Bugün, 5 Temmuz 2024 Cuma

'25 Yıl süren mağduriyet ve haksız fişlenme !

Cüneyt Alphan 28 Şubat mağduriyetini ve TRT'deki yaşadığı haksızlık sürecini anlattı.Gergerlioğluna konuk olan Cüneyt Alphan hem 28 Şubat davasının hemde TRT'nin mağduruyum dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, YouTube kanalı ÖFG TV' de bu hafta 28 Şubat mağduru ve TRT'deki görevinden mağdur edilen aynı zamanda Ankara Temsilcimiz Cüneyt Alphan'ı konuk etti.Cüneyt Alphan 28 Şubat mağduriyetini ve TRT'deki yaşadığı haksızlık sürecini anlattı.Gergerlioğluna konuk olan Cüneyt Alphan hem  28 Şubat davasının hemde TRT'nin mağduruyum dedi.

Olayın hem siyasi hem de hukuki boyutu var 

  TBMM'ye  28 Şubat davası ile ilgili soru önergesi veren Ömer Faruk Gergerlioğluna teşekür eden gazeteci Alphan "28 Şubat  ile ilgili gerek Avrupa Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri, Amerika Başkanı Joe Biden mektubunu mahkemeye bildirmiştim. Ayrıca hakkını vermek gerekir ki Sayın Dışişleri Bakanı da Sayın Adalet Bakanı’na yazı yazdı, Sayın Adalet Bakanı’da bu anlamda ilgili mahkemeye gönderdi. TRT olayı ile ilgili de sayın vekilim olayın hem siyasi hem de hukuki boyutu var. Ben şimdiye kadar böyle bir zulüm ve haksızlık görmedim" dedi.

Örgütün ve ideolojinin borazanı olmadığını ifade eden 25 yıllık gazeteci Cüneyt Alphan "Program yaptık,  polis baskın yaptı, ben ve konuklarm göz altına alındık" dedi.

DGM'de yargılandıklar, beraat aldık ama  fişlendik ! 

Zat-ı alinizin bildiği gibi 1996 yılında rahmetli Erbakan Başbakan’dı ve ben Diyarbakır’da Televizyonculuk, gazetecilik, programcılık yapıyordum, 25 yıllık gazeteciyim, tüm hayatım boyunca savaşa karşı çıktım, size sempatim bu yönden. Örgütün, ideolojinin borozanı olmadım. Allah’a ve Resulü’ne inanan bir insan olarak yaşamım boyunca birlik beraberliği savundum. Erbakan dedi ki:”Dağdakiler de kardeşimizdir.” Kürt sorunu çözümü ile ilgili. “Onları dağdan indirmeliyiz.”dedi ben gazeteciyim ve Diyarbakır Merkez’de program yapıyorum bende bununla ilgili program yaptım, programa; HADEP, BARO, İHD Temsilcileri ve milletvekilleri katıldılar, program devamında polis baskın yaptı.Kürt meselesini konuşuyorduk ve Sayın Erbakan ile ilgili bu açılımını konuşuyorduk. Bir milletvekilimiz Fetullah Erbaş gitmişti, rehineleri getirmişti vs. program 1 saat 10 dakika sürdü, sonrasında polis baskın yaptı. Ben ve konuklarım gözaltına alındık, DGM’ye gittik yargılandık, beraat olduk, beraat olmama rağmen fişlenmişim ve ben hem 1996 yılında SSK’yı kazandım, TRT’yi kazandım, TBMM’de fahri danışmanlık yaparken basın bürosuna alınacağım söylendi, başvuru yaptım tamam denildi ama alınmadım. En son TRT World’e ilk 15’e girdim yine alınmadım bunun üzerine dava açtım ve iş davasında ilk müdahil gazeteciyim. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi mağduriyetimi onadı. İstinaf mahkemesi benim mağdur olduğuma karar verdi, Yargıtay 16. Ceza Dairesi benim mağdur olduğuma karar verdi, Yargıtay’da bu anlamda mağduriyetimi kesinleştirmiş oldu ancak Ankara 11. İdare Mahkemesi, Ankara 5. ACM kararına, İstinaf kararına, Yargıtay’ın kesinleşmiş kararına rağmen o idare mahkemesi benim 28 Şubat döneminde yapılan fişlemelere hukuka ve yasaya uygun bularak başvurumu reddetti.

Böyle bir adalet yok !

Nihayetinde benim yuvam, ben paramparça olduk. Oğlum bensiz büyüdü. İngilizce öğrenmek için elimden geleni yaptım. Ben emek verdim. Türk milleti adına karar veren mahkeme diyor ki; 28 Şubat döneminde yapılan fişleme yasal ve hukuki diyor, sen paşalara, generale ceza veriyorsun bunlar fişleme verdikleri için buna ceza veriyorsun bu cezalar Yargıtay’da kesinleşiyor sen bana gelince bu fişlemenin yasal ve hukuki olduğunu söylüyorsun. Böyle bir adalet yok!

