ve özgürlüklerle ilgili mutabık kalınan hususların yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması büyük önem taşımaktadır. 

* Silah ve şiddetin siyasetin bir aracı olmaktan çıkması hayati önemdedir. Tüm taraflar, şiddet ve çatışma yöntemlerini kesin bir şekilde geride bırakarak, bölgesel barışı bozacak hamlelerden kaçınmalı ve sivil siyaset alanında ilerleme konusunda kararlı bir duruş sergilemelidir.

* İslami kimliği benimseyen özgür ve bağımsız toplumsal kesimlerin bu süreçte inançlarından kaynaklanan özel bir sorumluluğu vardır. Bu kesimler mevcut sürecin toplumsallaştırılmasında ve tüm olası sorunlara rağmen istikrarla sürdürülmesinde baskı unsuru olarak inisiyatif almalı ve adil şahitlik görevini yerine getirmelidir.”

"Çözüm ve barış süreci, belirsizliklerle yürütülemez; toplumsal irade yok sayılarak ilerletilemez" diyen Fatma Bostan Ünsal, şöyle devam etti: “Kürt meselesini sonlandırmak için çatışan taraflar arasında ulaşılacak bir anlaşma gerekli olsa da, yetersizdir. Toplumsal bir barış ikliminin hayata geçirilebilmesi için, kamuoyunun önünde şeffaf biçimde yürütülen ve ilgili tüm siyasi ve sivil aktörlerin özgürce katılım sağlayabileceği bir toplumsal mutabakatın tesisi gerekmektedir. Tüm şerh ve endişelerimize rağmen bu yüzyıllık sorunun onurlu bir barışla çözülmesine yönelik güncel adımları ciddiyetle karşıladığımızı belirtiyor, kalıcı ve gerçek bir barışın toplumsal katılım, temel hak ve özgürlükler ve demokrasiyle mümkün olduğunu vurguluyoruz.” (MA)



GÜNDEM 17.02.2025 09:02:00 0
"Diyarbakır’da Aşk, Savaş ve Siyaset" Kitabının İkinci Baskısı Yayımlandı! Cüneyt Alphan’ın "Diyarbakır’da Aşk, Savaş ve Siyaset" adlı eserinin ikinci baskısı, Ateş Yayınları tarafından yayımlandı.
Kalp Krizi Geçiren Sırrı Süreyya Önder Kimdir? Nerelidir? TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırıldı. Peki, Sırrı Süreyya Önder kimdir? İşte, detaylar…
Sırrı Süreyya Önder Kalp Krizi Geçirdi : Durumu Kritik, Tedavisi Sürüyor Geçmişte hem siyasetçi hem de sanatçı kimliğiyle tanınan Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği ciddi kalp rahatsızlığı sonrası hastanede tedavi altına alındı."
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bir Yıllık Hizmetlerini ve 2025 Vizyon Projelerini Tanıttı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, görev sürelerinin birinci yılında hayata geçirilen projeleri ve 2025 yılı için hazırlanan vizyon çalışmalarını kamuoyuna tanıttı.
Diyarbakır Barosu’ndan Hasta Mahpuslar İçin Yasal Düzenleme Çağrısı Diyarbakır Barosu, hasta mahpusların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekerek, ilgili yasalarda acil düzenleme yapılması çağrısında bulundu.
Narin Güran Cinayeti: İkinci Davada Tutukluluk Hâli Devam Etti Narin Güran’ın trajik ölümüyle sarsılan Türkiye, davanın ikinci ayağında 'suçluyu kayırma' suçlamasıyla yargılanan 15 sanığın ilk duruşmasına tanıklık etti."
Diyarbakır’da 914 Milyon TL’lik Dev Altyapı Hamlesi ! Diyarbakır’da altyapı tarihinin en kapsamlı projelerinden biri hayata geçiriliyor: DİSKİ, 914 milyon TL’lik yatırımla 222 kilometrelik kanalizasyon ve yağmur suyu hattını yenilemek üzere düğmeye bastı.
Diyarbakır’da Ekmek Zammı Yolda : Fiyat Artışı Kapıda Artan maliyetler fırıncıları harekete geçirdi, yeni fiyatlar için resmi başvuru yapıldı.400 gramı 20 liradan satılan ekmeğe ne kadar zam yapılacak? İşte yanıtı…