25 yıldır mücadele eden ve  haksız yere fişlendiğini söyleyen gazeteci Cüneyt Alphan " Bu yaştan sonra tüm kainatı verseniz dahi çekmiş olduğum acılar geri gelmez" diyerek devam etti.

Ülkem ve halkım adına bunu yaptım ve pişman değilim

İstinafa gittik, kararını bekliyoruz. Umuyorum ki bu anlamdaki yerel mahkemenin vermiş olduğu anti-demokratik ve hukuk dışı kararı üst mahkeme bu kararı ile bozar en azından hakların iadesi konusunda hakkı verir. 25 yıldır bu mücadeleyi yaşıyorum. 51 yaşıma geldim, bu yaştan sonra tüm kainatı verseniz dahi çekmiş olduğum acılar geri gelmez. Rahmetli annem kanserdi, 5 yıl boyunca kanserdi. Bir taraftan kursa gidip, yazı yazıyordum. Benim oğlum 21 yaşında. Benim oğlum bensiz büyüdü. Bundan sonraki maddi anlamda hiçbir şeyi karşılamaz ama sonuçta bende zat-ı aliniz gibi Allah’a inanan bir insanım. Elbette ki bu kaderi yaşayacaktım, pişman değilim. Ben ülkem ve halkım adına bunu yaptım ve pişman değilim. Elbette ki insanız acı çekiyoruz, bunu da yaşamış olacağız.

Gergerlioğlu'nun bu süreçte geçiminizi nasıl sağladınız,  Meslek çalışma hakkınız elinizden alındı, neler yaptınız ? sorusuna cevap veren Alphan "Gazetecilik, televizyonculuk, program yaptım, 14 kitap yazdım. Kitapların dışında özel kurs vermeye çalıştım. Editörlük yaptım. Bu şekilde yaşamımı idame etmeye çalıştım. Hakikaten ülkedeki adaletin olmadığı ve bütün devlet tahammüllerin kalmadığı sonucu. Bir siyasi bir hukuki sonuç var. Ben TRT Kürdi’de çalışıyordum. 2014 yılında TRT Kürdi’de çalışırken orada dış haberlerin editörlüğünü yapıyordum. İngilizce haberlerini Türkçe ve Kürtçe’ye çeviriyordum. 

TRT Kürdi Koordinatörü Mustafa Ekici tarafından işime son verildi

Sen bunlara niye terörist demiyorsun?” 

Orada katkı sunmaya da çalıştım kuruma fakat dönemin TRT Kürdi Koordinatörü beni sevmiyordu, hatta o zaman sosyal medyada hedef gösterdi. “Sen bunlara niye terörist demiyorsun?” dedi. Ben Allah’a inanan bir insanım, görmediğim insanlara terörist diyemem dedim. Dolayısıyla beni paralelci diye fişlediler, yetmedi editörlükten alındım, en sonunda 2015 Kasım seçimlerinden bir gün sonra işime son verildi. O arada ben 12 Kasım 2014 Saat 14:45’te TRT World’ün açmış olduğu mülakata girdim, TRT Kürdi’de çalışırken. Mülakatta 2005 kişi içinde ilk 15’e girdim ve dönemin TRT World’ün Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren’in makamında danışmanı Muhammed bana bilgisayarı göstererek; siz 15. Sıradasınız, gözünüz aydın dedi. Ben de mutlu oldum. 2005 kişi sınava giriyor ve bu mücadele sonunda 15. Oluyorsunuz derken atamam olmadı, gecikti. En son Kasım 2015’te seçimlerden 1 gün sonra TRT Kürdi Koordinatörü Mustafa Ekici tarafından işime son verildi ki sayın vekilim ben de hiçbir zaman kesin somut olmadan konuşmam, düşmanım bile olsa belgesiz asla konuşmam. Soruşturmalar açılmıştı. Atamam gecikince dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile görüşüldü. “Cüneyt mağdur oldu, kazandı onun için katkıda bulun.” Dedi. Sn. Bozdağ talimat verdi, Sn. Bozdağ’ın talimatından 10 gün sonra güvenlik soruşturması başlatıldı, evime polisler geldi,güvenlik soruşturması yapıldı yine atanmadım! Bu sefer kuruma CİMER üzerinden başvuruda bulundum. 

Cumhurbaşkanının "Kürtlüğünden dolayı mağdur olmuşlarsa bana başvursunlar ben mağduriyeti gidereyim.” sözleri üzerine başvuruda bulundum, yine atanamadım

Sayın Cumhurbaşkanı 24 Haziran seçimleri öncesinde Diyarbakır’da bir konuşma yapmıştı, dedi ki: “Kürtlüğünden dolayı mağdur olmuşlarsa bana başvursunlar ben mağduriyeti gidereyim.” Ben de Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması üzerine başvuruda bulundum. Burada ilk başvuran ben oldum derken yine atanmadım sayın vekilim. İlk başvuru Cüneyt Alphan diyor. Atanmayınca dava açtım.

"Cüneyt kanalda Kürtçülük yapmış" iddiası !

 Dava açtım ve yerel mahkeme TRT 2005 kişinin katılmış olduğu bu mülakatı inkar etti. Dedi ki: “TRT’de ne böyle bir mülakat yapılmış ne de Cüneyt Alphan diye bir kişi var.” Dedi. TRT sınavı inkar etti, TRT Genel Müdürü sınavı bütün dünyaya ilan etti ve devletin resmi Anadolu Ajansı’ndaki açıklamasında: “Sınav yapıldı, mülakat yapıldı.” Dedi. Mahkeme TRT’den kaç kişi katıldı, kaç kişi sınava girdi vs. TRT mahkemeye bilgi vermedi, bu da mahkemenin ara kararı. HDP Grup Başkanvekili Sayın Mithat Sancar, Sayın Numan Kurtulmuş ile görüştü ve Numan Kurtulmuş: “Cüneyt kanalda Kürtçülük yapmış.” Dedi, siz TRT Kürdi’de çalışıyorsunuz ve Kürtçülük yapıyorsunuz. Sayın Mithat Sancar, Sayın Numan Kurtulmuş da sağdır, yaşıyorlar. Numan Kurtulmuş ile diğer vekillerimiz görüştüler. Özetle TRT beni fişlemiş ve fişlemeden ötürü hem sınavı inkar etti, hem bütün haklarımı inkar etti. Siz Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasa kuruluşusun ve bu Anayasal kuruluşunda 2005 kişinin katıldığı sınavı inkar ediyorsunuz. “Cüneyt gözünün üzerinde kaşın var.” Dersen anlarım. “Kürtsün.” Deseler anlarım, soruşturma olumsuz geldi yine anlarım ama bunu tüm dünyaya hem ilan edip hem inkar etmek bir devletin ciddiyetine uyuşmaz, bir devletin adabına uyuşmaz ve bu suçtur. Çok teşekkür ederim. 

TRT 'nin, yaptığı sınavı inkar ettiğini söyleyen Cüneyt Alphan "Beni inkar ettiniz, yok saydınız. İskender Bayrak’ı nasıl yok edeceksiniz ? " diyerek sitemde bulundu 

Sayın Cumhurbaşkanı’na tüm muhataplara çağrıda bulunuyorum. 28 Şubat ile ilgili bana yapılan zulmün giderilmesini talep ediyorum, her türlü belgeye hazırım. Sayın vekilim TRT diyor ki: “Sınav yapılmadı.” Mülakat komisyonu başkanı mülakatımı yapan İskender Bayrak’tır. TRT’de komisyon mülakatta sınavımı yapan İskender Bayrak’tır, İskender Bayrak 15 dakika benimle İngilizce, 15 dakika Türkçe konuştu ve hayırlı olsun dedi. Beni inkar ettiniz, yok saydınız. İskender Bayrak’ı nasıl yok edeceksiniz?  Mülakatımı yapan İskender Bayrak ve TRT Genel Müdürü diyor ki: “Bu adam sınava katılmamış. Bu insan TRT’de çalışmamıştır.” Diyor. Genelde sosyal medyada espri yapmayı seven biriyim. İnsanları bunaltmak istemem kendi sorunlarımla. Bende bir espri yaptım Facebook’da. Dedim ki: “Sayın seyirciler benim için very important olan bir mülakata kaldım, tüm sevenlerimin dualarını çeşme başında beklerim. Bu mülakatı geçersem işte o zaman bulaşık belasından kurtulurum.” Diye bir espri yaptım. Mahkeme diyor ki: “Cüneyt Alphan herhangi bir belge sunamamıştır sınava katıldığına dair, tek bir belge sunmuştur o da Facebook belgesidir.” Diyor. Ben bunu espri olsun diye söyledim, o kadar belge verdim mahkemeye, şahit verdim, on şahidim var onu verdik, mahkeme şahidi kabul etmedi" ifadelerine yer verdi.


GÜNDEM 4.11.2022 12:25:00 0
Anahtar Kelimeler: ' süren mağduriyet haksız fişlenme !

Van Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği Rastak konserine valilik engeli

UEFA Bozkurt işareti yapan Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı

Mardin'de beton mikseri altında kalan işçi yaşamını yitirdi

DEM Parti'nin Kürtçe tabela önerisine AKP ve YRP'den ret

İki kabinede istifa ve atama

Mültecilere dönük saldırılar gece boyunca devam etti

40.7°

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16